Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Facka, pěstní souboj i nejslavnější selfie: Momenty oscarové ceremonie, které nevymažeme z paměti

Avatar photo Carlito Brigante
12. 03. 2023

Už je to tu zase a my se těšíme. Udílení filmových Oscarů patří mezi nejsledovanější a nejprestižnější společenské události roku. Zásadní podíl na tom má samotný galavečer, který kromě samotného předávání cen obsahuje také nejrůznější skeče, předěly a světonázory. Jaké momenty navždy vstoupily do našich pamětí? 

Leo se dočkal 

Do roku 2016 šlo o největší téma každého udílení. Dočká se konečně Leonardo DiCaprio svého hereckého Oscara? Do téhož roku se dočkal pěti neproměněných nominací, přičemž jeho opomenutí za skvělý výkon ve Vlkovi z Wall Street se dočkalo už hodně radikálních reakcí. DiCaprio se nakonec dočkal díky snímku Revenant Zmrtvýchvstání, jenž v jeho kariéře úplně nevyčnívá. Výhru jako takovou mu ale přáli úplně všichni. Svou děkovnou řečí navíc prokázal svou velikost. Místo dojímání se rozhodl mluvit o nebezpečí globálního oteplování. „Neberme tuto planetu jako samozřejmost. Já tuto cenu také neberu jako samozřejmost,“ využil prostor k apelu. 

Nejslavnější selfie historie 

V roce 2014 zažívala selfíčka a sociální sítě svůj boom. A neunikla jim ani neprestižnější filmová událost. Přímo během ceremoniálu vznikla fotka, na které se objevili Brad Pitt, Kevin Spacey, Meryl Streep či Bradley Cooper. Z revoluční okamžiku se nepřekvapivě stal okamžitý virál a nejsdílenější fotografie v historii Twitteru. Takřka okamžitě se také začalo spekulovat o spontánnosti tohoto aktu. Po pár měsících se zjistilo, že šlo o předem plánovaný marketingový tah ze strany Samsungu. Zákulisí vzniku slavné momentky později prozradila moderátorka Elle DeGeneres, která zmáčkla spoušť. „Samsung řekl, že daruje jeden dolar za každé sdílení fotky. Právě teď je to 2,8 milionu,“ uvedla k nevšední kampani. A spokojeny nakonec byly všechny strany. Samsung se dočkal obrovské publicity, hvězdy se spojily s dobrou věcí a dětská nemocnice se dočkala potřebného přísunu peněz.

Znáte slavnější selfíčko?

Kluci, je to vaše! 

Jedná se o jeden z těch vůbec nejsympatičtějších příběhů, jaké Hollywood zažil. Dvojice kámošů zkoušela cokoliv, aby se dočkala své šance a naplnila příběh o americkém snu. Ben Affleck a Matt Damon se společně bok po boku protloukali skrze castingy a nízkorozpočtové snímky, než sami přišli s něčím, co zaujalo i hlavouna Harveyho Weinsteina. Kontroverzní producent byl scénářem k filmu Dobrý Will Hunting nadšen a snímek podpořil, ačkoliv k němu měl zpočátku několik výhrad. Affleckovi s Damonem se moc ustupovat nechtělo, uchránili si většinu autorské vize a navíc uhájili své herecké party. A dobře udělali. Nízkorozpočtový projekt za 10 milionů dolarů zabodoval u diváků i kritiků. Jen v kinech vydělal přes 225 milionů dolarů. Z málo známých mladíků se doslova přes noc staly velké hvězdy a snímek zabodoval i na Oscarech, kde proměnil dvě z devíti nominací. Cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli obdržel Robin Williams a Affleck s Damonem si odnesli cenu v kategorii Nejlepší původní scénář.  A opravdu s tím nepočítali. Reakce vyjukaných mladíků, kteří se v továrně na sny teprve rozkoukávali, baví a dojímá i po letech. Takhle nějak vypadá opravdu, ale opravdu nečekaná radost. Historický moment navíc předznamenal, že s chlapci musíme v budoucích letech rozhodně počítat. V posledních letech se kariéry dvou největších kamarádů v Hollywoodu opět společně protínají, letos bychom se tak měli dočkat novinky Air: Zrození legendy, kde si oba obě vzali na starost herecké party i scénář (a Ben Affleck režii).

https://www.youtube.com/watch?v=d8RIS5GJqAg

Rocky vs Ali 

Příběh hrdiny z lidu jako první do Hollywoodu vnesl Sylvester Stallone, který se díky Rockymu stal hvězdou první kategorie. Rockyho věhlas fungoval i rok po oscarovém zářezu, a tak si Akademie nejslavnějšího filmového boxera pozvala i na další udílení, kde si tentokrát vyzkoušel roli předávajícího. A čekalo na něj jedno milé překvapení. Rockymu totiž doslova na záda začal dýchat Muhamad Alli, který na Stallona spustil: „Já jsem skutečný Apollo Creed, ukradl jsi můj scénář!“ A začala šermovačka pěstmi. Naštěstí ve srandě, jinak se dá předpokládat, že bychom se dočkali KO v první kole.

https://www.youtube.com/watch?v=o3g7kclmm0I&ab_channel=Oscars

Z hrdiny záporákem během pár sekund

Veškerá legrace šla naopak stranou v loňském roce, kdy na ránu do obličeje skutečně došlo. Překvapivým antagonistou se pak stal muž, od kterého by se něco takového opravdu nečekalo. Will Smith si léta pracně budoval svůj mediální obraz, aby vše spláchl jedním amokem před zraky stovek milionů diváků. Smith neunesl vpravdě nemístné poznámky komika Chrise Rocka, který si dobíral jeho ženu Jadu Pinkett Smith kvůli alopecii, onemocnění způsobujícímu vypadávání vlasů a chlupů. Smithův zvláštní večer lemovaly první herecký Oscar za výkon ve snímku Král Richard a facka, která měla za následek hercovo dočasné vymazání. Za nemístnou reakci se (se zvláštním časovým odstupem) někdejší miláček Ameriky kaje dodnes.

Zdroje: Stream.cz, The Guardian
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM