Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Popcorn & deka: Večer u televize v zajetí draků a mimozemšťanů v jiných dimenzích

Petr Šilha
25. 08. 2022

Jste vědma, ale časy, kdy se u vás samou návštěvou korálový závěs netrhl, jsou dávno pryč. Lidé nekoukají ke hvězdám a nesní o své budoucnosti – zírají jen do telefonů. No co už, přece tu nebudete jen sedět a zírat na patchworkové dečky, kterými jste si ozdobila stěny. Strhnete ubrus z zářící křišťálové koule a trochu ji přeleštíte rukávem a zadíváte se dovnitř.

Víte totiž, že kromě budoucnosti paní Novákové vám magický orb klidně přehraje nabídku streamovacích služeb. Na co se kouknete tenhle týden?

První kavárny v Evropě a další nej aneb Vše, co jste nevěděli o Ukrajině

Petr Šilha / 24. 08. 2022

Rod Draka (House Of The Dragon)

Časy, kdy jsme všichni hltali Hru o trůny a nemluvili o ničem jiném, jsou nenávratně pryč. Zklamání z odbytého konce seriálu by snad mohl spravit jen George R. R. Martin, který coby autor knižní předlohy nabídne lepší rozuzlení. Jenže šestý díl píše již 11 let a na sedmém, který by měl být poslední, ještě ani nezačal pracovat (a je mu 73 let). Vykřesat jiskřičku zájmu u fanoušků proto nebude nejspíš nic snadného, což HBO moc dobře tuší a vzalo si proto na pomoc raději oheň chrlící draky. Nový seriál se odehrává před událostmi Hry o trůny a vypráví příběh rodu Targaryenů a občanské válce, která se mezi nimi rozzuří. První epizoda je venku a reakce jsou zatím vesměs pozitivní. Začneme zase všichni v práci u oběda mluvit o příbězích ze Západozemí?

Kde? HBO Max
Kdo? Matt Smith, Emma D’Arcy, Paddy Considine

Solární protipóly (Sola Opposites)

Zatímco všichni (hlavně reklamní kampaně) doporučují tento týden na Disney+ seriál She Hulk, my vám naopak radíme přeskočit tenhle příspěvek do marvelácké průměrnosti. Neztrácejte čas a radši si pusťte Solární protipóly, zejména pokud se nemůžete dočkat další série Ricka a Mortyho. Tahle barevná taškařice má stejnou animaci a za seriálem stojí velmi podobná tvůrčí skupina (jen bez Dana Harmona). A o co jde? Rodina ztřeštěných mimozemšťanů ztroskotá na planetě Zemi, snaží žít normální život a zapadnout mezi lidi.

Kde? Disney+
Kdo? Justin Roiland, Thomas Middledtitch, Sean Giambrone

Arvéd

O kontroverzní postavě moderních československých dějin, Janu Arvédu Smíchovskému, se v hodinách dějepisu nedozvíte. Poměrně pochopitelně, protože zachytit život tohoto člověka by bylo asi podobné, jako pokusit se polapit dlouhý stín temného soumraku. Tento okultista, hermetik a kolaborant, který udal obrovské množství lidí jak nacistům, tak komunistické tajné službě, si vysloužil během svého rozporuplného života zahaleného těžkým závojem bizarních tajemství přezdívku Malostranský ďábel. Umělecká mysteriózní cesta do nitra této tajemné postavy obestřené tajemstvími patří mezi nejvýraznější počiny české kinematografie poslední doby.

Kde? Kino
Kdo? Michal Kern, Saša Rašilov, Martin Pechlát

Z každého konce (Look Both Ways)

Náš život obvykle spokojeně drncá po vyjetých kolejích a my se spokojeně vezeme. Jenže občas přijde nějaká nečekaná událost. A spatříme blížící se výhybku. Najednou se musíme rozhodnout o věci, která může navždy změnit náš život. A ať se v ten okamžik rozhodneme jakkoliv a namíříme vlak svého života kterýmkoliv směrem, stejně se za čas zatouláme myšlenkami zpět k těm okamžikům velkého rozhodování (nebo velkých chyb) a ptáme se sami sebe: „Co by, kdyby?“ Tímto tématem se zabývá i film Z každého konce. Sledujeme v něm paralelní příběh Natálie, která si po ukončení vysoké školy udělá těhotenský test. V jedné realitě vyjde pozitivní a stává se maminkou, v druhé negativní a stává se úspěšnou ženou. Jedna velká změna, dva různé životy a spousta odpovědí na tu základní otázku. 

Kde? Netflix
Kdo? Lili Reinhart, Danny Ramirez, Aisha Dee

Pan Nikdo (Mr. Nobody)

Pokud vás zaujal film Z každého konce a rádi byste viděli komplikovanější a propracovanější příběh na téma různých identit a variací na „Co by, kdyby“, pak by vám neměla uniknout klasika tohoto žánru Pan Nikdo. V každý okamžik svým rozhodováním vytváříme tisíce možných budoucností a variant našeho osudu. Má cenu se ovšem zabývat těmi neprožitými? Není důležitější vnímat spíše ty, ve kterých se vědomě ocitáme? Mysteriózní, existenciální dramatické a romantické sci-fi s Jaredem Leto požívajícím tři různé životy má tolik významových vrstev, že se k němu můžete opakovaně vracet a vždy nalézt něco nového.

Kde? Online video půjčovny
Kdo? Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Linh-Dan Pham

Úvodní foto: Profimedia

Ben Affleck se má vrátit jako Batman: Kteří další herci oblékli kostým netopýřího muže a proč se George Clooney omlouval

Marek Blažíček / 22. 08. 2022

Popcorn a deka: Pusťte do svých obýváků temperamentní španělskou komedii, vězeňskou vyvražďovačku nebo likvidaci upírů

Petr Šilha / 19. 08. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM