Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Nepřátelé Marvelu: Slavní, kteří bojkotují nejslavnější komiksovou značku

Avatar photo Carlito Brigante
21. 03. 2023

Nikdy neříkej nikdy, ale tady se vřelého objetí asi nedočkáme. Pásová výroba Marvelu vydělává každoročně miliony dolarů a táhne do svých spárů největší herecké i režisérské hvězdy. Téměř všechny. I v dnešní době se najde několik velkých hvězd, které se superhrdinskou mašinérii nechtějí mít nic společného.

Miliony návštěvníků, stamiliony tweetů a miliardové tržby. Universum Marvelu je sázkou na jistotu, která v dnešním chaotickém světě zoufale ve světě kinematografie chybí. Lákadlo rychlé slávy i jistého výdělku přilákala nejednu filmovou star. I v dnešní době se najde dost zatvrzelých odpůrců, kteří se nebáli ukázat nejsilnější filmové značce vztyčený prostředníček.

Nejproduktivnější devadesátník v Hollywoodu: Clint Eastwood má stále filmovému světu co nabídnout

Carlito Brigante / 18. 03. 2023

Quentin Tarantino

„Šílenec z videopůjčovny“ si šel vždycky svojí cestou. Pomocí nápaditých indie filmů s nízkým rozpočtem a vysokými tržbami se stal jednou z mála stálic a jistot současného Hollywoodu. Jeden z živoucích příkladů amerického snu patří mezi nejvýraznější kritiky pásové výroby Marvelu. Co o komiksových blockbusterech soudí? „Ne že bych je nenáviděl. Ale nemiluju je. Podívejte se, když jsem byl malý, sbíral jsem komiksy od Marvelu jako blázen. Je tu aspekt, že kdyby tyhle filmy vycházely, když mi bylo dvacet, byl bych úplně šťastný a miloval bych je. Ale nebyly by to jediné filmy, které by se točily, byly by to ty filmy mezi ostatními filmy. Je mi skoro šedesát, takže už z nich nejsem tak nadšený,“ prohlásil. Tarantino se zároveň jasně vyjádřil, že nehodlá nikdy podobné filmy točit.

James Cameron 

Legendární tvůrce alespoň po finanční stránce překonal sám sebe (konkrétně svůj 25 let odolávající kasovní trhák Titanic), dvojka filmu Avatar utržila dvě miliardy. Uznávaný pracant se umí při otázce na svět Marvelu pořádně rozohnit. Výjimkou nebyla ani tiskovka druhého Avatara, kde srovnával: „Když se dívám na velké, velkolepé filmy – Marvel a DC – nezáleží na tom, jak jsou postavy staré, všechny se chovají jako by byly na vysoké škole. Předstírají že mají vztahy, ale opravdu nemají. Ty postavy to u nich neprožívají a já si myslím, že takhle se filmy netočí,“ nešetřil sírou největší režisér naší doby. „Marvel měl možná 26 filmů, aby vytvořil vesmír, přičemž postavy se vzájemně opylovaly,“ vysmál se propojenosti marvelovského universa.

James Cameron má v současné době v první trojce nejvýdělečnějších filmů všech dob dva Avatary, mezi které je vklíněn snímek Avengers: Endgame

Jodie Foster 

Kritiky najdete i v hereckém světě. Jason Statham kdysi prohlásil, že by roli u MCU zvládla i jeho babička. Poněkud sofistikovanějším rozborem přispěla herecká hvězda a uznávaná režisérka Jodie Foster: „Návšteva kina se podobá návštěvě zábavního parku. Studia vytváří nekvalitní obsah ve snaze zavděčit se širokým masám a akcionářům. Je to jako hydraulické štěpení a vrtání do země – v tomto okamžiku na tom profitujete, ale zároveň tím dlouhodobě škodíte planetě. Tento trend má za následek ničení diváckých návyků po celém světě,“  uvedla znepokojená legenda.  

Jodie Foster mezi fanoušky MCU nepatří

Denis Villeneuve

„Problém je možná v tom, že máme před sebou příliš mnoho filmů od Marvelu, které nejsou ničím jiným než vyjmutím a vložením těch ostatních. Možná z nás tyto typy filmů udělaly trochu zombie,“ zamýšlel se nedávno autor skvělé Duny. „Pokud mluvíme o Marvelu, jde o to, že všechny tyto filmy jsou vyrobeny ze stejné formy. Někteří filmaři do toho mohou přidat trochu barvy, ale všechny jsou odlity ve stejné továrně, “ zamýšlí se nad domkem z karet, který loni prožil nejhorší rok za poslední dekádu. 

Kanadský režisér má na kontě úspěšné filmy Duna (letos chystá do kin pokračování), Blade Runner 2049, Příchozí nebo Sicario: Nájemný vrah

ANKETA

Jamie Lee Curtis se za svůj původ nestydí: Být protekční dítě není nic špatného

Michaela Dočkalová / 16. 03. 2023

Život ve světě plném bizarních superschopností: Seriál Neobyčejná vás pobaví neotřelou zápletkou

Iva Růžičková / 17. 03. 2023

Zdroje: theguardian.com. indiewire.com
Zdroje fotografií: Profimedia a Shutterstock

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM