Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Starý, ale skvělý: Seriál The O. C. bavil miliony diváků, jeho zrušení nezabránila ani petice

Kristýna Ševčíková
22. 06. 2022

The O.C. je americký televizní seriál, který se odehrává v okrese Orange County ve státě Kalifornie. Vysílaný byl v letech 2003–2007 a měl celkem čtyři sezóny. V této době byl velmi oblíbený u teenagerů a mladých dospělých. Není ale tajemstvím, že ho s chutí sledovali i dospělí, protože poukazoval na různá témata: Rodinné vztahy, problémy s návykovými látkami a podobně. Stále aktuální témata, ale i nostalgie nebo nadupaná hudba vás přinutí fenomén své doby sledovat i dnes.

The O.C. líčí životy skupiny teenagerů a jejich rodin, kteří žijí v Newport Beach v kalifornském okrese Orange County (odtud název seriálu). Hlavním hrdinou je Ryan Atwood (Ben McKenzie). Jde o problémového mladého chlapce, který pochází z dysfunkční rodiny s nízkými příjmy. Po neúspěšné krádeži auta se ho ujme prokurátor Sandy Cohen se svou ženou Kirsten (Peter Gallagher a Kelly Rowan). Bohatý manželský pár má dospívajícího syna Setha (Adam Brody), který je tak trochu outsider. Ryan se zamiluje do dívky od vedle Marissy Cooper (Mischa Barton) a Seth díky němu poprvé dokáže oslovit svou lásku z dětství Summer Roberts (Rachel Bilson). Tímto začíná celý seriál. Postupem času se odvíjí další dějové linky mezi mladými i dospělými, tyto světy se často střetávají a prolínají. Dochází na témata jako rodinné krize, sex, drogy a alkohol. Milostné zájmy a loajalita se často rychle měnily, někdy i s hroznými následky pro jednotlivé postavy.

Kulturní střet

Příběhy mimo jiné pojednávají také o kulturním střetu mezi idealistickou rodinou Cohenů a materialistickou a uzavřenou komunitou, ve které žijí. Série obsahuje prvky postmoderny a funguje jako směs melodramatu a komedie. Na rozdíl od většiny pořadů s dospívajícími v hlavní roli, dostali dospělí dostatek času na vlastní sofistikované příběhy.

Seriál měl premiéru s vysokou sledovaností a byl jedním z nejpopulárnějších nových dramat televizní sezóny 2003–2004. Šlo o popkulturní fenomén s většinou pozitivních přijetí od kritiků. Hodnocení i sledovanost klesaly, jak show pokračovala, což vedlo k zrušení na začátku roku 2007. Nic nezměnila ani internetová petice, která získala přes 700 tisíc podpisů.

Seriál The O.C. byl vysílán ve více než padesáti zemích světa (včetně Česka, kde jej vysílala Nova). Série byla také vydána na DVD a iTunes. V současné době je k vidění na HBO Max.

Seriálový tip: Volejte Saulovi

Redakce / 08. 03. 2021

Trvalé dědictví seriálu

Ačkoli vláda The O.C. byla krátkodobá, odkaz je trvalý. A působivý na show, která trvala jen čtyři roky. V seriálu se totiž objevily i některé velké talenty, z nichž už jsou většinou hvězdy. Za všechny jmenujme hvězdu seriálu Gotham Bena McKenzieho nebo Chrise Pratta známého ze sérií Strážci galaxie a Jurský svět. 

Seriál byl navíc klíčový při udávání nových trendů jako v módě, tak i v hudbě. V průběhu čtyř sérií dostalo prostor několik alternativních a nezávislých rockových skupin. Jeho ústřední melodie se dodnes stala hitem a téměř každému se vybaví její melodie – California od Phantom Planet. Show navíc vydala během svých čtyř let šest soundtrackových alb a hudební supervizorka Alexandra Patsavas představila teenagerům nespočet kapel, například Death Cab For Cutie, Rooney, The Killers, Alexi Murdoch, Placebo, Imogen Heap a mnoho dalších.

Úspěšný podcast

Hlavní hvězdy seriálu Rachel Bilson a Melinda Clarke vytvořily společně podcast Welcome to the OC, Bitches!, která debutoval v dubnu v roce 2021. V týdenních epizodách se Bilson a Clarke vracejí k jednotlivým dílům seriálu, sdílejí informace ze zákulisí a dělají rozhovory s hosty, kteří byli součástí OC.

Hra The Last Of Us se dočká seriálového zpracování. Co o natáčení víme?

Redakce / 24. 04. 2021
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM