Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Co bylo před Hrou o trůny? Přichází dlouho očekávaný Rod draka

Kristýna Ševčíková
19. 08. 2022

Oheň a krev. A draci. To a ještě mnohem víc můžeme očekávat od nového seriálu s názvem Rod draka. Jeho premiéru HBO oznámilo na 21. srpna, kdy vyjde v USA, o den později se dočkají i fanoušci na starém kontinentu. Fanoušci seriálu Hra o trůny, který se stal jedním z nejúspěšnějších v televizní historii, si mohou být jisti, že budou mít mnoho společného. 

V případě, že neznáte původní seriál, máme pro vás pár řádků, kde se vám to pokusíme přiblížit. Hra o trůny (Game Of Thrones) je série HBO, která vypráví příběh občanské války ve středověké zemi. Seriál, který měl premiéru v dubnu 2011, se odehrává na fiktivních kontinentech Westeros a Essos. Když příběh začíná, končí desetiletí dlouhé léto a rýsuje se zima, postavy bojují o získání Železného trůnu, sídla krále Sedmi království, režimu, který vládne všem kromě severního cípu Westerosu. 

Bába pod kořenem, pražský Aragorn a kultovní svatba Jiřího Káry: Připomeňte si legendy z hlubin internetu

Carlito Brigante / 18. 08. 2022

O 200 let zpátky

Hra o trůny byla rozdělena do tří hlavních dějových linií. První pojednává o bitvě mezi pány kontinentu Westeros – především rody Baratheonů, Lannisterů a Starků – kteří jsou zapojeni do boje o Železný trůn. Druhá sleduje vzestup Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), poslední členky exilové rodiny, která buduje armádu v Essosu, aby získala trůn zpět. Třetí děj se odehrává na severu Westerosu mezi Noční hlídkou, ozbrojenou jednotkou, která hlídá 300 mil dlouhou a 70 stop vysokou zeď, která chrání zbytek kontinentu před mýtickými stvořeními.

Novinka Rod draka (House Of The Dragon) se odehrává 200 let před Hrou o trůny a sleduje osudy rodu Targaryenů, šlechtické rodiny, jež má moc ovládat draky. Předlohou byla opět kniha od spisovatele George R. R. Martina Oheň a krev z roku 2018, ve které Targaryeni rozpoutají nejhorší představitelnou rodinnou hádku – strašlivou občanskou válku. 

O čem seriál je? 

Stručně řečeno: Začíná vláda rodu Targaryenů. Rod draka bude sledovat jejich příběh před vypuknutím Tance draků, jejich občanské války, která se odehrála ve Westerosu a rodinní příslušníci se v ní střetli o svůj nárok na trůn. Král Viserys (Paddy Considine) sedí na Železném trůnu jako Pán Sedmi království. „Nebudu nucen volit mezi svým bratrem a dcerou!“ zuří v prodloužené upoutávce. Viserys je popisován jako slušný muž, dobrý král, který věří v povinnost, ale brutální síly Westerosu zasáhnou. Středem zájmu budou tedy princezna Rhaenyra Targaryen (Emma D’Arcy), dědička Železného trůnu, a také její strýc Daemon (Matt Smith). Rodiny Starků a Lannisterů známé z Hry o trůny se objeví zejména jako vedlejší hráči. Setkávat se budeme hlavě s Targaryeny na vrcholu jejich moci a bohatství. O těch svědčí i jejich 17 draků. 

Hrubý sestřih všech deseti epizod už viděl a schválil i samotný George R. R. Martin. Podle jeho slov je to temné, mocné a přesně takové jaká jeho epická fantasy má být. 

Kdo byl obsazen? 

Mezi představiteli rodu Targaryenů bude již zmíněný Paddy Considine jako král Viserys Targaryen, Matt Smith jako princ Daemon Targaryen, králův mladší bratr a následník trůnu, a Emma D’Arcy jako princezna Rhaenyra Targaryen, králova prvorozená dcera. Olivia Cooke si zahraje Alicent Hightower a Rhys Ifans bude hrát Otto Hightowera, věrnou Ruku krále. Steve Toussaint se chystá převzít roli lorda Corlyse Velaryona, nejznámějšího námořního dobrodruha v historii Westerosu s největším námořnictvem světa. Uvidíme také Eve Best, která si zahraje jeho manželku, princeznu Rhaenys Velaryon. A konečně také Sonoya Mizuno, která se představí jako Mysarii, žena, která dorazila do Westerosu bez ničeho, ale postoupila v žebříčku a stala se nejdůvěryhodnějším spojencem prince Daemona Targaryena, následníka trůnu. V seriálu samozřejmě uvidíme několik dalších postav. 

HBO obsadilo i své první Lannistery, přičemž uvidíme i herce ze Hry o trůny, Jeffersona Halla.

Kde se natáčelo?

Rod draka se natáčel převážně v Anglii. Podle Radio Times HBO v roce 2020 potvrdilo, že produkční ústředí bude v Leavesden Studios (domov filmů o Harrym Potterovi) ve Watfordu. Fanoušci také spekulovali, že některé scény byly natočeny v anglickém Cornwallu. Později na tomto místě novináři zahlédli i některé z herců. 

Je zázrak, že můžu mluvit, říká hvězda Hry o trůny Emilia Clarke, která prodělala dvakrát krvácení do mozku

Redakce / 19. 07. 2022

Popcorn & deka: Je libo seriál o gangsterech, vesmírný animák, nebo dáte přednost kultovním Sedmikráskám?

Petr Šilha / 24. 06. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM