Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Miloval Umu Thurman, ale štěstí našel u izraelské zpěvačky: Quentin Tarantino slaví šedesátku a hlásí konec kariéry

Avatar photo Michaela Dočkalová
27. 03. 2023

Jeho jméno je pojem sám o sobě. Když se řekne Quentin Tarantino, všichni si jako první vybaví kultovní film Pulp Fiction. Hned v závěsu je to Kill Bill a možná i Hanebný pancharti. Sice nenatočil desítky filmů jako někteří jiní režiséři, zato je každý jeho film dokonalou filmovou lahůdkou. Co ale víte o jeho osobním životě?

Quentin Tarantino se narodil 27. března v Tennessee ve Spojených státech amerických do rodiny s italskými i irskými předky. A dokonce mu v žilách koluje i indiánská krev z kmene Cherokee. Filmy byl fascinován od chvíle, kdy viděl ten svůj úplně první. K filmařině byl navíc předurčen již ve chvíli narození. Matka ho pojmenovala podle své oblíbené televizní postavy Quinta ze seriálu Gunsmoke. Té bylo v době, kdy Quentin přišel na svět, pouhých šestnáct let. Svého otce si slavný režisér ani nepamatuje, opustil ho dřív, než vůbec začal vnímat svět kolem sebe. Malý Quentin miloval filmy, jako dospívající začal zbožňovat i všechno okolo pop kultury a odmítal jíst cokoliv jiného než hamburgery a hot dogy.

Madeleine Albright: Rodačka z Prahy se dostala až na vrchol světové politiky, na svou rodnou zemi ale nezapomněla

Václav Šilpoch / 23. 03. 2023

Magor z videopůjčovny to dotáhl na nejoceňovanějšího režiséra

Při studiu školy herectví v Los Angeles si přivydělával jako vyhazovač v pornokině, pak pracoval ve půjčovně videokazet, kde mu začali přezdívat Magor z videopůjčovny. V pozdějších letech se přihlásil do kurzu herectví a společně se začínajícím scenáristou Rogerem Avarym vytvořili svůj vlastní film My Best Friend’s Birthday. Tarantino psal jeden scénář za druhým a sklízel úspěch. Zato jako režisér absolutně selhával. Pak přišli Gauneři. Psal se začátek 90. let a Tarantino byl rozhodnutý si film i sám zrežírovat. A udělal dobře, Gaunery si zamilovali kritici i diváci, film okamžitě získal kultovní status. Tomu ovšem dost napomohlo i hvězdné obsazení v podobě Harveyho Keitela, Tima Rotha, Michaela Madsena, Steva Buscemiho a Chrise Penna. Quentin Tarantino začal konečně být vnímán nejenom jako úspěšný scenárista, ale i jako skvělý režisér. Což stvrdil i jedním z neslavnějších filmů devadesátých let Pulp Fiction: Historiky z podsvětí. Zvěčnil v něm svou nehynoucí lásku k dialogům, pop kultuře, sarkasmu, ironii a především svou fascinaci teenagerskými filmy z 50. let a noir filmy z let čtxřicátých. Rázem se stal nejoceňovanějším režisérem Hollywoodu a ve své životní jízdě pokračoval dál. V jeho filmografii postupně přibyly snímky Čtyři pokoje, Jackie Brown, Kill Bill 1 a 2, Sin City – město hříchu, Grindhouse: Auto zabiják a také již zmínění Hanebný pancharti. Westernovému žánru vzdal hold filmy Nespoutaný Django a Osm hrozných, zatím poslední snímek Tenkrát v Hollywoodu pak vzdává poctu konci zlaté éry Hollywoodu.

Režisér si v některých svých filmech i zahrál, například v Pulp Fiction ztvárnil Jima, který se neživí skladováním mrtvých ne**ů

Konec kariéry se nezadržitelné blíží

Všechno krásné ale jednou končí. A tak se chystá skončit i sám velký Quentin Tarantino, který se zařekl, že po šedesátce už režírovat nebude. Nyní se údajně připravuje na natáčení svého úplně posledního filmu s názvem The Movie Critic, který se bude pravděpodobně odehrávat v Los Angeles v sedmdesátých letech. Premiéru by měl mít během příštího roku.

S platonickou láskou mu to nevyšlo

Quentin Tarantino je velký milovník nejenom filmu, ale i žen. Jeho nejznámější partnerkou byla Uma Thurman, kterou obsadil do snímků Pulp Fiction, Kill Bill a Kill Bill 2. Randit spolu sice začali až v roce 2014, ale Tarantino údajně Umu miloval dlouhá léta, nejspíš od natáčení Kill Bill v roce 2003. Bohužel spolu ale k nevoli všech jejich fanoušků nezůstali, respektive tvořili pár jen několik měsíců. Herec randil i s režisérkou Sofií Coppola, herečkou Mirou Sorvino nebo komičkou Kathy Griffin. Poprvé se oženil až v 55 letech. Za svou manželku v roce 2018 pojal o 20 let mladší izraelskou zpěvačku a herečku Danielle Pick. O rok a 3 měsíce později se stal poprvé otcem, když s manželkou přivítali na světě syna Lea, v minulém roce dceru Adrianu.

Krásná Danielle se mihla i ve filmu Tenkrát v Hollywoodu, nyní se věnuje především mateřské roli

Bruce Willis slaví narozeniny: Navždy zůstane jednou z nejzářivějších akčních hvězd Hollywoodu

Michaela Dočkalová / 19. 03. 2023

Sharon Stone si umělými rty vystřelila z hollywoodských kolegyň: Sama plastiky odmítá z dobrého důvodu

Eliana Moravcová / 25. 03. 2023

Zdroj: www.britannica.com, www.biography.com, www.csfd.cz, people.com, time.news
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM