Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Symbol dívčí síly a feminismu: Seriál Buffy, přemožitelka upírů před 25 lety uhranul celý svět, brzy by měl přijít restart

Kristýna Ševčíková
29. 09. 2022

Před 25 lety v březnu 1997 měl seriál Buffy, přemožitelka upírů premiéru v USA. Tento fantastický dramatický televizní epos navždy změnil televizi. Byl ve své době skutečně jediný svého druhu a navíc s hlavní ženskou hrdinkou. Odvysílalo se celkem sedm sezón v letech 1997–2003. A rozhodně se u něj nebudete nudit ani dnes.

Děj celého seriálu s originálním názvem Buffy the Vampire Slayer se odehrává ve fiktivním městě Sunnydale v americké Kalifornii a točí se kolem dobrodružství titulní postavy Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar). Jde o středoškolačku, která jako vyvolená zástupkyně své generace musí bojovat s upíry, démony a dalšími nejrůznějšími nadpřirozenými silami zla.

Stingův Angličan v New Yorku, The Clash volající z Londýna i Bruce Springsteen v ulicích Philadelphie aneb Názvy měst ve slavných písních

Pavel Kučera / 26. 09. 2022

Nekončící zachraňování světa

Buffy na boj se zlem není sama. Pomáhá jí skupina věrných přátel včetně Willow Rosenberg (Alyson Hannigan známá také ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku), zpočátku plaché, inteligentní šprtky, která se stane čarodějnicí, a Xandera Harrise (Nicholas Brendan), který zůstane bez nadpřirozených schopností, ale poskytuje divákům „lidskou“ perspektivu. Buffyiným mentorem, který je pověřený výcvikem a vedením Buffy během jejích bitev s démonickými nepřáteli, je Rupert Giles (Anthony Stewart Head). Tvůrce pořadu Joss Whedon si představoval Buffy jako ikonu a symbol dívčí síly a feminismu. Whedon postavil show kolem ústřední metafory, střední školy jako hororu. Stejně jako monstra byla metaforou pro hrůzy dospívání. Buffy čelí nejen obvyklým každodenním tlakům života dospívajících – včetně zamilovanosti do někoho nevhodného (v jejím případě do upíra Angela) – ale také svému poslání, a to zabránit zlým silám, aby ovládly svět. Různé prvky pořadu dávaly celému seriálu překvapivý emocionální náboj a napětí.

Ocenění pro jeden z nejlepších seriálů všech dob

Seriál se dočkal mezi diváky i kritiky velkého ohlasu. Nominovaný byl na 14 cen Emmy, dvě nominace proměnil. Udržel si oddanou fanouškovskou základnu a byl oceněn jako jeden z 50 nejlepších programů v televizní historii časopisy TV Guide a Empire, umístil se i mezi 100 nejlepších pořadů všech dob. Samotná hlavní postava Buffy Summers byla například zařazena na třetí místo v žebříčku největších popkulturních postav let 1990–2010. Seriál je ale i v centru zájmu akademiků, kteří o něm napsali desítky vědeckých prací. Díky pořadu navíc vznikla i jiná díla na stejné motivy, a to například videohry, grafické romány a vedlejší televizní show s názvem Angel (1999–2004), která byla právě o upírovi Angel, kterého Buffy milovala. Buffy měla zkrátka obrovský vliv minimálně na generaci svých vrstevníků. 

Dočkáme se restartu?

V současnosti se hovoří i o tom, že by se měl připravovat reboot celé show. Podle serveru Deadline je nadpřirozené drama aktuálně ve vývoji Fox 21 TV Studios, jako scenáristka byla vybrána Monica Owusu-Breen (například Midnight, Texas). Očekává se, že Joss Whedon – který vytvořil původní show, ale taky seriály Firefly, Dům loutek a filmové komiksové hity The Avengers, Avengers: Age Of Ultron a Liga spravedlnosti  – se vrátí jako výkonný producent. Bližší informace o tom, jakým směrem by se měl seriál ubírat, zatím nejsou. Herečka Sarah Michelle Gellar už se s největší pravděpodobností do role nevrátí, ale nechala se slyšet, že pokud by měla zvolit novou hlavní představitelku, neváhala by a hlasovala pro herečku a zpěvačku Zendayu.

Starý, ale skvělý: Seriál The O. C. bavil miliony diváků, jeho zrušení nezabránila ani petice

Kristýna Ševčíková / 22. 06. 2022

Staré, ale určitě ne pro pamětníky: M.A.S.H., Bratrstvo neohrožených i Perníkový táta jsou seriály, na které se vyplatí podívat i dnes

Martina Hoblová / 01. 08. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM