Víkend na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Co bylo před Hrou o trůny? Přichází dlouho očekávaný Rod draka

Kristýna Ševčíková
19. 08. 2022

Oheň a krev. A draci. To a ještě mnohem víc můžeme očekávat od nového seriálu s názvem Rod draka. Jeho premiéru HBO oznámilo na 21. srpna, kdy vyjde v USA, o den později se dočkají i fanoušci na starém kontinentu. Fanoušci seriálu Hra o trůny, který se stal jedním z nejúspěšnějších v televizní historii, si mohou být jisti, že budou mít mnoho společného. 

V případě, že neznáte původní seriál, máme pro vás pár řádků, kde se vám to pokusíme přiblížit. Hra o trůny (Game Of Thrones) je série HBO, která vypráví příběh občanské války ve středověké zemi. Seriál, který měl premiéru v dubnu 2011, se odehrává na fiktivních kontinentech Westeros a Essos. Když příběh začíná, končí desetiletí dlouhé léto a rýsuje se zima, postavy bojují o získání Železného trůnu, sídla krále Sedmi království, režimu, který vládne všem kromě severního cípu Westerosu. 

Bába pod kořenem, pražský Aragorn a kultovní svatba Jiřího Káry: Připomeňte si legendy z hlubin internetu

Carlito Brigante / 18. 08. 2022

O 200 let zpátky

Hra o trůny byla rozdělena do tří hlavních dějových linií. První pojednává o bitvě mezi pány kontinentu Westeros – především rody Baratheonů, Lannisterů a Starků – kteří jsou zapojeni do boje o Železný trůn. Druhá sleduje vzestup Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), poslední členky exilové rodiny, která buduje armádu v Essosu, aby získala trůn zpět. Třetí děj se odehrává na severu Westerosu mezi Noční hlídkou, ozbrojenou jednotkou, která hlídá 300 mil dlouhou a 70 stop vysokou zeď, která chrání zbytek kontinentu před mýtickými stvořeními.

Novinka Rod draka (House Of The Dragon) se odehrává 200 let před Hrou o trůny a sleduje osudy rodu Targaryenů, šlechtické rodiny, jež má moc ovládat draky. Předlohou byla opět kniha od spisovatele George R. R. Martina Oheň a krev z roku 2018, ve které Targaryeni rozpoutají nejhorší představitelnou rodinnou hádku – strašlivou občanskou válku. 

O čem seriál je? 

Stručně řečeno: Začíná vláda rodu Targaryenů. Rod draka bude sledovat jejich příběh před vypuknutím Tance draků, jejich občanské války, která se odehrála ve Westerosu a rodinní příslušníci se v ní střetli o svůj nárok na trůn. Král Viserys (Paddy Considine) sedí na Železném trůnu jako Pán Sedmi království. „Nebudu nucen volit mezi svým bratrem a dcerou!“ zuří v prodloužené upoutávce. Viserys je popisován jako slušný muž, dobrý král, který věří v povinnost, ale brutální síly Westerosu zasáhnou. Středem zájmu budou tedy princezna Rhaenyra Targaryen (Emma D’Arcy), dědička Železného trůnu, a také její strýc Daemon (Matt Smith). Rodiny Starků a Lannisterů známé z Hry o trůny se objeví zejména jako vedlejší hráči. Setkávat se budeme hlavě s Targaryeny na vrcholu jejich moci a bohatství. O těch svědčí i jejich 17 draků. 

Hrubý sestřih všech deseti epizod už viděl a schválil i samotný George R. R. Martin. Podle jeho slov je to temné, mocné a přesně takové jaká jeho epická fantasy má být. 

https://youtu.be/ShwnWYOBNWc

Kdo byl obsazen? 

Mezi představiteli rodu Targaryenů bude již zmíněný Paddy Considine jako král Viserys Targaryen, Matt Smith jako princ Daemon Targaryen, králův mladší bratr a následník trůnu, a Emma D’Arcy jako princezna Rhaenyra Targaryen, králova prvorozená dcera. Olivia Cooke si zahraje Alicent Hightower a Rhys Ifans bude hrát Otto Hightowera, věrnou Ruku krále. Steve Toussaint se chystá převzít roli lorda Corlyse Velaryona, nejznámějšího námořního dobrodruha v historii Westerosu s největším námořnictvem světa. Uvidíme také Eve Best, která si zahraje jeho manželku, princeznu Rhaenys Velaryon. A konečně také Sonoya Mizuno, která se představí jako Mysarii, žena, která dorazila do Westerosu bez ničeho, ale postoupila v žebříčku a stala se nejdůvěryhodnějším spojencem prince Daemona Targaryena, následníka trůnu. V seriálu samozřejmě uvidíme několik dalších postav. 

HBO obsadilo i své první Lannistery, přičemž uvidíme i herce ze Hry o trůny, Jeffersona Halla.

Kde se natáčelo?

Rod draka se natáčel převážně v Anglii. Podle Radio Times HBO v roce 2020 potvrdilo, že produkční ústředí bude v Leavesden Studios (domov filmů o Harrym Potterovi) ve Watfordu. Fanoušci také spekulovali, že některé scény byly natočeny v anglickém Cornwallu. Později na tomto místě novináři zahlédli i některé z herců. 

Je zázrak, že můžu mluvit, říká hvězda Hry o trůny Emilia Clarke, která prodělala dvakrát krvácení do mozku

Redakce / 19. 07. 2022

Popcorn & deka: Je libo seriál o gangsterech, vesmírný animák, nebo dáte přednost kultovním Sedmikráskám?

Petr Šilha / 24. 06. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM