Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Benátky 2022: Návrat Brendana Frasera na plátno, film o Marilyn, elegantní róby i kontroverzní modely

Denisa Grofová
09. 09. 2022

Přehlídka módních kreací a úsměvů na červeném koberci, ale i filmy, které berou dech. Svět showbyznysu se na 11 dní odstěhoval do italských Benátek.

Historie filmového festivalu v Benátkách sahá až do roku 1932. Letošní ročník byl ale pro všechny aktéry i organizátory o fous lepší než ten minulý. Po dvou letech se konečně konal bez protipandemických opatření, a tak si filmaři i diváci mohli užít tu správnou atmosféru, jakou si tato událost zaslouží. Na červeném koberci se střídala jedna celebrita za druhou a o zajímavé filmy také nebyla nouze. 

V první řadě tu jde o filmy

Letošní ročník představil několik filmů, které si určitě zaslouží pozornost. Některé měly premiéru přímo na festivalu, jiné brzy uvidíme v programech kin a některé nám zanedlouho pod svojí hlavičkou představí oblíbená streamovací platforma Netflix. 

Blondýnka (Blonde)

Životopisný film zachycují vzestupy i pády Marilyn Monroe, který dává možnost diváky nahlédnout nejen do veřejného ale i soukromého života slavné herečky, bude ke shlédnutí již na konci září na Netflixu.

Bílý šum (White Noise)

Netflix nikdy nespí, a proto ještě na konci roku uvede očekáváný film Bílý šum, který líčí život americké rodiny toužící po lásce a štěstí a přitom bojující s každodenními trápeními.

To nic, drahá (Don’t Worry Darling)

Tento psychologický thriller, který bude v kinech již nyní na konci září, je přesně to, co si chcete večer pustit se sklenkou v ruce. Pod taktovkou Olivie Wild vznikl film o tom, jak se idylické manželství promění ve svět plný tajemství a zla.

Velryba (Whale)

 Na konec tu máme film, který je, dle kritiků, adeptem na Oscara za hlavní roli, kterou ztvárnil Brendan Fraser. V prosinci byste se v kinech neměli nechat ujít tento příběh o opětovném sbližování 300kilového otce, závislého na jídle, s dcerou, kterou ztvárnila hvězda Stranger Things Sadie Sink.

Brendan Fraser na červeném benátském koberci

Mládí vpřed

Letošní ročník ovládly mladé herecké talenty. Nejen Sadie Sink, ale i Harry Styles, Timothée Chalamet a Florence Pugh jsou jména, o kterých v budoucnu ještě určitě hodně uslyšíme. Jak řekl šéf celého festivalu: „Rozhodně jsme svědky generační obměny herců i filmařů.” 

Florence Pugh na premiéře filmu To nic, drahá

Kanály proplouvaly lodě plné celebrit

Nebyl by to správný festival bez hvězd světového formátu. Ani Benátky samozřejmě nebyly výjimkou. Velkou pozornost přilákal Brad Pitt, který mimo jiné přišel na premiéru filmu Blondýnka. 

Brad Pitt na červeném koberci před premiérou filmu Blondýnka s představitelkou hlavní role Anou de Armas

Velkou diskuzi vyvolal model, ve kterém na premiéru filmu Bones And All dorazil Timothée Chalamet

Bývalá americká ministryně zahraničí a kandidátka na prezidentku Hillary Clinton rozdávala úsměvy na červeném koberci jiř při zahajovacím večeru. 

Brazilská modelka a herečka Alessandra Ambrosio ve svých růžových šatech naprosto zazářila. 

Herečka s jamajskými kořeny, Jodie Turner-Smith, předvedla hned několik modelů, z nichž každý byl lehce extravagantní. 

Předsedkyně soutěžní poroty Julianne Moore oslnila fanoušky hned v několika róbách od světových návrhářů. 

Zlatého lva za celoživotní dílo si v jednoduchých červených šatech převzala francouzská herečka Catherine Deneuve.

Dále jsme zde mohli vidět třeba australskou herečku a producentku Cate Blanchett, španělskou hvězdu Penélope Cruz, průkopnici ženských hrdinek ve sci-filmech Sigourney Weaver nebo nositele Nobelovy ceny za literaturu Kazua Ishigura. Letošní ročník filmového festivalu určitě nezklamal. Každý si tu našel to svoje, ať už milovníci módy, stylu a luxusu, ale samozřejmě především fanoušci filmových novinek.

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM