Starmix /
Celý playlist
Kultura

Měl stejně blízko k Oscarům jako do vězení: LaKeith Stanfield, nepravděpodobná hvězda

Avatar photo Carlito Brigante
08. 01. 2023

Jeho dětství bylo těžké a v temných místech své mysli se často ocitá dodnes. LaKeith Stanfield je nevšední hvězdou, která si stejně jako pro Oscary málem sáhla i na vězeňskou pryčnu. Seznamte se, o tomhle chlapíkovi ještě hodně uslyšíte!

Jeho hlas zní jako upravený přes nějaký zesílený ekvalizér. Tenhle chlapík je znám svými módními výstřelky, zvláštními pochody i nezměrnou dávkou talentu, kterou nejde přehlížet. Kdo je tenhle chlapík, který často a rád provokuje rasisty i novináře?

Zvrácené rodinné dědictví: Krasavec Armie Hammer byl označen za kanibala a násilníka, v jeho rodině je to ale běžná praxe

Carlito Brigante / 04. 01. 2023

Těžkosti dospívání

K ideálu mělo dětství a dospívání LaKeitha Stanfielda opravdu daleko. Sám herec jej označuje za jednoznačně dysfunkční. Mládí lemovala chudoba a sociální nerovnost, kterou často reprezentuje i skrze svoje postavy ve filmech. Jeho rodiče žili odděleně a žádná ze stran neposkytovala pěti dětem stabilitu ani bezpečí. Stanfield vyrůstal v prostředí, kde bylo násilí na denním pořádku. Jeho matka si našla hrubiána, který nešel pro facku daleko. Existenciální potíže nutily malého LaKeitha krást, aby měl jak nakrmit sebe i své sourozence. Východiskem se stalo herectví. Poprvé na sebe upozornil v nezávislém snímku Dočasný domov, kde hrál chlapce, který žije v domově pro problémovou mládež. Mladistvý talent zúročil svou „domácí výhodu“ a začalo se o něm mluvit jako o velkém budoucím talentu. A přišly další nabídky, v roli Snoop Dogga v hudebním filmu Straight Outta Compton využil svůj další velký talent, kterým je rapování.

Rapper, herec, model… a divnočlověk 

LaKeith Stanfield je skutečně renesančním umělcem. Kromě herectví by se totiž mohl celkem úspěšně živit i jako rapper, o což se ostatně sekundárně pokouší coby Htiekal. Jeho rapový projekt je plný temnoty a kritiky „Bílé Ameriky“. V tvorbě cítíte frustraci z toho, jak je v USA zacházeno s Afroameričany. Své postoje ovšem nevyjadřuje pouze hudbou, ale také extrémně extravagantním oblékáním. Do showbusinessu se dostal jako model a svou extravaganci demonstruje stále výrazněji. Historicky první nominovaný muž na Oscary s potetovanou tváří volí často bizarní kombinace a reprezentuje sexuálně fluidní oblékání. Proto už ani nepřekvapí, když si na červený koberec vezme zlodějskou kuklu, dámskou paruku nebo sukni. Jistí si nemohou být ani novináři a moderátoři talk show, kteří si s ním neví dlouhodobě rady. Stanfield je jako semafor, nikdy nevíte, jestli zrovna v jeho prezentaci svítí červená, nebo zelená.

Zrozen k rozporuplnosti

Podobně divoce jako v módě experimentuje i s filmovými žánry. Objevil se v dramatech, komediích, hororech i westernu. Něco jako uchopitelnost u něj neexistuje, i když jeden společný znak jeho hrdinové vlastně mají: Jinakost. Muž zrozený z těžkého sociálního zázemí ukazuje touhu vybočovat a postavit se zajetým pořádkům. Role, kterým dal dosud LaKeith život, jsou často protagonisté na obou stranách barikády. Svou dosud jedinou oscarovou nominaci příznačně obdržel za interpretaci Williama O’Neala ve filmu Jidáš a černý mesiáš, muže, jenž to souběžně koulel s FBI i Černými Pantery. Jedná se o až fyzicky nepříjemné pojetí muže, který je schopen pro pár zlaťáků ohýbat svůj morální kompas a nechat trpět lidi, kteří mu bezmezně věřili. Ve snímku Sorry To Bother You zase hraje snaživce Cashe, který se snaží vyšplhat z pozice telemarketéra, i kdyby měl zrovna prodávat zbraně do Íránu. Experimentální kritika kapitalismu a moderní společnosti upoutala a nový herecký talent zářil coby muž s neschopností rozlišovat dobro od zla. Obě strany barikády se promítají i v jeho dalších snímcích jako Dočasný domov, Drahokam nebo Tím tvrdší je pád.

Režisér Shaka King a LaKeith Stanfield při natáčení filmu Jidáš a černý mesiáš

Terapie místo divokých večírků 

Možná právě pro své herecké nasazení často uniká do jiných realit. Velký fanoušek anime plní společenské rubriky i svým bouřlivým osobním životem. Pověstné jsou jeho často zmateně působící stories na Instagramu, kde si nemůžete být ničím jistí. „Realita je nudná a pohybuje se příliš pomalu a nikdo není důvěryhodný,“ uvedl u jednoho příspěvku, ve kterém se neobjevil pouze alkohol. Dříve neřízená střela se snaží více dbát na svoje mentální zdraví a patří mezi velké propagátory terapie. Tu začal navštěvovat po emočně náročném výkonu v Jidáš a černý mesiáš. „Někdy si vaše tělo myslí, že je to skutečné, všechno, čím to podstupujete. Není divu, že jsem se cítil tak vystresovaný a měl jsem záchvaty paniky. Uvědomil jsem si, že než do něčeho takového znovu vkročím, najmu si vždy terapeuta,“ řekl. Úzkosti dlouhá léta zapíjel velkou dávkou alkoholu. „Stal jsem se na něm zcela závislým. Do bodu, kdy jsem nebyl schopen se hýbat ani fungovat celý den, aniž bych si něco dal,“ vzpomíná. Hodně mu pomohla hvězda série Halloween, Jamie Lee Curtis, která se sama s tímto nešvarem již dvacet let úspěšně potýká. LaKeith Stanfield i díky ní úspěšně řeší své problémy a my se už nemůžeme dočkat jeho dalšího projektu. Tuhle nadějnou tvář se rozhodně vyplatí sledovat!

Návrat ve velkém stylu: Shia LaBeouf bude hrát v novém Coppolově filmu, legendárního režiséra neodradily ani hercovy problémy se zákonem

Michaela Dočkalová / 04. 01. 2023

Ryan Reynolds bojuje s úzkostí, Selena Gomez je bipolární, Kit Harrington zvažoval sebevraždu: Celebrity upozorňují na nutnost mluvit o duševním zdraví

Kristýna Ševčíková / 06. 10. 2022

Zdroje: GQ.com, People.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM