Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Teorie velkého třesku 16 let poté: Leonard nezvládá vztahy, Howard řeší migraci a Rajesh lituje konce seriálu

Denisa Grofová
21. 02. 2023

Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) je americký sitcom ze světa mladých vědců, fyziků. Na paškál si bere jejich život a staví je do opozice k „obyčejným“ lidem, kteří jsou představováni jako hloupí, ale na druhou stranu šťastní a sociálně naplnění jedinci.

12 let, 12 řad, 279 dílů, to je statistika seriálu, který si po celou dobu od roku 2007 do roku 2019 dokázal udržet úroveň a bavit diváky. To se rozhodli tvůrci náležitě ocenit a výdělky za jednotlivé díly zajistily většině herců pohádkový život a dostatečnou slávu. Diváky si seriál získal po celém světě a dodnes je pravidelně reprízován. V Česku stačí zapnout televizi a vyskočí na vás oblíbená čtveřice vědců, kteří se snaží o interakci s ostatními sousedku Penny nevyjímaje. Poslední díl Teorie velkého třesku byl oproti jiným seriálům, ke kterým se vracíme, odvysílán celkem nedávno. I tak ale stojí za to se podívat na životy herců mimo televizní obrazovky. Některé informace vás totiž mohou překvapit.

Akta X po 30 letech: Co dnes dělají agenti Mulder a Scullyová a proč zmizeli Osamělí střelci ze showbyznysu

Denisa Grofová / 14. 02. 2023

Jim Parsons (Sheldon Cooper)

Je jedno v jakém filmu nebo seriálu se Jim Parsons objevil nebo objeví. Pro všechny už prostě je a bude Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku. Role geniálního teoretického fyzika mu přinesla krom celosvětové divácké obliby i několik cen Emmy a Zlatý glóbus.
Vidět jste ho mohli také ve filmu Škola svádění nebo Stejná srdce, objevil se třeba i v seriálu Ed, Griffinovi a Soudkyně Amy, společně s Rihannou dabovali v roce 2014 hlavní postavy v animovaném filmu Konečně doma. Navíc se podílí i na seriálu Malý Sheldon, který ukazuje dětství jeho hrdiny. Kromě produkce můžeme Jima slyšet jako vypravěče. 

Díky výdělkům z Teorie by už do konce života mohl jen ležet na gauči. Herec ale nezahálí a nabídek má stále dost. Patří také navíc mezi slavné, kteří se mohou pyšnit svou hvězdou na hollywoodském  chodníku slávy. Jimovi se zkrátka daří, a to i v osobním životě. V roce 2017 po 14 letech vstoupil do manželství s dlouholetým partnerem, režisérem Toddem Spiewakem.

Představitel Sheldona se za 16 let od premiéry seriálu příliš nezměnil

Johnny Galecki (Leonard Hofstadter)

Johnny Galecki by se dal s přehledem zařadit do kategorie herce malých rolí. Objevil se v několika seriálech (sitcomy Jmenuju se Earl a Roseanne) a filmech (Vyměřený čas nebo Hancock). Role fyzika Leonarda Hofstadtera v Teorii mu ale přinesla to, po čem herci touží: Slávu a peníze. Johnny v minulosti plnil média díky svým nevydařeným vztahům. Prošel si několika románky s kolegyněmi ze seriálů, ve kterých hrál, a také několika ne příliš klidnými rozchody. Mezi jeho bývalé partnerky patří i Kaley Cuoco, ta mu tak byla partnerkou nejen v Teorii, ale i v reálném životě. Posledním nemilým rozchodem si prošel v roce 2020. Po dvou letech vztahu se rozešli s o dvaadvacet let mladší Alainou Meyer, syna Averyho budou ale vychovávat i nadále společně.

První roli získal Johnny ve 12 letech, první výraznější postavou byl o dva roky později Rusty Griswold ve filmu Vánoční prázdniny po boku Chevyho Chase a Beverly D’Angelo

Kaley Cuoco (Penny)

Kaley alias Penny byla bezesporu nejvýraznější ženskou postavou seriálu. Penny diváci milovali a milují. Herečka se ale původně ucházela o jinou roli v původní pilotní epizodě seriálu, ale nebyla vybrána. Až o rok později ji kontaktoval tvůrce Teorie velkého třesku Chuck Lorre s tím, že má pro ni novou postavou. A tak tu byla Penny. Kaley si určitě nemůže stěžovat na pracovní nabídky. Za svou kariéru se objevila v mnoha filmech a seriálech (Čarodějky, Útěk z vězení nebo sitcom 8 jednoduchých pravidel), role Penny ale rozhodně patří k jejím nejznámějším. Naposledy zazářila v seriálu Letuška. 

O osobním životě herečky se píše dost často, její vztahy jsou totiž jako horská dráha. Ve svých 37 letech už se stihla dvakrát rozvést a projít si řádkou nevydařených vztahů, třeba i s kolegou Johnnym Galeckim. Nyní je však zamilovaná a těhotná. Svého prvního potomka, dceru, čeká s hercem z úspěšného seriálu Ozark, Tomem Pelphreym. Tak třeba už bude Tom ten pravý a Kaley bude konečně šťastná.

Kaley na letošních Zlatých glóbech sice sošku za roli v seriálu Letuška nezískala, pochlubila se alespoň rostoucím bříškem

Simon Helberg (Howard Wolowitz)

Role nedoceněného inženýra byla pro Simona Helberga jako šitá na míru. Na jedné straně se zoufale bál pustit máminy sukně, na druhé straně toužil po ženské náruči. Dějová linka ho vyslala do vesmíru, přihrála mu do cesty manželku a dvě děti. Simon se sice narodil do herecké rodiny, prvním známějším filmem, ve kterém se objevil, byla ale až Sexy párty z roku 2002. Menší roli pak získal třeba v Moderní Popelce, Mládí v trapu nebo v Dobrou noc a hodně štěstí.

Mnohem větších úspěchů dosáhl jako stand-up komik a polovina bavičského dua Derek a Simon. Ty opravdu zajímavé nabídky přišly až díky Teorii velkého třesku, třeba taková role po boku Meryl Streep v na Oscary nominované Božské Florence. V soukromí je nejen manžel a hrdý otec, ale i výrazný aktivista. Podporuje cizince, kteří přichází do Spojených států a hlasitě se snaží bojovat s migrační krizí.

Simon vypadá v civilu mnohem mužněji než v seriálu

Kunal Nayyar (Rajesh Koothrappali)

Mlčenlivý astrofyzik, dobrák od kosti trpící sociální fobií, který se musí se nejprve něčím posilnit, aby mohl mluvit se ženami. Ano, přesně to je postava Rajeshe, jehož představitelem je Kunal Nayyar. Komik s indickými kořeny se narodil v Londýně, ale velkou část dospívání strávil v Dillí. Střední školu také absolvoval v Indii, ale na univerzitu ho to táhlo do Spojených států. Jako herci se mu moc příležitostí zatím nedostalo. Krom pár epizodních rolí je právě role Raje tou největší. Možná také proto tak těžce nesl konec natáčení seriálu. „Představte si, že řeknete poslední vtip a rázem se z vás stane obyčejný člověk. Už nikdy nebudete Rajem. Jednoduše odejdete do šatny, převlečete se a je konec. Jen tak. Musím se přiznat, že jsem se z toho až rozbrečel,“ uvedl exoticky vyhlížející herec. 

Kunal, který má za manželku Miss India 2006 Nehu Kapur, vydal v roce 2017 knihu s názvem Můj přízvuk je skutečný, ve které popisuje střípky z dospívání i pobytu v Americe. Její velkou částí je právě natáčení Teorie velkého třesku. Pokud byste ale čekali nějaké peprné informace ze zákulisí seriálu, budete zklamaní. Díky marketingu založeném právě na vyprávění o Teorii velkého třesku se ale kniha, kterou kritici extra nevychválili, velmi dobře prodávala.

Představitel plachého Inda na další výraznější příležitost zatím čeká

Melissa Rauch (Bernadette Rostenkowski)

V seriálu hraje Melissa Rauch zapálenou vědkyni Bernadette. Na kontě má však spoustu dalších snímků a seriálů, z nichž se ale většina do Česka nedostala a ani v zahraničí se netěší velké divácké oblibě. Melissa, která toužila po kariéře herečky již od dětství, má herectví dokonce i vystudované. Ani to ji však nepomohla k tomu, aby se objevovala v nějakých dalších významných projektech. 

V soukromém životě má však větší štěstí. Je šťastně vdaná za spisovatele Winstona Beigela, se kterým má dvě děti, syna Brookse a dceru Sadie, která přišla na svět ještě během natáčení posledních sérií Teorie velkého třesku. Těhotenství se tvůrci nesnažili zakrývat a naopak ho zakomponovali do děje. A pokud byste si mysleli, že se Melissa, stejně jako Bernadette, obléká do nudných modelů a postrádá smysl pro styl, tak pozor, v minulosti totiž dokázala, že se umí pěkně odvázat. Díky focení pro pánský magazín ukázala svoji divokou stránku, kterou ohromila nejednoho muže.

Melissa Rauch je matkou dvou dětí, stejně jako její seriálová postava

Mayim Bialik (Amy Farrah Fowler)

Mayim možná není extra herecká hvězda, jinak je to ale velmi zajímavá žena. V seriálu ztvárňuje neurobioložku Amy Farrah Fowler Cooper. Role jí je však bližší, než by se na první pohled zdálo. Herečka se totiž doktorátem z neurobiologie pyšní i v reálném životě. Díky tomu také pomáhala kontrolovat správnost faktů ve scénářích. Navíc za roli Amy byla čtyřikrát nominovaná na prestižní cenu Emmy.
Zajímavostí také je, že hereččini prarodiče jsou emigranti z Československa, Polska a Maďarska. I proto jsou občas do seriálu zaneseny vtipy vztahující se k České republice. Mayim se také netají tím, že je vlastně jediná ze seriálové party, kdo opravdu miluje komiksy. Ze seriálu jsme zvyklí, že Amy nepatřila zrovna k sexbombám, ve skutečnosti je ale velmi přitažlivá a charismatická. Vyznává „moderně ortodoxní“ judaismus, je vegankou a považuje se za feministku.

Mayim se po skončení Teorie velkého třesku upsala dalšímu seriálu, Call Me Kat

Wil Wheaton (Wil Wheaton)

V seriálu se objevily zástupy hereckých hvězd, především ze sci-fi a komiksových filmů, ale i reálné osobnosti technologického světa a vědy. Za všechny můžeme jmenovat Billa Gatese, Elona Muska a Stephena Hawkinga. Ságu Hvězdných válek reprezentoval Mark Hamill, Carrie Fisher a hlas Darth Vadera, James Earl Jones. Konkurenční (a Sheldonův oblíbenější) Star Trek měl hustší zastoupení, postupně se v Teorii velkého třesku objevili Leonard Nimoy, George Takei, LeVar Burton, Brent Spiner a William Shatner. 

Samostatnou kapitolou je hvězda Star Treku Wil Wheaton. Ten se objevil hned v 17 epizodách Teorie velkého třesku. Nejprve jako Sheldonův nepřítel, který nepřijel na autogramiádu, na níž malý Sheldon vážil dlouhou cestu, posléze Sheldonův přítel. Wil se do seriálu dostal kuriozním způsobem. „Napsal jsem na Twitter, jak moc mám rád seriál a že mi přijde zábavný“, řekl v roce 2014 Larry Kingovi. A pak už to jelo: Výkonný producent Steven Molaro tweet předal tvůrcům a jeden z nich pak herce do show pozval mailem. 

Dnes padesátiletý Wil Wheaton se před kameru poprvé postavil v 9 letech, do kolotoče jménem Star Trek naskočil o šest let později, jeho Wesley Crusher se objevil ve filmu Star Trek: Nemesis i v nejnovějším seriálu Star Trek: Picard

Bob Newhart (Profesor Proton)

Další hostující hvězdou, která zanechala v Teorii velkého třesku výrazný otisk, je americký stand-up komik a herec Bob Newhart. U nás není představitel Profesora Protona moc známý, ale v Americe jde o legendu televizní zábavy. V 70. letech minulého století měl populární The Bob Newhart Show, na níž o dekádu později navázal pořad nazvaný prostě Newhart. Boba jste mohli zaznamenat i v seriálech Zoufalé manželky a Pohotovost nebo filmech Šéfové na zabití, Pravá blondýnka 2, Vánoční skřítek a Hlava 22. Objevil se také ve zmiňovaném spin-offu Malý Sheldon.  

V soukromí je třiadevadesátiletý Bob velmi stálý, už 60 let je jeho manželkou Virginia Quinn, dcera herce Billa Quinna. Vychovali spolu čtyři děti, díky nimž si užívají deset vnoučat.

Profesor Proton se v seriálu objevoval i po své smrti jako Sheldonův snový rádce

Jak jsem poznal vaši matku tehdy a dnes: Robin překonala rakovinu, Lily uvádí kouzelnickou show, Barney s manželem vychovává dvojčata

Denisa Grofová / 02. 01. 2023

Pobřežní hlídka tehdy a dnes: Kdo má za sebou hanbatá videa, kdo to nezvládl s alkoholem a koho byste nepoznali

Denisa Grofová / 25. 10. 2022

Zdroje: Instagram, Profimedia, Twitter, super.cz, pagesix.com, people.com
Zdroj fotografií: Profimedia, © TV Land / Courtesy Everett Collection / Profimedia, © HFPA / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM