Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Popcorn & deka: Na kina útočí kultovní Čelisti, časoprostorem putuje opilý animovaný vědátor

Petr Šilha
08. 09. 2022

Už zase začala škola, tak to je fakt hrůza. Ještě, že si můžete pod lavicí pustit na telefonu nějakou streamovací službu a utlumit nezáživné tlachání učitelky. Co zkouknout?

Upozornění: Předcházející text je pouhou nadsázkou a rozhodně není návodem, aby děti sledovaly pod lavicí filmy a seriály!

Lavi, rappeři i youtubeři: Slavné osobnosti, které pohltil fenomén bojových sportů

Carlito Brigante / 02. 09. 2022

Pinocchio

V Disney Worldu si nejspíš všimli, že figurky s Pinocchiem se už neprodávají tak dobře jako dříve, a tak filmařské oddělení zábavního megakorporátu rozhodlo, že je třeba tuhle značku trochu oživit a patřičně podojit. Proč by předělávka kresleného Pinocchia měla zajímat zrovna vás? Sešla se na ní docela zajímavá parta filmařů. Režie se ujal Robert Zemeckis, který má na svém kontě celou řadu skvělých filmů, jako Návrat do budoucnosti I. – III., Falešná hra s králíkem Rogerem a Forrest Gump. Z posledně jmenovaného si bere i hvězdného herce Toma Hankse, který v pohádce ztvární řezbáře Geppeta. Ten stvoří kouzelnou loutku chlapce, kterému při každém lhaní o kousek vyroste nos. Nu a pokud je vám z hraných předělávek klasických animovaných filmů Walta Disneyho poněkdu nevolno, nezoufejte. Na Disney+ najdete všechny původní verze. 

Kde: Disney+
Kdo: Joseph Gordon-Lewitt, Tom Hanks, Bejnamin Evan Ainsworth

Rick a Morty (Rick and Morty)

Je snad ještě někdo, kdo nezná dobrodružství věčně nalitého vědátora a jeho vnuka, kteří spolu pomocí nejrůznějších naprosto šílených vynálezů cestují časem, prostorem a zažívají nejrůznější dobrodružství v alternativní realitách? Bláznivě brutální kreslená komedie, plná opilství, zdevastovaných světů a realit, mezidruhového sexu a enormního množství bláznivých sci-fi udělátek se vrací již se šestou sérií, jejíž první díl nyní uvádí HBO MAX. Dojde konečně k propojení světů Ricka a Mortyho se Solárními protipóly? 

Kde: HBO MAX
Kdo: Justin Roiland, Sarah Chalke, Spencer Grammer

See

Dystopický seriál vypráví příběh chmurné budoucnosti, ve které všichni lidé přišli vinou nákazy o zrak. Na kouřících ruinách zničeného světa otřeseného nenadálou zrakovou apokalypsou se lidská společnost adaptuje na svůj hendikep a vyvine nové způsoby komunikace, lovu a přežívání. Paradigma však naruší narození dvojčat, která jako první lidé po šesti staletích slepoty vidí… a mocní světa po jejich daru zatouží. Na Apple TV+ začíná teď třetí, závěrečná série postapokalyptického dramatu, kde otce dvojčat, Babu Vosse, hraje Jason Momoa (kterého jinak chápeme jako antropomorfní personifikaci testosteronu). Své děti nedá bez boje. 

Kde: Apple TV+
Kdo: Jason Momoa, Sylvia Hoeks, Hera Hilnar

Jan Žižka 

Z hodin dějepisu (nebo z koncertů Daniela Landy) si ho nejspíš pamatujete jako „toho středověkýho týpka, co zahnal křižáky na útěk hlasitým prozpěvováním písničky”. Pak vás učitelka nutila pamatovat si nějaká Basilejská kompaktáta, ale co to bylo, to byste si nevybavili ani pod pohrůžkou mučení ve formě nucené účasti v epizodě Výměny manželek. Nevadí, tento film bude nejspíš něco pro vás, jelikož se historickými prameny evidentně zase tak přesně řídit nebude. Nicméně režiséru Petru Jáklovi se podařilo dát dohromady velmi slušnou zahraniční produkci s celou řadou skvělých herců, v čele s Michalem Cainem. Z českých se naopak můžeme těšit na Karla Rodena. Podaří se filmu navázat na úspěch tematicky velmi podobné české hry Kingdom Come: Deliverance?

Kde: Kino
Kdo: Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe, Karel Roden, Jan Budař, Ondřej Vetchý

Petr Jákl: Vždy očekávám negativní kritiky, budu rád, když Jan Žižka vyvolá emoce

Miloš Pokorný / 25. 08. 2022

Čelisti (Jaws)

Dávejte si lidé pozor, neboť v okolí kina jsou vody zčeřené a náhodní kolemjdoucí hlásí podivnou ploutev trojúhelníkového tipu lehce čnící nad hladinu vody. Ano je to tak! Praotec všech letních filmových trháků, jedna z největší perel světové kinematografie se vrací do biografů! A ne je tak ledajakých, hrůzu z gigantických otevřených čelistí žraloka běsnícího hladem po lidském mase si nyní můžete užít na obřím plátně v IMAX. Nechte se doslova pohltit napínavým trhákem o skupině námořníků na chatrné bárce, kteří svádí nerovný boj s  monstrem z hlubin, jehož nenasytnost proměnila idylku letní pláže v noční můru. Po takovém zážitku budete na příští dovolené radši srkat drink s paraplíčkem u bazénu, v dostatečné vzdálenosti od nevyzpytatelného moře, to nám věřte! 

Kde: IMAX
Kdo: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

Popcorn & deka: Nová dobrodružství Pána prstenů i korejská klasika

Petr Šilha / 01. 09. 2022

Filmex: Do kin vjíždí vojevůdce Jan Žižka a vtéká australský dokument

Veronika Koloušková / 07. 09. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM