Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Třetí díl nevznikl z dojemného důvodu, Festera byste nepoznali a Morticia je pořád kost: Addams Family po 30 letech

Kristýna Ševčíková
25. 11. 2022

Tento týden se v nabídce streamovacího obra Netflix objevila nová dobrodružství Addamsovy rodiny pod názvem Wednesday. Hodně fanoušků bude určitě příběh i obsazení srovnávat s populárními filmy z 90. let. Jak vypadají představitelé hororové rodiny po 30 letech? 

Film Addamsova rodina (The Addams Family) v roce 1991 oživil ilustrace Charlese Addamse z 30. let 20. století. Nadpřirozená kultovní komedie sledovala bizarní aristokratickou rodinu Addamsových, která se znovu shledá s dlouho ztraceným příbuzným, strýčkem Festerem. Nevědí však, že je adoptivním synem lichvářky, která má v úmyslu ukrást jim jejich rodinné jmění. O dva roky později vzniklo pokračování, opět pod režijní taktovkou Barryho Sonnenfelda. V plánu byl i třetí díl. Proč nakonec nevznikl, se dozvíte na následujících řádcích.  

Pobřežní hlídka tehdy a dnes: Kdo má za sebou hanbatá videa, kdo to nezvládl s alkoholem a koho byste nepoznali

Denisa Grofová / 25. 10. 2022

Anjelica Huston (Morticia Addams)

Než se zapsala jako matka rodiny Addamsových, ztvárnila úspěšná herečka role ve filmech Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Čarodějky. Za roli Morticii si dokonce vysloužila nominaci na Zlatý glóbus. Poté následovaly další filmové role. Herečka chodila s Jackem Nicholsonem, než se v květnu 1992 provdala za sochaře Roberta Grahama, který zemřel v roce 2008. Za svou kariéru získala Oscara v roce 1985 za výkon ve filmu Čest rodiny Prizziů, na prestižní ocenění byla ještě nominována později za filmy Nepřátelé: Příběh lásky a Švindlíři. V roce 2005 pak byla oceněna Zlatým glóbem za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku Andělé s ocelovým hlasem. Herečka v současnosti hraje sporadicky, aktuálně je však v kinech k vidění ve filmu Wese Andersona Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun. Bydlí na svém ranči poblíž kalifornského Sequoia National Forest a je vášnivou jezdkyní na koni.

Anjelica Huston vypadá báječně i ve svých 71 letech

Raul Julia (Gomez Addams)

Rodák z Portorika byl uznávaným divadelním hercem a získal několik mezinárodních cen za své jevištní výkony. Hrál po boku Meryl Streep v Shakespearově Zkrocení zlé ženy, za inscenaci Dva gentlemani z Verony získal cenu Tony. Jeho filmový debut proběhl v roce 1971 po boku Al Pacina ve filmu Panika v Needle Parku. V roce 1976 se oženil s Merel Poloway, se kterou měl syna Raula juniora. V říjnu 1995 náhle zemřel na mrtvici, bylo mu 54 let. To byl také důvod, proč nevzniklo třetí pokračování Addamsovy rodiny, Anjelica Huston odmítla, že by Raula v roli jejího manžela mohl nahradit jiný herec. 

Raul Julia ve filmu z roku 1991 a v roce 1994

Christopher Lloyd (strýc Fester)

Rodák z Connecticutu, který se proslavil především rolí doktora Browna v trilogii Návrat do budoucnosti, ztvárnil svérázného strýčka Festera. Objevil se také ve filmech Dáma v červeném, Na zdraví nebo Záchytný bod. Lloyd byl čtyřikrát ženatý, s Catherine Boyd, Kay Tornborg, Carol Ann Vanek a Jane Walker, v roce 2016 se oženil popáté, s Lisou Loiacono. Na důchod to nevypadá, letos měly premiéru tři filmy, ve kterých se objevil, v příštím roce jej budeme moci vidět i v oblíbeném seriálu The Mandalorian.   

Lloyd jako strýček Fester, v civilu na začátku 90. let a v listopadu 2022 při představení nové kolekce k filmu Návrat do budoucnosti.

Christina Ricci (Wednesday Addams)

Dětská hvězda debutovala ve filmu Mořské víly, kde hrála jednu z dcer Cher, o rok později ztvárnila náladovou Wednesday ve dvou filmech Addamsova rodina. Od té doby se pak objevila také ve filmech jako je Casper, Ospalá díra nebo The Matrix Resurrections. Herečka známá také ze seriálu Chirurgové byla sedm let vdaná za Jamese Heerdegena, v srpnu 2014 se jim narodil syn Freddie, v červnu 2020 Christina požádala o rozvod. V srpnu minulého roku pak oznámila, že čeká druhé dítě s Markem Hamptonem, kterého si i vzala. V malé roli ji můžeme vidět i v novém seriálu Wednesday, který běží na Netflixu.

Herečka se za ty roky příliš nezměnila

Jimmy Workman (Pugsley Addams)

Rodák z Virginie hrál bratra Wednesday, Pugsleyho. Po natáčení Addamsovy rodiny přijal ještě další malé dětské role ve filmech Černá ovce, Lepší už to nebude nebo Největší fanoušek. Nakonec se herectví vzdal, u filmu ale zůstal, stal se kameramanem. Jimmyho starší sestra je herečka Shanelle Gray, která se objevila v seriálu Chirurgové, jeho mladší sestrou je herečka Ariel Winter známá ze seriálu Taková moderní rodinka.

Klukovský úsměv Workmanovi zůstal, akorát místo herectví se teď věnuje práci za kamerou

Carel Struycken (obr Lurch)

Nizozemský herec je vysoký 2,13 metru. Kromě role impozantního obra Lurche je známý také z filmu Čarodějky z Eastwicku a seriálů Star Trek: The Next Generation a Twin Peaks. Aktuálně je vášnivým fotografem, sídlí v Los Angeles a specializuje se na panoramata.

Obra nebylo nutné jakkoli trikově upravovat, herec je opravdu vysoký přes dva metry

Judith Malina (babička)

Kromě hraní ve filmech byla rodačka z německého Kielu oddanou divadelní herečkou a spoluzakladatelkou experimentálního souboru Living Theatre. V roce 2003 byla uvedena do síně slávy amerického divadla. V roce 2015 zemřela ve věku 88 let.

Judith Malina pocházela z německé židovské rodiny, s rodiči utekla do New Yorku ještě před nástupem nacismu v Německu

Děsivá podívaná s prvky komedie: Nový seriál Wednesday se bude točit kolem osudů kultovní rodiny Addamsových, matku si zahraje Catherine Zeta-Jones

Kristýna Ševčíková / 23. 11. 2022

Arabela tehdy a dnes: Princezna Xenie krmí bulvár, Arabela se po 30 letech vrací k hraní a Rumburak exceluje v ženské roli

Denisa Grofová / 08. 11. 2022

Zdroje: IMDb.com, usmagazine.com, people.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM