Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Hvězdy Dr. House: Hlavní hvězda je oceňovaný multitalent, Cuddyová se svlékla proti zabíjení zvířat a Třináctka po rozchodu s Harrym Stylesem jen kvete

Denisa Grofová
27. 02. 2023

Americký televizní seriál z lékařského prostředí Dr. House se vysílal v 8 řadách v letech 2004-2012. Z obrazovek ale nezmizel, a zřejmě jen tak nezmizí. Po celém světě je pravidelně reprízován, Česko nevyjímaje.

Tým specialistů z fiktivní fakultní nemocnici Princeton-Plainsboro v New Jersey si získal širokou základnu fanoušků, kteří pravidelně hltali každý díl, ve kterém se lékaři snažili přijít na kloub jen těžko diagnostikovatelným nemocem. Seriál získal mnoho prestižních ocenění včetně ceny Emmy a Zlatého glóbu pro hlavního protagonistu Hugha Laurieho. Za 8 let se v seriálu vystřídala spousta postav, pro dnešní ohlédnutí za seriálovými hvězdami jsme však vybrali ty herce, které si se seriálem rozhodně dokážete spojit. 

Pojďte se tedy s námi podívat na životní úspěchy i pády hlavních představitelů.

Akta X po 30 letech: Co dnes dělají agenti Mulder a Scullyová a proč zmizeli Osamělí střelci ze showbyznysu

Denisa Grofová / 14. 02. 2023

Hugh Laurie (Dr. Gregory House)

Sarkastického doktora House ztvárnil Hugh Laurie dokonale. Jeho oblibu jen dokazuje fakt, že podle Guinnessovy knihy rekordů drží titul nejsledovanějšího herce v televizi a že za jednu epizodu Dr. House bral v přepočtu skoro 7 milionů korun. Navíc si za svůj herecký výkon získal tolik nominací na prestižní ocenění, že by mu leckterý kolega mohl jen závidět. Nominace proměnil ve dva Zlaté glóby, dvě Satellite Awards, dvě People’s Choice Awards a spoustu dalších cen.

Věděli jste, že původně měl mít Gregory House jiné postižení než nefunkčnost jedné nohy? Ve hře byl lékař na invalidním vozíku nebo s výrazným zjizvením tváře. Vzpomínáte si na Housovu závislost v podobě Vicodinu? Ten po jeho propagaci v seriálu v USA zažil obrovský boom. Uvádí se, že po odvysílání prvních sérií jej lékaři začali předepisovat až o 300 % častěji.

O Hughovi můžeme říct, že je prostě multitalent. V roce 2006 byl vyhlášen magazínem Life za nejvšestranněji nadaného muže všech dob. A není se čemu divit! Je to totiž nejen oblíbený herec, ale i hudebník. Umí hrát na klavír, kytaru, bicí, harmoniku a saxofon, na kontě má i dvě alba. Taky vydal dva romány: Obchodník se smrtí a The Paper Soldier. Prostě na co sáhne, to se mu daří. V práci i soukromí. Se svou ženou Jo je již od roku 1989 a spolu mají 3 děti, na které mohou být hrdí.

Hugh Laurie se očividně nerad stará o svůj zevnějšek, možná mu zanedbaná image zajišťuje i anonymitu

Lisa Edelstein (Dr. Lisa Cuddy)

Neuvěřitelně sexy ředitelce nemocnice Princeton-Plainsboro Lise Cuddy, kterou ztvárnila Lisa Edelstein, je dnes již 55 let. Věk jí však na kráse rozhodně neubral, je stále velmi okouzlující a rozdává úsměvy na všechny strany. Lisa se herectví věnuje téměř celý život, účinkovala v televizních seriálech Pohotovost, Frasier, Beze stopy nebo Soudkyně Amy. Z filmů, ve kterých hrála, můžeme vyzdvihnout třeba Po čem ženy touží, Rabín, kněz a krásná blondýna, Lepší už to nebude a Bláznivá školka.

Jako zapřísáhlá vegetariánka a ochránkyně zvířat se v minulosti nechala vyfotit nahá pro organizaci PETA, která je proti zabíjení zvířat. Lisa je od roku 2014 provdaná za umělce Roberta Russella. Děti nemá, ale Robert si do manželství přivedl dva syny, která Lisa miluje jako vlastní. Několikrát v rozhovorech řekla, že nesnáší slovo macecha a že bere kluky jako svoje děti, jelikož se podílí na jejich výchově.

Ačkoliv první díly seriálu vznikly už před 19 lety, Lisa Edelstein vypadá pořád skvěle

Robert Sean Leonard (Dr. James Wilson)

Robert S. Leonard je již od svých 15 let nejen aktivním filmovým a seriálovým hercem, ale také úspěšným umělcem na divadelních prknech. Za hru Vynález lásky získal cenu Tony v kategorii Nejlepší herec v divadelní hře. Výčet titulů, ve kterých se objevil, je dlouhý, nejvíce se však proslavil rolí studenta Neila Perryho ve filmu Společnost mrtvých básníků a jako nejlepší přítel Dr. House v námi dnes zmiňovaném seriálu. 

Robert si své soukromí chrání, nemá ani profil na sociálních sítích. Ví se o něm, že žije pro rodinu, miluje své psy a rád čte. V minulosti také v jednom rozhovoru řekl, že Dr. House mu dal finanční svobodu, ale také zabral spoustu času. Teď je herec rád, že se po konci natáčení mohl zase vrátit do divadla a být více s rodinou, což je pro něho důležitější než všechny peníze.

Role nejlepšího přítele titulního hrdiny zajistila Robertovi finanční svobodu, díky níž mohl své rodině vynahradit čas ztracený natáčením

Omar Epps (Dr. Eric Foreman)

Omar Epps patřil v roli Erica Foremana k výrazným postavám seriálu. A teď opravdu nemyslíme kvůli jeho vzhledu, ale kvůli tomu, že několik pořádně zamíchal dějem. Herec se v minulosti pokoušel o dráhu rappera, si v roce 1992 zahrál ve filmu Respekt po boku legendárního Tupaca Shakura. Dále jste ho mohli vidět třeba ve filmu Smrtící plavba, Ve spárech Yakuzy nebo Ring volný. Dr. House pro něho byl rozhodně nejvýznamnějším hereckým přístavem. Dnes se věnuje primárně své rodině, kterou tvoří žena Keisha a 3 děti, a nadále herectví (aktuálně v seriálu Power Book III: Raising Kanan).

Omar pomýšlel na kariéru rappera, nakonec převážilo herectví

Jesse Spencer (Dr. Robert Chase)

Jesse Spencer je oblíbený a obsazovaný australský herec a muzikant. Svoji kariéru zahájil v seriálu Neighbours (v něm mimo jiné hráli i Kylie Minogue a Jason Donovan). Než se dostal k postavě lékaře Chase, tak si zahrál třeba ve filmu Sestry v Londýně po boku slavných dvojčat Olsenových) nebo ve snímku Plavat proti proudu. Po boku Dr. House vydržel po celou dobu. Jeho aktuálně poslední výraznou postavou je kapitán Matt Casey v seriálu Chicago Fire.

Co byste do Jesse možná neřekli, je fakt, že je také houslistou, a to ve skupině Band From TV, jejíž název je víc než výstižný. Skupina je totiž tvořena herci ze známých seriálů, kromě Jesseho je členem skupiny i Hugh Laurie, Greg Grunberg (Hrdinové), James Denton (Zoufalé manželky), Bob Guiney (The Bachelor), Adrian Pasdar (Zoufalé manželky), Scott Grimes (Pohotovost) a Teri Hatcher (Zoufalé manželky).

Jennifer Morrison (Dr. Allison Cameron)

Jennifer Morrison si zahrála v řadě seriálů a filmů. Jsou však tři role, o kterých můžeme říct, že ji proslavily, a to postava Zoey Pierson v seriálu Jak jsem poznal vaši matku, dále pak Emmy Swan v seriálu Bylo, nebylo a samozřejmě lékařky Allison Cameron v Dr. House. Bílý plášť oblékla hned ve 130 dílech a diváci ji  měli rádi. Byla protipólem k některým postavám – hodná, milá a čestná. 

Jennifer je vedle herečky také filmovou producentkou a modelkou. V minulosti se objevila i na titulce magazínu Sports Illustrated. Co se týče soukromého života, neměla Jennifer příliš štěstí na vztahy. Prošla si několika rozchody, ale zažila i zásnuby na Eiffelově věži. Tam ji v roce 2006 požádal o ruku její seriálový kolega Jesse Spencer. Na svatbu ale tehdy nedošlo a pár se po 3 letech rozešel. V minulém roce se však herečka tajně provdala za svého přítele, taktéž herce, Adriana Bellaniho. Je tedy otázkou, zda se zatím bezdětná Jennifer brzy nepřipojí do klubu matek po čtyřicítce.   

Olivia Wilde (Dr. Remy Hadley alias Třináctka)

Jakmile se v seriálu objevila Olivia Wilde jako Třináctka, svou krásou si okamžitě podmanila davy. Sexy postava a pronikavý pohled přitáhly k obrazovce nejednoho muže. Olivia se za svoji kariéru objevila v mnoha filmových a seriálových rolích, bohužel však neměla štěstí na příliš úspěšné projekty. Zahrála si třeba v seriálu O.C. California, Vinyl nebo The Black Donnellys. Z filmů si možná vybavíte romantickou komedii Sexbomba od vedle, sportovní biografický film Rivalové nebo akčňák Kovbojové a vetřelci. Krom herectví se věnuje i režii, letos se přidá k tvůrcům studia Marvel, zatím bezejmenným filmem naváže na loňský snímek To nic, drahá a komedii Booksmart z roku 2019 (u nás uváděnou pod názvem Šprtky to chtěj taky). 

Olivia patří k hvězdám, které se toho nebojí. Nahota jí není cizí, však se nemá za co stydět. Co se týče vztahů, dokáže občas lehce šokovat. Není to tak dávno, co zřejmě ležela v hlavě nejedné fanynce, a to kvůli jejímu vztahu se zpěvákem Harrym Stylesem. Pár se však v prosinci minulého roku rozešel. Zpěvákovi a občasnému herci dala přednost před hereckým kolegou Jasonem Sudeikisem, který v posledních letech září jako Ted Lasso. S ním během devět let trvajícího vztahu přivítali na světě dceru a syna.  

I k Olivii je čas milosrdný, vypadá pořád skvěle

Seriál Pohotovost: Výtah ke slávě pro George Clooneyho, Goran Višnjić chtěl být agentem 007, představitel doktora Greena získal Zlatý Glóbus 

Denisa Grofová / 19. 12. 2022

Hvězdy seriálu Chirurgové: Meredith inkasuje 13 milionů za díl, Izzie nabádá k dárcovství orgánů, George pomáhá dětem

Denisa Grofová / 06. 02. 2023

Zdroje: Wikipedia, Profimedia, Instagram, Twitter, people.com, usmagazine.com, super.cz, nova.cz
Zdroj fotografií: Profimedia, © 20thCentFox / Courtesy Everett Collection / Profimedia, Collection Christophel / © NBC / Profimedia, Michael Lavine / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM