Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Život ve světě plném bizarních superschopností: Seriál Neobyčejná vás pobaví neotřelou zápletkou

Iva Růžičková
17. 03. 2023

Na Disney+ je k dispozici osmidílná série Neobyčejná čili Extraordinary postavená na podivuhodném nápadu. Odehrává se totiž ve světě, v němž vstupem do dospělosti mladý člověk získává nějakou vyloženě absurdní superschopnost. 

Podobně geniálně švihlí byli hrdinové kultovního seriálu Misfits: Zmetci, srovnatelného bizáru jsme se dočkali v rovněž skvělém seriálu Preacher (ani zde se nebáli vtipkování o Hitlerovi). Vztahové komplikace s příměsí trapnosti vyšroubované na maximum, s nimiž se setkávají čerstvě zletilí, pak připomínají Sexuální výchovu.

The Last Of Us nadchne hráče i ty předlohou nepolíbené: Nadšená fanouškovská recenze seriálového hitu

Barbara Hacsi / 23. 01. 2023

I superlidé musí hákovat

Jak v Sexuální výchově, tak právě v Neobyčejné jako jeden ze spojovacích prvků hraje Patricia Allison (ta kráska, co chvíli randila s Otisem). Hlavní hrdinku seriálu Neobyčejná, mladou ženu jménem Jen, která na nalezení své superschopnosti stále čeká, přestože je jí už 25 let, ztvárnila Máiréad Tyers. Její hrdinka je zoufale normální. Až na vztahy se všemi ostatními, že je stále single, hledá lásku a nemá žádné kariérní vyhlídky. To je realita všedních dní i spousty z nás, proto je tak snadné se s Jen identifikovat, přestože kolem nás se nevyskytují exoti, kteří umí vyloučit cínové vojáčky. I ti, kteří umějí létat, totiž v Neobyčejné musí platit nájem.

Neokoukané tváře a vtipná zápletka zdobí seriál z produkce Hulu, který je k vidění na Disney+

Mladí, super a ztracení

27letá irská scénáristka Emma Moran ještě před třemi lety jako většina z nás seděla doma uvězněná covidovou pandemií a nevěděla, do čeho píchnout, co s ní bude a musela se dokonce vrátit do domu svých rodičů. Současnost, ve které všechny okouzluje její Neobyčejná, popisuje jako sen každého kreativce. A přitom to bylo zdánlivě tak snadné: Prostě se přihlásila do scenáristické soutěže a společnost Hulu si právě její sitcom vybrala k realizaci. Emma Moran tak doslova našla svou superschopnost. Původně si prý přála napsat klasický sitcom o spolubydlících, jenže když se o to pokoušela, stále narážela na to, že už něco podobného někdy viděla. Pak ji napadlo říznout popkulturní prvky zasazené do kulis cool Východního Londýna se superhrdinským žánrem a výsledkem je pestrobarevný koktejl o tom, jaké je to cítit se v moderním světě ztracený.

Jedenáctá série American Horror Story sbírá vlažná hodnocení: Jsme až moc otrlí, nebo je to vážně nuda?

Iva Růžičková / 13. 01. 2023

Ten, který má patent na zlouny: Seriálová hvězda Antony Starr nabírá na popularitě, ale pro ránu nejde daleko

Carlito Brigante / 08. 08. 2022

Autorský článek 
Zdroj fotografií: © Hulu / Disney+

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM