Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Popcorn & deka: Vraždy podle mormonů, povedený slovenský animák i krutá msta

Petr Šilha
12. 08. 2022

Od unylé všednodennosti vašeho života a přenádherné dovolené vás už dělí jen jedna věc: cesta. Ať do své vysněné destinace cestujete letadlem nebo autobusem, jedním si můžete být jistí: Něco se někde pos*re a vy strávíte desítky hodin čekáním. Třeba v rozpáleném autobuse někde uprostřed dálnice v koloně, která se z nevysvětlitelných důvodů už dvě hodiny nehnula. Buďte na to připraveni a stáhněte si na cestu nějaký super seriál nebo film. Uvidíte, jak vám 12hodinové čekání na náhradní letadlo uteče jako voda! Mimochodem, na Netflixu tento týden žádné zajímavé novinky nejsou.

Na seznamu smrti (Terminal list)

James Reece je velitel speciální čety Navy Seals, který při jedné nepovedené akci přijde o celý svůj tým. Již během zpackané operace je Jamesovi nad slunce jasnější, že se svými muži padli do léčky. Ve snaze přijít celé nešťastné situaci na kloub ovšem odhaluje tak dlouhou řadu nesrovnalostí, že by se vyrovnala frontě na banány za socíku. Pomalu mu dochází, že si někdo sedl s pomyslnou jehlou podlosti a nití úlisnosti, aby na něj ušil pořádnou boudu. James proto zamáčkne slzu nad rakvemi svých kamarádů a už nabíjí a přezbrojuje, aby své muže v tomto akčním seriálu pomstil.

Kdo? Chris Pratt, Constance Wu, Tylor Kitsch
Kde? Amazon Prime (Na Netflixu zajímavé novinky tenhle týden nejsou)

Ve jménu nebes (Under the Banner of Heaven)

Píše se rok 1984 a detektiv Jeb Pyre je pověřen vyšetřováním ohavné vraždy Brendy Wright Lafferty a její patnáctileté dcery. Jeb během vyšetřování zjistí, že ohavný mord byl spáchán z náboženských motivů a stopa vede k Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů neboli mormonům. Samotný detektiv je oddaným příznivcem této náboženské skupiny, avšak nechutná odhalení o tajemstvích sekty vrhají zásadní stín pochybností na jeho vlastní víru. Thriller si skvěle pohrává s tématy víry a fundamentalismu a Andrew Garfiled v roli Jeba Pyrea podává životní výkon. Inspirováno skutečnými událostmi.

Kde? Disney+
Kdo? Andrew Garfiled, Sam Worthington, Daisy Edgar-Jones

Popcorn & deka: Projeďte se s Bradem Pittem vlakem plným zabijáků, zavřete se do sklepa nebo si nechte poradit s rodičovstvím

Petr Šilha / 05. 08. 2022

Cesta do Tvojzemí

Další snímek plný barevné rozdováděné představivosti k nám kupodivu nepřichází ze studia Pixar, ale ze slovensko-česko-belgické koprodukce! Ricky je malý chlapec, který žije na bratislavském sídlišti Petržalka. Kdo tam někdy byl, ví, že tamější paneláková džungle je tak šedivá, že vedle ní působí černobílé fotografie jako detailní studie barevného spektra. O to víc je však mladý hrdina překvapený, když na sídlišti objeví cestu do Tvojzemí, kde nekonečné písečné duny brázdí gigantičtí roboti, opice mluví a na širých mořích čekají nečekaná dobrodružství. Film má na první pohled animaci určenou spíše pro mladší publikum, ovšem dotýká se celé řady dospělejších témat. Tak neváhejte a vezměte s sebou do kina třeba mladšího sourozence!

Kde? Kino
Kdo? Jan Cina, Klára Issová, Martin Myšička, Václav Neužil

Švindlíř (The Card Counter)

Minimalistické drama slavného tvůrce Paula Schradera, který má na kontě takové kultovní pecky, jako je Taxikář nebo Poslední pokušení Ježíše Krista, sleduje bývalého vojáka Williama, který se v aktivní službě specializoval na výslechy zajatců. Ze své vojenské kariéry si ovšem odnesl démony tak hrůzné, že by mu je nezávidělo samotné peklo, a v současné době se věnuje hraní pokeru. Při jednom karetním turnaji se mu ovšem nabídne možnost pomstít se jednomu ze svých velících důstojníků, který je částečně za Williamův PTSD zodpovědný, a bývalý voják tuhle šanci vezme.

Je možné hrou s čertovými obrázky, jak se někdy říká kartám, dojít vykoupení vlastní duše? A je tu vůbec spása pro někoho, kdo má na svědomí stejné věci, jako William?

Kde: HBO MAX
Kdo? Oscar Isaac, Willem Dafoe, Tiffany Haddish

Popcorn & deka: Vyrazte s komičkou do Vietnamu, Koreje nebo jiné dimenze

Petr Šilha / 29. 07. 2022

Odpočívej v pokoji (Six Feet Under)

Komediální seriál černý jako ranní kafe manažera po propařené noci v pracovní den vypráví dramatický příběh dysfunkční rodiny Fisherových, která vede pohřební ústav. Jednotliví členové rodiny, stejně jako ostatní lidé, touží naplnit své sny a prožít osudové lásky, ale tyhle snahy jsou neustále kaleny všudypřítomnou smrti, která jim každý den připomíná vrtkavost osudu a křehkost lidského života. Celý seriál provází takový melancholický ráz, kdy se budete smát bizarním osudům pohřebáků, ale zároveň někde na pozadí budete pociťovat neustále přítomný smutek. Bez zajímavosti není také to, že Michael C. Hall, kterého si už všichni budou pamatovat jako seriálového sériového vraha Dextera, zde hraje křehkého homosexuála a v jedné epizodě se v roli mrtvého mihne i Josh Radnor, kterého zná veřejnost hlavně jako Teda Mosbyho z Jak jsem potkal vaší matku. Seriál má pět sezon a je ukončený jedním z nejlepších seriálových finále, jaké je možné na obrazovkách vidět. Kapesníky do ruky!

Kde? HBO MAX
Kdo? Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose

Úvodní foto: Forum Film

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM