Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Zvíře se zlobí: Mike Tyson se pustil do dalšího souboje, soupeřem je streamovací platforma, která natočila seriál bez jeho svolení

Avatar photo Carlito Brigante
26. 08. 2022

Říkalo se mu nejděsivější muž planety. Jeho zápasy zvedaly miliony lidí ze sedadel a jeho život plní několik dekád bulvární titulky. Mike Tyson toho zažil tolik, že by z to vydalo na samostatnou encyklopedii. Nebo seriál. S jedním takovým aktuálně přichází i streamovací platforma Hulu. Jenže tím pořádně namíchla samotného boxera!

Box je sport, jenž si většina z nás spojí především s dvěma ikonickými postavami. Muhammadem Alim (dříve znám také pod původním jménem Cassius Clay) a Mikem Tysonem. Ali byl skvělý technický boxer, který měl přesah daleko za hranice rohovnického světa. I přes svou pověstnou velkohubost byl považován za velkého gentlemana a podílel se na ukončení válečného konfliktu mezi USA a Vietnamem. Druhý jmenovaný těžkotonážník byl mnohem brutálnější a rozporuplnější postavou.

Fascinující námět 

Mike Tyson byl a je člověkem mnoha kontrastů, které ovšem pomáhají budovat jeho kult osobnosti. Na jednu stranu dodnes nejmladší šampion těžké váhy a fascinují knockouter. Z druhého úhlu pohledu zase nespoutaný živel, který měl problémy s ženami i zákonem. Tysonova životní story zahrnující mimo jiné odsouzení za znásilnění, ukousnutí kusu soupeřova ucha přímo v ringu, pád na samé lidské i ekonomické dno, úmrtí nejmladší dcery, ale také fascinující comeback zkrátka fascinuje. Na rozdíl od svého předchůdce Aliho se navíc dosud nedočkal vlastního filmového spektáklu. Nyní se jeden nabízí, sám Iron Mike o něm ovšem nechce vůbec slyšet.

Není rok 1822

Kde je problém? Háčků je v nechtěném biografickém pomníku několik. Předně se bývalému „nejděsivější muži planety“ nelíbí, že jde o znectění odkazu bez jeho svolení. Hulu se totiž rozhodlo natočit sérii Mike jaksi bez vědomí samotného boxera! A muž, jehož pěsti po dekády uspávaly soupeře, na americké streamovací platformě nenechal nit suchou! „Ukradli můj příběh! Celý můj život! A nezaplatili mi ani dolar,“ supí legendární silák, který do své řeči přidal i sociální kontext.  „Jsem pro ně jen negr, kterého mohou prodat v aukci. Jenže už není rok 1822, ale 2022! Za tohle budou padat hlavy!“ sliboval tvrdou vendetu tvůrcům nové osmidílné série, která spatřila světlo světa 25. srpna.

Zkřižili mu plány

Slavný ranař slíbil, že podnikne všechny kroky k tomu, aby očekávaná novinka nikdy nevyšla, což se mu nepovedlo, první dvě epizody jsou už k vidění na Hulu (u nás se možná dočkáme na Disney+). Krom právních kroků poprosil k rezolutnímu bojkotu sledování svou početnou několikamilionovou fanouškovskou základnu. V tomto ohledu se tedy nedá Tysonovi ani trochu divit. Zvlášť když mu nečekaný „dáreček” zkřížil jeho vlastní plány. Tyson plánuje zfilmování svých životních etud již několik let, o čemž se ve filmových kuloárech poměrně dlouho ví. Hlavní role má připadnout jeho dlouholetému příteli Jamiemu Foxxovi, jenže k první klapce dosud nedošlo. A tak situace využilo nenasytné Hulu, které do hlavní role mezitím instalovalo Trevanteho Rhodese z chladně přijatého oscarového snímku Moonlight. 

Naštvaný Rocky

Mimochodem se nejedná o jediný boxerský spor. Duševní vlastnictví a nechtěný spin-off řeší i otec slavného Rockyho, Sylvester Stallone! Ten se v uplynulých týdnech rozzuřil na producenta Irwina Winklera, který se rozhodl rozpracovat osud nejslavnějšího Rockyho soupeře, Ivana Draga. Sly nešetřil ani někdejšího kamaráda Doplha Lundgrena. Chamtivý producenti mu navíc nechtějí povolit další seriálové zpracování Rockyho, ani se podělit o práva na jeho nejslavnější postavu. Stallone mezitím na svém Instagramu přistoupil k drtivé protiofenzivě.

Top Gun vrací do hry akční filmy: Co dnes ale dělají jejich hlavní hvězdy Schwarzenegger nebo Stalone? 

Carlito Brigante / 11. 08. 2022

Petr Jákl: Vždy očekávám negativní kritiky, budu rád, když Jan Žižka vyvolá emoce

Miloš Pokorný / 25. 08. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM