Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Je plachý, kvůli roli začal jíst maso a dlouho hrál druhé housle: Trnitou cestu Cilliana Murphyho na vrchol korunoval Oscar

Avatar photo Carlito Brigante
25. 05. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Uhrančivý pohled, dobrý výběr rolí a také cit na odvážná a často protichůdná životní rozhodnutí. Nejobletovanější herec Hollywoodu se toho rozhodně nebojí. Hlavní hvězda oceňovaného Oppenheimera, dnes 48letý irský herec Cillian Murphy, si užívá zasloužené plody dlouholeté práce. 

Cillian Murphy se narodil 25. května 1976 na předměstí irského Corku do učitelské rodiny. Má tři sourozence – dvě sestry a bratra – a od 10 let psal a zpíval vlastní písně. První profesionální roli odehrál v divadelní hře Disco Pigs v roce 1996, o pět let později si ji zopakoval ve filmové adaptaci. 

Mezi africkými šelmami našla lásku i smrt: Rodačku z Opavy Joy Adamson proslavila lvice Elsa

Václav Šilpoch / 22. 05. 2024

Konečně Oscar

Na každý film Christophera Nolana se čeká jako na smilovaní. Veleslavné režisérské eso má své vyvolené herce. Mezi ně patří i Cillian Murphy, kterého často a rád obsazuje do svých projektů. Před Oppenheimerem se objevil také v roli strašáka v trilogii Temný rytíř (2005–2012), sekundoval Leonardovi DiCapriovi v Počátku (2010) a prostor dostal i ve válečném Dunkerku (2017). Teprve v loňském kasovním překvapení ovšem dostal výsadní postavení a hlavní hereckou úlohu. Dlouhé roky se Hollywoodem protloukal coby respektovaný herec, bohužel mu však často připadaly druhé housle za hlavními tahouny. Irský rodák je však znám svou pečlivostí při výběru rolí a následnou přípravou. V Oppenheimerovi předvedl natolik dominantní výkon, že se o něm od začátku hovořilo jako o nejvážnějším kandidátovi na Oscara za hlavní herecký výkon.

Film Oppenheimer, v němž Cillian Murphy ztvárnil titulního hrdinu, byl jedním z největších trháků loňského roku

Teď přišel můj čas!

Zatímco ve filmovém odvětví byla nabídka hlavních rolí skoupá, Cillian využil nabídku ze seriálu Peaky Blinders. A právě tam naplno ukázal svůj potenciál. V sérii, která čítá šest řad a byla vysílána mezi lety 2013–2022, obsadil hlavní roli. Tommy Shelby, hlava rodinného gangu z Birminghamu, má ve zvyku nosit žiletky na svých kloboucích, se kterými dokázal také vyřešit nejeden zdánlivě neřešitelný problém. Nekompromisní seriál plný drsných scén a explicitního násilí prokázal, že na tom klukovi skutečně něco je. Britská odpověď na seriály Impérium – Mafie v Atlantic City a Gangy New Yorku zafungovala na jedničku a katapultovala hlavního představitele oprávněně do první herecké ligy.

V seriálovém hitu Peaky Blinders dostal herec konečně řádný prostor

Pro roli se umí obětovat

Cillian Murphy bývá často označován jako nový Christian Bale, což je poměrně vtipné, uvážíme-li, že se společně objevili v sérii Temný rytíř. Oba herecké velikány naší doby ovšem nespojují jen společné projekty na filmovém plátně, ale také vyhlášená obětavost pro role. Ještě před érou Peaky Blinders byl Cillian přes 15 let vegetariánem, ale kvůli autenticitě Tommyho Shelbyho začal maso jíst. Vegetariánem se stal proto, že se bál nemoci šílených krav, takže morální dilema zřejmě nebylo nijak velké. Kvůli postavě Roberta Oppenheimera podle kolegů dokázal fungovat na jedné mandli denně, cigaretách a Martini. Koho vám to připomíná?

Herci, kteří byli ochotni zajít kvůli roli do extrémů

Redakce / 19. 11. 2021
Cillian Murphy na Berlinale v roce 2017

Boží veletoče

Neméně zajímavé jsou i jeho veletoče ohledně víry. Vyrůstal v římsko-katolické rodině, po filmu Sunshine se z něj ovšem stal ateista. Později však přiznal, že jej i nadále formuje z morálního hlediska katolická víra. V osobním životě je velice plachý, nevyhledává velkou pozornost a mediální povinnosti plní jen v případě nutnosti. I přesto došel na herecký Olymp. 

Cillian Murphy poslouchá režijní pokyny Christophera Nolana na place Oppenheimera

Na roli Kena je prý příliš starý a ošklivý: Ryan Gosling se s kritiky nemaže

Michaela Dočkalová / 30. 06. 2023

Tom Cruise ukázal na Mallorce břišáky: V pauze natáčení Mission: Impossible točí s hvězdným Mexičanem

Michaela Dočkalová / 21. 05. 2024

Zdroje: csfd.cz, moviezone.cz, joblovideos

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM