Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Oscar 2023: Návrat moderátora, zmizení červeného koberce a znovuzrození Cary Delevingne

Andrea Machajdíková
13. 03. 2023

V noci z neděla na pondělí se již po 95. předávaly v losangelském Dolby Theatre nejprestižnější filmové ceny Oscar. Akademie rozhodla, že nejúspěšnějším snímkem večera se stal favorizovaný Všechno, všude, najednou o rodině asijských imigrantů. Kdo další si odnesl sošku? A kdo vyhrál na červeném koberci, který vlastně letos nebyl červený?

Sci-fi komedie Všechno, všude najednou, která měla pro tento večer celkem jedenáct nominací, nakonec proměnila sedm. Snímek, kde v paralelních světech existují mluvící kameny, nebo třeba lidé s párky místo prstů, zvítězil v kategorii pro nejlepší film, režii, původní scénář, střih, herečku v hlavní (Michelle Yeoh) i vedlejší roli (Jamie Lee Curtis) a herce ve vedlejší roli (Ke Huy Quan). Velmi úspěšná byla také volná adaptace románu Na západní frontě klid, která z celkových devíti nominací proměnila čtyři, a to za nejlepší mezinárodní snímek, kameru, hudbu a výpravu. 

Cenu za nejlepší vizuální efekty získalo pokračování Avatar: The Way of Water, o nejlepší adaptovaný scénař se zasloužila scénáristka a režisérka dramatu Women Talking Sarah Polley a sošku za animovaný snímek si vysloužil Pinnochio Guillerma del Tora, vyrobený pro streamovací stanici Netflix.

A nesmíme zapomenout na velmi významnou kategorii nejlepšího herce v hlavní roli, kterým se stal favorizovaný Brendan Fraser za dokonalé ztvárnění téměř třísetkilového samotáře Charlieho ve snímku Velryba. 

Český lev: Úspěch favoritů, omlazená Tatiana Dyková, její manžel jako Elvis a dokonalá Veronika Žilková  

Michaela Dočkalová / 06. 03. 2023

Velké změny i návrat do zajetých kolejí

Poprvé od roku 1961 se hosté neprošli po typickém červeném koberci. Ten vystřídal koberec v barvě champagne, což údajně symbolizovalo, že letos „nebude prolita krev“. Zda se jednalo o narážku na legendární loňskou facku Willa Smithe, vyjádření podpory Ukrajině nebo šlo jen o to, aby koberec nebyl tak kontrastní, to se zřejmě nedozvíme. Ještě větší změnou ovšem bylo to, že po čtyřech letech se Oscaři konečně dočkali moderátora. Byl jím zkušený Jimmy Kimmel, který ve výsledku nenadchnul, ale ani nezklamal. I tak měl celý večer konečně řád a vrátit se do zajetých kolejí se Akademii rozhodně vyplatilo. 

Po loňské vlně kritiky se do živého televizního přenosu opět vrátily kategorie, které se předtáčely. S obnoveným oznamováním nejlepšího krátkého hraného, dokumentárního a animovaného filmu, střihu, masek, výpravy a dekorace, zvuku a hudby se tak oznamovali vítězové celkem 23 kategorii. 

Moderátor Jimmy Kimmel zvolil velkolepý nástup ve stylu filmu Top Gun: Maverick, na pódium přiletěl na padáku

To nejlepší z champagne koberce

Jak už tomu na podobných ceremoniálech bývá, některé hvězdy vsadily na opulentnost v podobě blýskavých šatů a objemných plesových rób, jiné zase na střídmost, kterou letos symbolizovala právě barva šampaňského. Pochopitelně nechyběla ani tradiční černá, na kterou vsadila například zpěvačka Lady Gaga, která oblékla šaty Versace z nedávno představené kolekce, zpěvačka Rihanna, která opět v šatech Maison Alaïa poodhalila těhotenské bříško, nebo třeba herečka Nicole Kidman, jež vsadila na róbu Armani Privé zdobenou velkými květinami. 

Nejkrásnější šaty předvedla bezesporu modelka Cara Delevingne, která jako důkaz svého „znovuzrození“ oblékla nepřehlédnutelnou červenou róbu z dílny Elie Saab. Neméně krásné šaty zvolila herečka Jessica Chastain, která vsadila na Gucci, a také Angela Bassett, jež zářila ve fialové róbě Moschino. 

Facka, pěstní souboj i nejslavnější selfie: Momenty oscarové ceremonie, které nevymažeme z paměti

Carlito Brigante / 12. 03. 2023

/

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM