Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Popcorn a deka: Pusťte do svých obýváků temperamentní španělskou komedii, vězeňskou vyvražďovačku nebo likvidaci upírů

Petr Šilha
19. 08. 2022

Jste David Lister, poslední žijící člověk, ztracený tři miliony let ve vesmíru na palubě kosmické těžařské lodi Červený trpaslík. Společnost vám dělá jen hologram ve formě nesnesitelného magora Arnolda Jidáše Rimmera, pokročilá forma života, která se vyvinula z kočky domácí a služební android Kryton, jehož hlava vypadá jako okousaná guma na tužce hodně nervózního matematika.

Když tu jednoho dne objevíte databázi filmů a seriálů ze začátku 21. století, zavřete se rádi sami v kabině na palubě B a pustíte se s pivem a zmrzlinou do sledování! 

Co bylo před Hrou o trůny? Přichází dlouho očekávaný Rod draka

Kristýna Ševčíková / 19. 08. 2022

Fresh

Každý z nás měl asi alespoň jednou tak blbé rande, až si po jeho skončení říkal, že být úplně sám zatracen tři miliony let ve vesmíru nemusí být nic špatného. Podobnou zkušenost má i Noa, která se kvůli tomu rozhodne úplně skoncovat s aplikacemi na randění. O to více jí však příjemně překvapí, když ji v obchodě osloví sympatický Steve a pozve na rande. Noa je jako veteránka nepovedených rande ze začátku vůči Steveovi podezřívavá… zdá se být totiž až příliš fajn na to, aby to celé byla pravda. A má pravdu. Steve skrývá nemilé tajemství. A Noa si ze začátku opravdu nedokázala představit jaké. My vám můžeme garantovat, že ani vy byste to v životě neuhádli! 

Kde? Disney+
Kdo? Daisy Edgar-Jones, Sebastian Stan

Denní směna (Day Shift)

Vyndejte svůj mozek z hlavy, zavřete ho do vedlejšího pokoje a nechte ho, ať si třeba čte Bytí a čas od Haideggera a srká u toho matté. Vy si užijte chvilku pauzu od přemýšlení, dejte si pořádnou porci popcornu (deku v těchto vedrech asi ne) a užijte si skvěle natočené akční scény, ve kterých stříká tolik krve, až hrozí, že vám vyteče z televize na zem a vy budete muset po filmu kromě zametání rozsypaného popcornu i vytírat. Bud Jablonski přes den čistí bazény, ale jelikož je samoživitelem a musí zaopatřit svou osmiletou dceru, má jako většina otců v téhle bláznivé ekonomice i druhou práci. Tou je noční lov upírů. Film nepřináší k tématu upířích bijáků ve stylu Bladea nic nového, ale někdy nepotřebujeme za každou cenu vidět každý den originální snímek, někdy se chceme jen pobavit. A u tohohle hvězdně obsazeného masakru zubatých pijavic si nudit nebudete. 

Kde? Netflix
Kdo? Jamie Foxx, Dave Franco, Snoop Dog

Nene (Nope)

Smrt rodiče vždycky těžce zasáhne dítě. Dalo by se říci, že skoro stejně, jako dotyčného nebožtíka – otce, kterého zasáhl těžký předmět padající z nebe. OJ a Emeralda, dva nově osiřelí sourozenci se snaží záhadnou smrt svého táty rozluštit. Kolem jejich farmy se totiž začíná objevovat celé množství dalších těžko vysvětlitelných úkazů. Oči OJ a Emeraldy se pomalu zvedají k nebesům. Je možné že… Mimozemšťani? A nebo nakonec něco úplně jiného? 

Kde? Kino
Kdo? Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Brandon Perea

Film roku (Competencia oficial)

V temperamentní španělské komedii žhavé jako léto na pláži v Barceloně se miliardář rozhodne (jelikož – jako ostatně skoro všichni boháči – neví co s penězi) natočit nejlepší film všech dob. Dá kvůli tomu dohromady hvězdné seskupení excentrické režisérky a dvou nejlepších herců své doby, televizního miláčka a váženého divadelního herce. V novém nejlepším filmu světa mají hrát bratry, jenže oni dva se ve skutečnosti nenávidí. Výsledkem je série zábavných momentů, které slouží jako satira a věcná kritika povrchnosti filmového průmyslu. Divadelní herec například dlouze nacvičuje před zrcadlem, jak odmítne cenu pro nejlepšího herce. Podaří se zkrotit bláznivé filmové primadony a dokončit film snů? 

Kde? HBO Max
Kdo? Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martínez

Oz

Je to vlastně taková Hra o trůny, ale z prostředí věznice. Jen místo jednotlivých rodů soutěžících o vládu v Západozemí tu máme kriminální gangy, jako jsou Afroameričané, muslimové, Hispánci nebo náckové (jednoho hraje vynikající J. K. Simons), které soupeří o vládu v téhle vybetonované krychli bez oken, kde slovo „naděje“ vyškrtli ze slovníku. Fantasy epos s draky je oproti tomu veselou komedií, kde každý díl končí happy endem. Oz je skutečnou továrnou na výrobu mrtvých hlavních postav. Je až fascinující, jak se autorům tohoto seriálu daří takovým tempem vybudovat zajímavé charaktery odsouzených vrahů, se kterými budete sympatizovat, a následně je jednoho po druhém zabíjet v nekončícím cyklu násilí, lží a podrazů. Po pěti sériích tohoto seriálu budete ze strachu před podobným osudem radši přecházet na zelenou i silnici bez provozu o půlnoci. 

Kde? HBO GO
Kdo? Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen

Úvodní foto: Profimedia

Popcorn & deka: Vraždy podle mormonů, povedený slovenský animák i krutá msta

Petr Šilha / 12. 08. 2022

Top Gun vrací do hry akční filmy: Co dnes ale dělají jejich hlavní hvězdy Schwarzenegger nebo Stalone? 

Carlito Brigante / 11. 08. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM