Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Encyklopedie hejtu: Filmy a seriály poslední doby, které před svým zveřejněním schytaly tučnou kritiku

Marek Blažíček
12. 09. 2022

Člověk alias homo frustratus je tvor extrémně předpojatý, obzvlášť, když mu někdo šlápne na kuří oko. Nemá proto problém předem odsoudit cokoliv, co se mu nějakým způsobem nepozdává. Jako důkaz můžete brát tyhle filmové a seriálové počiny, které před svou premiérou byly doslova odstřeleny.

Kterým audiovizuálním dílům se dostalo pořádné porce hejtu a jak to nakonec dopadlo? 

The Batman (2022)

Krásných 79 procent má nyní Batman aktuální hodnocení na ČSFD. Co by ne, vždyť snímek režiséra Matta Reevese je jednou z nejpovedenějších záležitostí letošního roku. Kromě dobrých kritik se dočkal i extrémního diváckého zájmu – celosvětově vydělal 767,9 milionů dolarů. Solidní suma, ne? A kdo by si to v době oznámení filmu troufl tvrdit? Ehm… nikdo. Když bylo oznámeno, že se novým Batmanem stane Robert Pattinson, řadě fanoušků to notně upilo krev. Za vším hledej upíra. Konkrétně fakt, že Pattinson hrál Edwarda v upíří love story pro dospívající Stmívání. Že už je to dávno a on v posledních letech zvládl excelovat třeba po boku legendárního Willema Dafoe v Majáku nebo ztvárnit jednu z hlavních rolí v thrilleru Tenet Christophera Nolana (ano, toho Nolana, k němuž se doma modlí všichni filmoví fanoušci)? Ne, to řadu batmanovských nerdů nezajímalo a Pattinsonova tvář pro ně byla jako rudý hadr. Naštěstí všechno dopadlo dobře a nám nezbývá, než se těšit na pokračování.

Matrix Ressurrections (2021)

Bohužel z poslední doby existují i případy, kdy se očekávání fanoušků nezměnila ani po premiéře. Poslední Matrix lidi rozdělil na ty, kdo ho hájili a ty, kteří ho odsoudili jako odpad plný pseudofilozofických myšlenek, mizerné akce a berliček v podobě odkazů na původní trilogii. A negativní hodnocení bohužel semlela ta pozitivní. Matrix šel navíc do kin v době extrémní konkurence (v kině tou dobou řádil například Spider-Man: Bez domova) a při rozpočtu 190 milionů dolarů se mu povedlo vydělat jenom 157. Snímek se tak sice tvářil, že by rád odstartoval další možnou trilogii, ale vzhledem k tak chladnému přijetí se jí zřejmě nedočkáme. Ponechme teď stranou naše osobní názory na to, zda Matrix Ressurrections představuje dobrý nebo špatný film. Ty jsou totiž skutečně jenom subjektivní. Otázka zní: Měl vůbec šanci se prosadit, ať už by byl jakýkoliv? Neměli by fanoušci vždycky dojem, že jim někdo šlápl na modlu a tím pádem by film odsoudili vždycky? Odpovězte si sami…

Pán prstenů: Prsteny moci (2022)

V podstatě stejnou otázku si lze pokládat u seriálu Prsteny moci. Ať už bude jakýkoliv (a po třech epizodách můžeme jen dohadovat), bude to i v případě absolutně fenomenálního průběhu stačit na to, aby tolkienovští inkvizitoři byli saturováni? Samozřejmě, že ne. První díly Prstenů moci se (i navzdory snaze odpůrců o opak) setkaly s vřelým přijetím. Odvrácenou stranou budiž kauza, kdy Amazon mazal negativní recenze ze serveru IMBd. Amazon a Jeff Bezos tedy obecně nepatří zrovna mezi sympaťáky ve střihu Rychlých šípů. Pro úplnost se ale sluší dodat, že takzvaný review bombing představuje aktuálně dost velký problém. Co je review bombing? To skupina lidí zveřejňuje negativní recenze na věc, a to aniž by se s ní nějak seznámili, jen za účelem jejího poškození. Momentálně na to naráží i další velká značka: Marvel Cinematic Universe, konkrétně u série She-Hulk. Opravdu nemůžeme soudit, jak seriálový Pán prstenů dopadne a dva výše zmíněné filmy ukazují obě možné varianty. I tak je od diváků ale fér dát tvůrcům alespoň šanci. Každý filmový a seriálový fanda by si to mohl dát jako takové malé předsevzetí, za které dostane zlatého bludišťáka. I když… ti v Tolkienově Středozemi nebyli, že?

Ben Affleck se má vrátit jako Batman: Kteří další herci oblékli kostým netopýřího muže a proč se George Clooney omlouval

Marek Blažíček / 22. 08. 2022

Petr Jákl: Vždy očekávám negativní kritiky, budu rád, když Jan Žižka vyvolá emoce

Miloš Pokorný / 25. 08. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM