Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Rocky proti nadopované mašině, Lauda vs Hunt a zajíc, který vždy přelstí vlka: Příběhy legendárních rivalů

Avatar photo Carlito Brigante
24. 01. 2023

Známá pravda tvrdí, že vítěze buduje jeho charakter, ale také protivník. Steven Seagal by asi nesouhlasil, ale bez rovnocenného soupeře to prostě nejde. Pojďme si zavzpomínat na ty nejzásadnější rivality stříbrného plátna. 

Zpravidla se jedná o souboj dobra a zla, vyznavačů pravidel s rebely nebo slabších proti silnějším. Některé příběhy níže jsou inspirované skutečnými událostmi, jiné jsou dokonale smyšlené. Jedno ale mají společné: Pobavily zástupy diváků a v některých případech baví už několikátou generaci. 

The Last Of Us nadchne hráče i ty předlohou nepolíbené: Nadšená fanouškovská recenze seriálového hitu

Barbara Hacsi / 23. 01. 2023

Rocky Balboa vs Ivan Drago

V 80. letech vrcholila studená válka, která se od diplomatických stolů přenesla i na filmové plátno. Americká společnost potřebovala budovat kult neporazitelnosti. A kdo jiný by měl malého „ale vlastně velkého Američana“ namotivovat víc, než Sylvester Stallone a jeho neslavnější postava. Zvlášť pokud zde šlo o pomstu za smrt nejlepšího kamaráda. Západ proti Východu, člověk versus stroj, přírodní trénink v kontrastu s programem státem podporovaného dopingu. Naspeedovaná čtyřka série Rocky přináší spoustu překvapivě fungujících paralel. Ikonický souboj dovedl Stallonea na kariérní vrchol a Doplha Lundgrena na práh životní příležitosti. Málokde můžete vidět tak dokonale černobílé vyjádření dobra a zla, které funguje skvěle i po bezmála čtyřiceti letech. Ikoničtí rivalové se potkali i v druhém Creedovi, tentokrát v roli koučů, kteří se přes respekt stále do morku kostí nenávidí.  

Vetřelec vs Predátor

Osmdesátá léta patřila krom svalovců schopných vyřešit jakýkoliv problém také touze po poznání vesmírných dálek. A také přinesla světu dvě nejznámější potvory přicházejících z neznáma. Byla jen otázka času, kdy se tyhle dvě ikonické obludy střetnou. Vetřelec a Predátor si to rozdali až v roce 2004, tedy bez svých ikonických soků v podobě Arnolda Schwarzeneggera a Sigourney Weaver. Tenhle příběh mířil kvalitativně tak o dvě třídy níž. Byl to brak, takové to slabší béčko, ale skalní fanoušci si v téhle sci-ifi vybíječce i tak přišli na své. 

Sarah O’Connor vs Terminátor

A ještě jednou Arnold Schwarzenegger: Dobro a zlo jsou relativní, což na filmovém plátně dokázal definovat především Terminátor v podání Jamese Camerona. Známý vizionář udělal nejprve z T-800 vraždící mašinu, jež se v druhém dílo dočká ikonické proměny v nečekaného dobráka. Nevinná studentka Sarah O’Connor se v druhém dílu změní v matku ochranitelku, která se nebojí vzít zbraň do ruky (a následně ji použít). Je ohromně zajímavé sledovat, jak v Cameronově životním projektu obě postavy mění, jak se formuje jejich vzájemný vztah i jednotlivé lidské i robotí charaktery!

John Connor, jeho matka Sarah a T-800 v druhém dílu kultovní série Johna Camerona

Niki Lauda vs James Hunt

Aktuálně můžeme sledovat konec jedné velké rivality, která provázela bezmála dvě sportovní dekády. Cristiano Ronaldo a Lionel Messi sčítají góly, rekordy a trofeje, které definují jejich vzájemný souboj. Každá sportovní dekáda měla své ikonické souboje a za jedním z nich se ohlíží i fenomenální snímek Rivalové, který nás přenesl do světa motorů a závodů Formule 1. James Hunt byl neřízená střela, miláček fanynek i médií, nespoutaný živel, který jezdil na hraně maximálního rizika. Niki Lauda byl symbolem absolutní profesionality, nasazení, obrovský srdcař, což se mu málem stalo osudným. Nebezpečná rychlost a souboj eg dovedly oba k jízdě na život a na smrt, ale především k vzájemnému respektu, který zůstával fanouškům utajen. Změnil to právě film Rona Howarda z roku 2013. 

Vlk vs zajíc

A na závěr jedna klasika. Také jste hltali tuhle sovětskou taškařici? Ruská odpověď na Hollywood se v tomhle případě opravdu povedla, protože překypovala hravostí, honičkami a na dětský seriál nebývalou agresivitou. Vlk byl pankáč, který pil, kouřil a ponocoval. Zajíc zase prokázal jistou porci zákeřnosti a vypočítavosti, které mu pomáhaly proti fyzicky jasně zdatnějšímu soupeři. Kdo ví, třeba se Rocky Balboa na souboj s Ivanem Dragem inspiroval právě tímto ikonickým dětským seriálem…

Sovětský seriál slavil úspěch ve celém socialistickém bloku

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Jak se z rakouského kulturisty největší akční hrdina (a guvernér) stal: Arnold Schwarzenegger zažil vzestupy i pády

Carlito Brigante / 14. 01. 2023

Foto: MGM / Profimedia, Červena / CNC / Profimedia, Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM