Expres FRESH! /
Celý playlist
Kultura

Popcorn & deka: Filmy a seriály plné hormonů aneb Dospívání není žádná legrace

Petr Šilha
15. 09. 2022

Jste zmatení. Cítíte se dospělí, ale lidé s vámi jednají jako s dětmi. Pořád vám někdo vykládá, že byste měli být více zodpovědní, ale přitom ani nevíte, čím byste se chtěli živit. Ach, ty těžkosti dospívání!

Vykašlete se na všechny ty dospěláky, co vám nerozumí, a obalte si rozjitřené nervy postpubertálního věku kvalitní televizní zábavou. 

Jak dlouho čekal na Oscara Leo DiCaprio a kterým filmem startoval Forman v Hollywoodu? Vyzkoušejte své znalosti

Michal Plšek / 13. 09. 2022

Pistol

Drze vám říkají: „Musíš trochu myslet na budoucnost!“ Tváří se, jako kdyby znali svět, přitom nám ho předávají plný znečištění, nesmyslných pravidel a prázdných hesel. Bizarní kreatury a stárnoucí zplozenci studené války chřestí zbraněmi apokalyptického dosahu a my máme trochu myslet na budoucnost? S**t na to! Ať žije anarchie! A chaos! Lepší než ten váš světový řád! Režisér Danny Boyle Trainspottingem dokázal, že umí perfektně zpracovat téma mladistvé revolty a nadměrného užívání drog. A nyní nám servíruje šestidílný seriál o Sex Pistols, nejznámější punkové kapele všech dob. Čtveřici, která za svou krátkou kariéru dokázala sice vydat jen jedno studiové album a působit tři roky naprosté pozdvižení v celé Británii. 

Kde? Disney+
Kdo? Toby Wallace, Anson Boon, Sydney Chandler

Jedno album stačí, drahoušku!

Redakce / 07. 05. 2021

Krásné bytosti (Berdreymi)

Nemusíte být hned šíleně zfetovaný pankáč, hledání svého místa v životě vám dá zabrat, i pokud jste třeba jen introvertní kluk z Islandu. Balliho rodina je rozvrácená a ve škole nemá kamarády. Na jeho divoké cestě neprobádanými vodami k dospělosti mu chybí maják, který by ho navigoval. Nakonec ho mezi sebe přijme trojice problematických mladíků se sklony k násilí. Snímek ukazuje poetično nadějí mladého života a staví ho do kontrastu se syrovostí vztahů, které v tomto období hlavní hrdina prožívá. Podrobně tím mapuje nekonečnou plejádu protichůdných pocitů, které nás formují. 

Kde? Kino
Kdo? Birgir Dagur Bjarkason, Áskel Einar Pálmason, Viktor Benóný Benediktsson

Cobra Kai (a tak trochu i Karate Kid)

Seriálové pokračování slavného hitu Karate Kid je jedním z nejzdařilejších pokusů o oživení filmové značky. V původním filmu se mladý Danny přistěhuje s mámou do nového města. Nikoho zde nezná, ale rychle si ho vytipuje Johnny, vedoucí bandy výrostků, který si z Dannyho udělá svého otloukánka. Ten se kvůli obraně rozhodne naučit se karate a postavit se klukovi, který ho šikanuje. Cobra Kai se odehrává skoro 34 let po Karate Kidovi, ústřední dvojice zůstává – ovšem Johnny už není plochým antagonistou, ale tragickou postavou se skvěle vybudovaným příběhem. Z Dannyho je naopak úspěšný obchodník a svým způsobem se staré role otáčí. Seriál dokazuje, že lze vzít klasické dílo světové kinematografie a dát mu velmi dobré pokračování, které nedehonestuje původní hrdiny. O úspěšnosti projektu mluví i to, že Netflix právě vyslal do světa pátou sérii. 

Kde? Netflix
Kdo? Ralph Macchio, William Zabka, Mary Mouser

Belle 

Suzu je velmi plachá dívka, studující střední školu. Žije se svou matkou na japonském venkově. Pravidelně ovšem vstupuje do virtuálního světa U, ve kterém je překrásnou a masivně populární zpěvačkou, která si říká Belle. Jeden z jejích koncertů je v tomto digitálním světě přerušen skupinou samozvaných hrdinů, kteří pronásledují děsivé monstrum. Belle je tajemnou stvůrou zaujatá a vydává se na epochální cestou za odhalením tajemství tohoto zvířete. Japonské anime přináší nový pohled na klasický příběh Krásky a zvířete, který vás bude fascinovat svou originalitou a překrásnou a nápaditou animací. 

Kde? HBO Max
Kdo? Kaho Nakamura, Shinobu Hisatake, Shinjiro Chikami

Charlieho malá tajemství (Ten, kdo stojí v koutě / Perks Of Being A Wallflower)

Charlie to vážně nemá jednoduché. Jeho nejlepší kamarád spáchal sebevraždu. On sám bojuje s duševní chorobou a píše opravdové dopisy svému fiktivnímu příteli, ve kterých popisuje svět střední školy, kterému nerozumí. Zanedlouho se skamarádí se staršími spolužáky z vyšších ročníků, jmenovitě s Patrickem, který je gay, a jeho sestrou Sam, do které se bezhlavě zamiluje. Film sleduje ústřední trojici, jak se snaží proklestit si cestu tím podivným a těžko pochopitelným světem, do kterého jsme všichni bez pardonu vrženi. Najde Charlie duševní rovnováhu a odvahu říci Sam, že ji miluje více než cokoliv na světě? Více se dozvíte v tomto citlivém příběhu o nástrahách dospívání. 

Kde? Online video půjčovny
Kdo? Logan Larman, Emma Watson, Ezra Miller

Encyklopedie hejtu: Filmy a seriály poslední doby, které před svým zveřejněním schytaly tučnou kritiku

Marek Blažíček / 12. 09. 2022

Popcorn & deka: Na kina útočí kultovní Čelisti, časoprostorem putuje opilý animovaný vědátor

Petr Šilha / 08. 09. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM