Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Český lev: Úspěch favoritů, omlazená Tatiana Dyková, její manžel jako Elvis a dokonalá Veronika Žilková  

Avatar photo Michaela Dočkalová
06. 03. 2023

Třicáté udílení filmové ceny Český lev v pražském Rudolfinu máme úspěšně za sebou. Kdo zabodoval na červeném koberci a kdo na jevišti? A kdo se převlékl za Elvise Presleyho? 

Cenu za nejlepší film loňského roku, možná nepřekvapivě, získal snímek Il Boemo v hlavní roli s Vojtěchem Dykem, který ztvárnil skladatele Josefa Myslivečka. Nejlepším hercem v hlavní roli se pak stal Michal Kern, který byl oceněn za svůj výkon v temném filmu Arvéd. Nejlepší herečkou v hlavní roli byla akademiky zvolená Klára Melíšková za třídílné drama Podezření. Nesmíme ovšem opomenout zmínit ani Marthu Issovou, které byla křišťálová soška udělena za vedlejší roli ve filmu Buko. Marsell Bendig si zase vysloužil ocenění za nejlepšího herce ve vedlejší roli za na telefon natočený film Banger.

Dobré ráno, Brno: Tvůrci se drží zuby nehty nekoretního humoru, rebelují mrtvým zvířetem

Iva Růžičková / 03. 03. 2023

Trocha vzrušení by neuškodila

Samotné vyhlašování cen bylo kupodivu velmi střídmé, až místy ukolébávalo ke spánku. Moderátor večera Jiří Havelka neurazil ani nepřekvapil, postaral se zkrátka o to, aby byl večer uctivý, jak se na Českého lva sluší a patří. Svými vtipy a veselými historkami se snažil rozesmát Jiří Macháček, Bolek Polívka, Libor Bouček nebo Martin Zbrožek. Poslední jmenovaný měl ale natolik dlouhý projev, že se neshledal s hlasitým smíchem ani potleskem, ale spíš tiššími posměšky a pozvednutým obočím.

Nové páry na červeném koberci  

A kdo zazářil na červeném koberci? Samozřejmě nechyběla Veronika Žilková, která si mimořádně nevyšla se svým novým partnerem Josefem Holomáčem, ale synem Vincentem Navrátilem. Toho také mimo jiné při svém krátkém vystoupení na jevišti společně s moderátorem vyzvala, aby zahrál jedenáctiměsíční miminko, které ztvárnil v dramatu Otesánek. Žilková svou prosbou sice pobavila celou Dvořákovu síň, ale svého syna podle výrazu dozajista ne. Nicméně výzvu splnil na výbornou. Scenárista Petr Kolečko zase vyvedl svou bulvárem propranou lásku, herečku Denisu Nesvačilovou. Eva Decastelo se také hrdě hlásila ke svému relativně čerstvému partnerovi, fotografovi Tomáši Třeštíkovi. Samozřejmě nechyběl ani Adam Mišík, který doufal v cenu za snímek Banger, v němž hrál dealera Alexe toužícího nahrát rapový hit. Musel se ale spokojit jen s přítomností své krásné partnerky Natálie Jiráskové. Těhotenským bříškem se po celou dobu přímo z pódia chlubila Jenovéfa Boková, která hrála na housle. O hudební doprovod se totiž postaral Jan P. Muchow se skupinou The Antagonists, v níž herečka působí.

Dykova andělská křídla nezůstala bez povšimnutí

Svým outfitem se o celovečerní pozornost postaral Vojtěch Dyk. Nejspíš si myslel na hlavní cenu za nejlepšího herce v hlavní roli za snímek Il Boemo, ale bohužel doufal marně. Nicméně kamery po celý večer v hledišti zabíraly především jeho. A není se čemu divit. Oblékl si bílé sako se zlatými andělskými křídly, v němž připomínal krále rock’n’rollu Elvise Presleyho. Za svou dorůžova laděnou róbu se však nemusela stydět ani jeho manželka Tatiana Dyková, která v ní omládla minimálně o deset let. Blýskla se i Veronika Žilková. Dlouhými flitrovanými šaty zdůraznila svou dokonalou figuru. Velmi překvapila herečka Anna Kameníková, jež často poutá pozornost svým účesem, ale málokdy oblečením. Tentokrát však vsadila na průhlednou černou róbu odhalující celý hrudník až do pasu a vzbudila spoustu pozitivních i negativních ohlasů. Za nekorunovanou hvězdu večera lze jednoznačně (a tradičně) považovat Janu Plodkovou, která v bílých splývavých šatech s krajkovým vzorem a zlatými střevíčky připomínala princeznu jako vystřiženou z pohádky. 

Na hvězdy z červeného koberce se podívejte ve fotogalerii

Jiří Havelka: České lvy mám spojené s oslavou a hodně pozitivním pocitem, večer by mohl mít větší spád

Miloš Pokorný / 28. 02. 2023

Který film získal Českého lva jako první a kdo z herců drží rekord? Otestujte své znalosti prestižních filmových cen

Kristýna Ševčíková / 02. 03. 2023

Autorský článek 
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM