Saturday Night Fever /
Celý playlist
Kultura

Filmový festival v Benátkách: George a Amal Clooneyovi zářili, absenci dalších hvězd využila domácí herečka

Andrea Machajdíková
12. 09. 2023

O uplynulém víkendu skončil jubilejní 80. ročník světoznámého Benátského filmového festivalu. Mezi vzácné hosty letos patřili například Woody Allen, Agnieszka Holland, George Clooney s manželkou Amal nebo Jessica Chastain.

Sotva se filmové festivaly otřepaly z pandemie, musí čelit dalším problémům. Tentokrát jim příliš nehraje do karet stávka amerických herců a scenáristů, která právě festivalu v Benátkách trochu ubrala na prestiži. 80. ročník se tak bohužel musel obejít bez některých čerstvých oscarových kandidátů i zvučných jmen. Na festivalu nebylo k vidění pokračování Duny, která kvůli stávce půjde do kin až na jaře, ani tenisové drama Rivalové (Challengers) se Zendayou, které mělo být hlavním tahounem zahajovacího dne.

Šaty z prvních podzimních kolekcí: V kurzu je samet, řasení i květinové vzory

Andrea Machajdíková / 31. 08. 2023

Premiéry nechyběly

I přes všechny nepříjemnosti se ale v Benátkách promítal nespočet skvělých filmů. Kupříkladu námořní drama Commandante z druhé světové války, nebo nový film Hranice z dílny výše zmiňované polské režisérky Agnieszky Holland, který vznikl v české koprodukci. Vypráví skutečný příběh z polsko-běloruské hranice, který je vyprávěn ze tří různých pohledů – uprchlíků, polských aktivistů a pohraničníků. Z hollywoodských filmů nejvíce pozornosti přitahoval Ferrari Michaela Manna s Adamem Driverem a Penelope Cruz v hlavních rolích.  

Červený koberec nezklamal

I přes chybějící slavné tváře, nabídl červený koberec skvělou podívanou. Módní hvězdou celého festivalu se bezpochyby stala italská herečka Caterina Murino (45), která během pár dní předvedla hned několik skvostných rób i koktejlových šatů. Mezi nejlépe oblečené hvězdné hosty pak rozhodně patřila americká herečka a producentka Jessica Chastain, která na premiéru snímku Memory oblékla třpytivou róbu v rose gold odstínu z dílny módního domu Gucci. A zahanbit se nenechala ani americká módní influencerka Olivia Palermo, která pro premiéru italského dobového filmu Finalmente l’alba zvolila objemné šaty s nadýchanými rukávy inspirované současným Barbie fenoménem. Za nepřehlédnutelnou róbou stojí australská módní návrhářka Tamara Ralph.

Nejvíce krásných modelů předvedla italská herečka Caterina Murino.

Styl i ležérnost

Pomyslnou trofej za nejstylovější dvojici si bezesporu odnáší manželé Amal a George Clooneyovi, kteří se zúčastnili celého festivalu a předvedli hned několik elegantních a hlavně dokonale sladěných outfitů. Z pánů bodoval například mladý australský herec Jacob Elordi, který se proslavil především rolí v seriálu Euphoria a filmovou trilogii The Kissing Booth. Na premiéru životopisného filmu Priscilla vzniklého pod taktovkou Sofie Coppola, ve kterém hraje mladého Elvise Presleyho, dorazil v netradičním a velmi ležérním šedém obleku s drobným vzorem.

Na nejkrásnější modely z červeného koberce se podívejte do galerie:

Džíny na červeném koberci, narozeninová koupel v řece nebo charismatický pirát: Nejzářivější momenty historie Karlovarského filmového festivalu

Kristýna Ševčíková / 07. 07. 2022

Cannes 2023: Na červeném koberci zazářily také Češky, Johnny Depp zažil protesty i ovace vestoje

Andrea Machajdíková / 29. 05. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM