Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Hvězdy Beverly Hills 90210 tehdy a dnes: Brenda nevzdává boj s rakovinou, Kelly miluje botox, Donna bojuje s penězi

Denisa Grofová
28. 11. 2022

Od premiéry ikonického seriálu Beverly Hills 90210 uplynulo již více než 30 let. Snad každý teenager, který vyrůstal v 90. letech minulého století tuhle kalifornskou partičku miloval, nebo alespoň o její existenci moc dobře věděl. Seriál se natáčel v letech 1990 až 2000 a celkový počet odvysílaných epizod se vyšplhal bezmála ke třem stovkám.

V 10 řadách se odehrával příběh několika kamarádů a zároveň spolužáků z Los Angeles. Všichni byli mladí, krásní, bohatí, ale také se potýkali s různými, a někdy i velmi nepříjemnými životními událostmi – první lásky, alkohol, rodinné zvraty, životní tragédie, neplánované těhotenství, znásilnění i drogy. V roce 2008 spatřilo světlo světa pokračování seriálu s názvem 90210: Nová generace. Během prvních dvou řad se v seriálu objevilo několik herců z původního Beverly Hills 90210. Nové generaci se už ale nepovedlo navázat na celosvětově úspěšnou původní verzi, celkové divácké hodnocení nebylo příliš vysoké. 

Dnes se podíváme na to, jak se změnili hlavní hrdinové od skončení vysílání. Už dávno to totiž nejsou kluci a holky, po kterých fanynky a fanoušci šíleli.

Pobřežní hlídka tehdy a dnes: Kdo má za sebou hanbatá videa, kdo to nezvládl s alkoholem a koho byste nepoznali

Denisa Grofová / 25. 10. 2022

Jason Priestley (Brandon Walsh)

Brandon vždycky platil za slušňáka a správňáka, který nedokázal lhát a vždycky jednal čestně. Ve skutečnosti však Jason svou postavu nenáviděl. V seriálu si několikrát vyzkoušel i to, jaké je to být režisérem a producentem. Kromě hraní a režírování se Priestley věnoval automobilovému závodění, a dnes je majitelem stáje FAZZT Race Team působící v Indy Pro Series.
V roce 2014 vydal svoje memoáry, ve kterých například napsal, že Tori Spelling prodala pozvánku na jeho svatbu za pět dolarů a ještě se na ni fanouškovi podepsala. Také se svěřil, že pil a kouřil před a během každého interview s novináři, aby nebyl věčně za klaďase Brandona. 

Jason Priestley hrál hlavní roli také v seriálu Soukromé očko, který u nás běžel v Televizi Seznam

Shannen Doherty (Brenda Walsh)

Brenda byla v seriálu prototypem dokonalé dívky. Ve skutečnosti však Shannen nemohl na place nikdo vystát. Dělala naschvály a se všemi se hádala. Korunu svému chování nakonec nasadila pózováním pro Playboy, kde ukázala úplně vše, a tak dostala na konci čtvrté série padáka. Kvůli podobným problémům dostala vyhazov i z oblíbeného seriálu Čarodějky. Zahrála si v několika filmech a televizních seriálech, v posledních letech se o ní ale mluví spíše ve spojitosti s její nemocí – rakovinou prsu, se kterou prozatím statečně bojuje.

Shannen sice kolegové nemohli vystát, teď jí ale všichni drží palce, aby zvládla svůj boj se zákeřnou nemocí

Jennie Garth (Kelly Taylor)

Nejlepší kamarádka Donny a Brendy, Brandonova a Dylanova láska na první pohled, to byla postava namyšlené Kelly, kterou v seriálu ztvárnila Jennie Garth. V reálu se však představitelky Kelly a Brendy několik let nesnášely. Herecká kariéra se však Jennie příliš nevydařila, od dob Beverly Hills se už neobjevila v žádném zajímavějším snímku, zašlou slávu oprašovala snad jen v seriálu Co mám na tobě ráda. Nejen na herecké příležitosti, ale ani na muže nemá Jennie příliš štěstí. Vdaná je již potřetí, čímž tak trochu kopíruje vztahové turbulence seriálové blondýnky Kelly.
Je o ní známo, že je milovnice botoxu a své jméno navíc zpeněžuje ve spojení s produktem Mom Gift Box. Dárkový set s bižuterií, svíčkou a pleťovou maskou se prodává online za 99,99 dolarů.

Botoxové injekce se na tváři někdejší krásky podepsaly

Ian Ziering (Steve Sanders)

V seriálu hrál nevyzrálého vtipálka a sukničkáře Steva Sanderse, který se potýkal s psychickými problémy kvůli své adopci. Jako jeden z mála se také objevil ve všech deseti sériích. Ian Ziering se na seriálu podílel i umělecky, k několika epizodám napsal scénář, jednu režíroval a v osmi působil jako producent. Po skončení seriálu si zahrál v několika reality show a třeba ve filmech ze série Žraločí tornádo. Ian se živí také jako motivační řečník na různých konferencích. Je otcem dcer Mii a Penny, které má s bývalou manželkou Erin Ludwig.

Přibylo pár vrásek, ale seriálový Steve je pořád sympaťák

Gabrielle Carteris (Andrea Zuckerman)

Gabrielle tak toužila po roli středoškolské studentky v BH90210, že před producenty zatajila svůj věk. Tvrdila, že jí je 21, přitom už jí v době castingu táhlo skoro na 30. V rozhovoru pro magazín People Gabrielle uvedla, že její pravý věk byl odhalen až v průběhu natáčení seriálu a jen díky oblibě a důležitosti její postavy ji tehdy nevyhodili. Postava Andrey ve čtvrté sérii seriálu otěhotněla a později porodila dceru Hannah. Těhotenství premiantky Andrey však diváci v USA kritizovali. Gabrielle byla ovšem tou dobou těhotná i ve skutečnosti, a tak se to do děje zakomponovalo.
Hereckou kariéru se jí po skončení v seriálu rozjet nepodařilo, objevila se v pár televizních pořadech a seriálech, působila také jako předsedkyně odborové organizace SAG-AFTRA, která udílí filmové a televizní ceny. Co se týče vztahů, je Gabrielle šťastně vdaná již od roku 1992 za Charlese Isaacsa, se kterým má dvě dcery.

Gabrielle je dnes už 61 let, studentku totiž začala hrát na prahu třicítky

Tori Spelling (Donna Martin)

Tori Spelling se v roli Donny objevila ve svých sedmnácti letech. Do seriálu se tehdy dostala tak trochu protekcí, byla obsazena díky svému otci, producentovi Aaronu Spellingovi, který tento seriálový hit vytvořil. V roce 2006 získala vlastní reality show Tori & Dean: Sweet Home Hollywood, která mapovala její život s manželem Deanem McDermottem a jejich nyní již pěti dětmi.
V minulosti se několikrát spekulovalo nejen o rozpadu manželství s Deanem, ale i o jejím finančním bankrotu, k čemuž se sama Tori vyjádřila: „Není tajemstvím, že mám problémy s financemi. Vyrůstala jsem v bohatých poměrech, nikdy jsem neznala nic jiného.“ Tori se aktivně angažuje v charitativní činnosti a je také spisovatelkou: Obě její knihy, sTORI Telling a Mommywood, se objevily na seznamu bestsellerů časopisu New York Times.

I Tori ve snaze zachovat si svou seriálovou podobu téměř jistě několikrát navštívila ordinaci plastického chirurga, i když přiznává jen úpravu nosu a ňader

Brian Austin Green (David Silver)

V seriálu se zamiloval do Donny a pracoval jako DJ ve školním rádiu. V reálu se také věnuje hudbě, v roce 1996 vydal album a nyní má svou vlastní produkční společnost. Jeho manželkou byla hollywoodská star Megan Fox, se kterou má tři děti. Z předchozího vztahu s herečkou Vanessou Marcilovou má ještě syna Kassia. Pokud byste si mysleli, že se Brian z rozchodu s Megan  nevzpamatoval a tiše se trápí, jste na omylu. Letos v červenci se stal popáté otcem. Jeho současnou přítelkyní je tanečnice Sharna Burgess.

Z benjamínka seriálové party je hrdý otec hned pěti dětí

Smrt se na věk neptá

Luke Perry (Dylan McKay)

Luke patřil k idolům devadesátých let. Jeho reálný osud ale nebyl příliš šťastný. Zemřel v pouhých 52 letech na masivní mrtvici, která se stala osudnou i jeho otci. Pamatovat si ho můžete kromě jeho největší role Dylana také z filmu Buffy, zabíječka upírů, Pátý element nebo ze seriálu Riverdale. Naposledy se objevil ve vedlejší roli v Tarantinově filmu Tenkrát v Hollywoodu. Snímek byl uveden až po jeho smrti.

Kariéru i život Lukea Perryho utnula mrtvice v pouhých 52 letech, snímek Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu měl premiéru až tři měsíce po jeho smrti

Joe E. Tata (Nat Bussichio)

Před pár měsíci zemřel ve věku 85 let i oblíbený herec Joe E. Tata. V roce 2018 mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Příčinou jeho úmrtí byla ovšem, stejně jako u Luka, mrtvice. Joe byl převážně televizní herec, objevil se například v seriálech The Outer Limits, Batman, Příběhy z temnot nebo Magnum. Jeho nejslavnější role byla ale určitě právě v Beverly Hills 90210, kde ztvárnil postavu Nata, majitele oblíbené restaurace Peach Pit.

Sympaťák v seriálu i v civilu: Joe E. Tata se dožil úctyhodných pětaosmdesáti let

Ženatý se závazky po 35 letech: Z Ala je bojovník jiu-jitsu, Kelly po rakovině bojuje s roztroušenou sklerózou a Peggy je potřetí vdaná

Denisa Grofová / 14. 11. 2022

Legendární M*A*S*H po 50 letech: Hawkeye bojuje s Parkinsonem, Radar je malířem divé zvěře, Šťabajzna bojuje za práva zvířat. A co ostatní?

Denisa Grofová / 21. 11. 2022

Zdroje: usatoday.com, usmagazine.com, adelaidenow.com.au
Zdroj fotografií: Profimedia 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM