Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Očekávaný film o Marilyn Monroe je tady: Blondýnka bude plná emocí, vášně a excelentních hereckých výkonů

Kristýna Ševčíková
27. 09. 2022

Jeden z nejdiskutovanějších filmů roku míří na Netflix. Snímek Blondýnka, který je natočen podle stejnojmenné knihy, pojednává o životních bitvách, které během své hvězdné kariéry prožívala americká herečka Marilyn Monroe. Jeho premiéra je naplánovaná na zítřek, tedy 28. září 2022.

O čem Blondýnka je? Román spisovatelky Joyce Carol Oatesové z roku 2000 představuje beletrizovaný pohled na život Marilyn Monroe. Autorka sama ale upozorňuje na to, že román je pouze fikcí, která by neměla být považována za biografii. Podle jejích slov nás kniha zavede spíše do nitra a její zaměření je emocionální, psychologické a duchovní.

Hudební šlechta: Titul od královny mají členové Beatles, Elton i Bono, David Bowie jej odmítnul

Pavel Kučera / 23. 09. 2022

Propast mezi veřejnou a vnitřní osobností 

Film je přesně takový jako kniha. Budeme tedy svědky těkavého dětství Marilyn, tehdy ještě Normy Jeane Baker, přes její vzestup ke slávě a herecké kariéře v Hollywoodu v 50. a na počátku 60. let. Chybět nebudou milostné problémy, vykořisťování, zneužívání moci a drogová závislost, kterým čelí ve svém soukromém životě. Režisér Andrew Dominik nazval Blondýnku příběhem o tom, jak trauma z dětství formuje dospělého. Film se více zaměřuje na psychiku, rostoucí propast mezi její veřejnou a vnitřní osobností. Oficiální trailer k filmu je velmi poutavý. Celý snímek by měl trvat 2 hodiny a 46 minut. Natáčen byl v americkém Los Angeles a jeho celkový rozpočet se vyšplhal na 22 milionu dolarů. Veliké diskuze vzbudil jeho rating. Získal NC-17, což znamená, že není vhodný pro osoby mladší 18 let. Důvodem je údajně sexuální obsah, který zahrnuje scénu zobrazující sexuální napadení. Režisérovi šlo ale především podle jeho vlastních slov o vytvoření komplexního díla zkoumajícího vliv Hollywoodu na člověka nebo ženskou sexualitu.

Fenomenální Ana de Armas

Marilyn ztvárnila kubánsko-španělská herečka Ana de Armas. Mohli jsme ji vidět po boku Daniela Craiga v detektivce Na nože a bondovce Není čas zemřít. Sama Ana uvedla, že je to zatím její největší herecká práce. A připravovala se opravdu precizně. Četla předlohu, studovala stovky fotografií, videí, filmů, zvukových nahrávek, výrazy obličeje a rtů samotné Marilyn, aby ji přesně vystihla. Každá ze scén je podle jejích slov inspirovaná existující fotografií. Trénovala i přízvuk a to tři hodiny denně po celých 9 měsíců, aby vystihla její charakteristický hlas. Tvrdá práce se zřejmě opravdu vyplatila. Na letošním filmovém festivalu v Benátkách, kde proběhla premiéra filmu, získala za své dokonalé ztvárnění dokonce 14minutový potlesk ve stoje. Herečce pogratuloval i producent filmu Brad Pitt, který veřejně prohlásil, že je její výkon naprosto fenomenální.

V dalších rolích se objeví také Adrien Brody jako její třetí manžel Arthur Miller, Bobby Cannavale jako její druhý manžel Joe DiMaggio, Julianne Nicholson jako její matka Gladys Pearl Baker a Caspar Phillipson jako prezident John F. Kennedy. Mezi další hvězdy patří Scoot McNairy, Lily Fisher, David Warshofsky, Spencer Garrett, Rebecca Wisocky, Dan Butler a Garret Dillahunt.

Film Blondýnka (Blonde) bude od 28. září k vidění na Netflixu. 

Producent Brad Pitt a představitelka Marylin Ana de Armas na červeném koberci filmového festivalu v Benátkách. Foto: Profimedia

Benátky 2022: Návrat Brendana Frasera na plátno, film o Marilyn, elegantní róby i kontroverzní modely

Denisa Grofová / 09. 09. 2022

Velká sláva, rychlý konec: Nejzářivější hvězdy, které zemřely předčasně

Kristýna Ševčíková / 16. 06. 2022

Úvodní foto: Netflix / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM