Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Sportovci s neomezeným talentem: Na uměleckou dráhu se vrhli Shaquille O'Neal, Arnold Schwarzenegger nebo fotbalový rabiát

Avatar photo Carlito Brigante
09. 05. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Svět branek, bodů a vteřin má jasná pravidla, zákonitosti a povětšinou i určený hrací čas. Umělecký svět je naopak oázou svobody, volnosti a posouvání vlastních i společenských hranic. Čas od času se tyhle světy spojí a doplní. Některé hvězdy to zvládnou ještě během aktivní sportovní kariéry. Vyprávět by o tom mohl například fotbalista Tomáš Kučera, který si k dráze prvoligového fotbalisty přidal úspěšnou hudební kariéru. V tomto článku si představíme nejen jeho sportovně-umělecký příběh.

Dcery Ryana Goslinga a Evy Mendes štve sláva rodičů: Mámu přetáčejí, tátovi zakázaly kaskadérské kousky

Michaela Dočkalová / 07. 05. 2024

Shaquille O’Neal

Málokterá soutěž má tak blízko ke světě showbyznysu jako slovutná basketbalová NBA. Nezřídka vidíme v prvních řadách podél palubovky slavné herce, zpěváky a influencery. Mezi fanoušky často patří i nejrůznější osobnosti ze světa červených koberců. A když jste megastar jako Shaquille O’Neal, máte dveře otevřené téměř kamkoliv. Jeden z nejslavnějších dlouhánů sportovních dějin bavil nejen svou hrou, ale také showmanstvím a extravagancí.

Dva metry a 16 centimetrů vysokému hráči učaroval rap a djing. Své první album vydal již v roce 1993. Kritika jej sice nešetřila, ale početný zástup fanoušků se i tak postaral o platinovou desku. A Shaq se díky svému hvězdnému statusu dostal i ke spolupráci s králem popu Michaelem Jacksonem. Jako atrakce přijímá exkluzivní booking coby DJ Shaq a také si čas od času střihne cameo ve filmech, seriálech nebo videohrách. Veleúspěšná sportovní kariéra se tak překlopila do dalších úspěchů. 

Nemovitosti, oblečení, grily: Sportovní hvězdy, které po konci aktivní kariéry dobře zasadily a teď sklízí miliony

Carlito Brigante / 25. 02. 2023

Tomáš Kučera

Tomáš Kučera v české nejvyšší fotbalové soutěži odehrál přes 250 utkání. Díru do světa ale neudělal na pažitu, ale coby rapper TK27. Bývalému prověřenému středopolařovi se podařilo zaujmout hned první skladbou Off Season, do které si jej přizvali kamarádi Labello a Ca$hanova Bulhar. Tomáš mohl mít ze svého počinu velké mrzení, protože šlo o diss track na tehdejší nenáviděné vedení FAČR. Tomáš musel absolvovat nepříjemné sezení před komisí a své si vyslechl také v médiích. Karta se však začala velmi rychle obracet.

TK27 založil společně s parťáky Doktorem a Humlou formaci 58G a takřka okamžitě začali vyprodávat sály napříč republikou. V současnosti už jde o držitele cen Vinyla a Anděl. Před letošní sezonou Tomáš učinil důležité rozhodnutí: První lize dal vale a upřednostnil hudbu. Jihlavský rodák ovšem na fotbal úplně nezanevřel a kope za třetiligové Ústí nad Labem.

Arnold Schwarzenegger

Nenechte se zmást, nejslavnější svalovec všech dob za sebou totiž má velmi úspěšnou sportovní kariéru a minulosti. Populární Arnie je krom akčního žánru také symbolem světa kulturistiky. Zarputilý rakouský rodák se totiž do Ameriky dostal právě díky úspěchům v kulturistických soutěžích, kde se mu nejprve dařilo na domácí, kontinentální a poté celosvětové úrovni. Ze želena kovaný Arnold se stal legendou a několikanásobným obhájcem titulu v soutěži Mr. Olympia.

A zbytek už pravděpodobně znáte. Přes složité začátky se z něj stala jedna z největších hvězd Hollywoodu, které patřila především osmdesátá léta. O slavné rivalitě s generačním současníkem Sylvesterem Stallonem byly popsány stohy papíru. A milovníkům akčního žánru přinesla tato etapa legendární bijáky jako Terminátor, Predátor nebo Komando. Tvrdou práci a soutěžení si posléze přenesl i do nejvyšších patek americké politiky.

Jak se z rakouského kulturisty největší akční hrdina (a guvernér) stal: Arnold Schwarzenegger zažil vzestupy i pády

Carlito Brigante / 14. 01. 2023
V posilovně dře dodnes

Vinnie Jones

Devadesátková Premier League přinesla mnohé. Mezi dva nejdůležitější znaky patří komercionalizace a také mimořádně tvrdá hra. A jejím ukázkovým zástupcem byl psychopat Vinnie Jones. Co nenabral na talentu, to dohnal na snaze. Často se však překrývala s neskrývanou brutalitou. O blikance nebyla nouze. Bývalý hráč Chelsea či Wimbledonu byl postrachem na trávníku a jako častý sběratel červených kartonků zaujal i jednoho filmaře. Navíc velmi nadějného. Guye Ritchieho.

Ten fotbalového rabiáta obsadil do svých prvních dvou filmů, Sbal prachy a vypadni a Podfu(c)k. Vinnie, který mezi fotbalisty příliš popularity nenabral, dostal za obě role cenu Empire Award pro nejlepšího nováčka i herce. Na rozdíl od Jasona Stathama, který u Ritchieho také debutoval, se ovšem nikdy nedostal k charakterním rolím. Podobně jako na hřišti pevně drží svoji pozici a etabloval se coby představitel tvrďáků, buranů a násilníků. Nakonec mu tedy násilí přineslo velkou kariéru, byť ve zcela jiném světě, než původně čekal. 

Mike Tyson

A když už jsme u násilí, nemůžeme vynechat ani jednoho z nejslavnějších sportovců a boxerů všech dob.  Zvíře, jak se nejmladšímu mistrovi světa v historii těžké váhy přezdívalo, bylo jednou z prvních globálních popkulturních sportovních hvězd, jak je známe dnes. Ve své době působil neporazitelně, kosil soupeře, hromadil miliony dolarů, lámal srdce fanynkám a točil spousty reklam za spoustu peněz. Největším sokem si však byl nakonec sám. Mejdany, drogy, alkohol, nezřízený život a nakonec obvinění ze znásilnění jej stály reputaci, kariéru a nakonec i svobodu.

Tysonův život byl jako na horské dráze a nepřestává fascinovat. Bylo o něm natočeno hned několik projektů, většinu z nich paradoxně autor nejslavnějších boxerských KO neschválil. Svůj život převyprávěl na Broadwayi, kde se statečně veřejně vyrovnal se svou minulostí i smrtí milované dcery. Hned na začátku devadesátých let licencoval svou vlastní videohru. V epizodních rolích jsme ho mohli vidět ve snímcích IP Man, Pařba ve Vegas nebo Rocky Balboa. V posledních letech také slaví úspěchhy nejen coby distributor marihuanových produktů, ale také jako průvodce svým podcastem Hotboxin’, kam si zve nejenom boxery, ale také celebrity. Jeden z největších comebacků posledních let by kontroverzní boxerská legenda měla potvrdit v zápase s neméně kontroverzním youtuberem Jakem Paulem. 

Zvíře se zlobí: Mike Tyson se pustil do dalšího souboje, soupeřem je streamovací platforma, která natočila seriál bez jeho svolení

Carlito Brigante / 26. 08. 2022

Branky, body, pravomoci: Kličko se proboxoval do čela ukrajinské metropole, fotbalista Weah je prezidentem

Carlito Brigante / 12. 08. 2023

Nejlepší možná průprava: Herecké zkušenosti pomohly v politice ukrajinskému prezidentovi i českému senátorovi

Carlito Brigante / 05. 08. 2023

Zdroje: sport.cz, moviezone.cz

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM