Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Dynastie tehdy a dnes: Alexis je popáté vdaná, Sammy ovládá démon alkohol a Krystle radí, jak zdravě stárnout

Denisa Grofová
16. 01. 2023

Seriál Dynastie je další z řady mýdlových oper, která si v 80. letech minulého století získala miliony fanoušků po celém světě. Odpověď sítě ABC na Dallas konkurenčního CBC přivedla na obrazovku rodinu z Denveru, která se topila v hromadě peněz z ropného byznysu. Nic ale není tak dokonalé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Skandálů byl seriál plný od začátku až do konce: Nemanželské děti, tajemství z minulosti, rozvody, chamtivost a intriky. Diváci, i ti čeští, to milovali.

Seriál s 220 díly se vysílal 7 let (1981-1989). Většina hvězd po konci Dynastie upadla v zapomnění, některým se povedlo prosadit a někteří plnili stránky bulvárů jinak než svými úspěchy. Pojďte dnes s námi zavzpomínat na tehdejší hvězdy seriálu, který se (stejně jako konkurenční Dallas) dočkal v roce 2017 nepříliš podařené novodobé verze. 

Hvězdy Melrose Place po 30 letech: Amanda v rukou policie, Kimberly a Allison prorazily v dalších seriálech a Billy založil sociální síť

Denisa Grofová / 05. 12. 2022

Joan Collins (Alexis Carrington Colby)

Joan hrála potvoru Alexis tak dobře, že ji lidé i dlouho po skončení vysílání vnímali v negativním světle. Její postava byla dokonce označena v časopise TV Guide jako čtvrtá nejzápornější postava v televizní historii. Herečka, která za svůj život hrála v desítkách seriálů a filmů, svůj herecký talent předvedla i v jednom z Bondových příběhů. V roce 1997 byla dokonce povýšena královnou Alžbětou do šlechtického stavu. Mimochodem, její mladší sestra Jackie byla velmi úspěšnou spisovatelkou romantických novel. Joan, které je dnes již 89 let a stále vypadá neuvěřitelně, měla v životě několik krátkých známostí se slavnými muži, mezi nimiž nechyběli třeba Charlie Chaplin nebo hotelový magnát Nicky Hilton. K oltáři došla hned pětkrát, přičemž s posledním manželem žije už 20 let. Milovali ji muži po celém světě. I když pro ně byla nedosažitelná, dala jim Joan alespoň zdánlivě to, po čem toužili. Třeba snímky v pánském časopisu Playboy, na kterých pózovala nahá.

Joan Collins rozhodně nevypadá, že v květnu oslaví devadesátku

John Forsythe (Blake Carrington)

Jeho otec si přál, aby z něho byl obchodník. John Forsythe se ale rozhodl, že půjde svojí vlastní cestou. Na počátku své kariéry pracoval v rozhlase a vystupoval na Broadway, poté se začal objevovat v různých televizních seriálech a filmech. Největší slávu a úspěch mu však přinesla právě Dynastie. Za roli Blakea, patriarchy rodu, získal dva Zlaté glóby. Pokud znáte seriál Charlieho andílci, možná si vybavíte proslulý Charlieho hlas znějící z reproduktoru, který zadával úkoly hlavním hrdinkám. Tento hlas patřil právě Johnovi. Přestože se nikdy neobjevil na obrazovce, patřil k oblíbeným „postavám“. Stejnou roli si zopakoval i ve dvou filmech, které byly na motivy seriálu natočeny v letech 2000 a 2003. S první manželkou měl syna Dalla, s druhou chotí, herečkou Julií Warren, s níž prožil úctyhodných 51 let, zplodil dvě děti. Osm let po její smrti se oženil s obchodnicí Nicole Carter. John zemřel v roce 2010 v 92 letech, jeho třetí žena ho následovala o pouhých pět týdnů později, v nedožitých 69 letech. 

John Forsyth vlevo na snímku z Dynastie a vpravo na jedné z posledních fotografií z roku 2000

Linda Evans (Krystle Carrington)

Linda Evans zpodobňovala v Dynastii usměvavou blondýnku Krystle, druhou manželku Blakea, která se snažila zapadnout do nové rodiny. Linda začínala v 18 letech v seriálu Bachelor Father. V tom si zahrála po boku Johna Forsytha, s nímž o dvacet let později v Dynastii tvořila manželský pár. Za svůj herecký výkon v Dynastii obdržela Zlatý glóbus a získala si obrovskou popularitu. Díky své kráse se i několikrát objevila v časopise Playboy a pravidelně se umisťovala v žebříčcích jako jedna z nejkrásnějších žen Ameriky. Po skončení seriálu se Linda na obrazovkách objevovala jen sporadicky. Začala se zato zajímat o ochranu životního prostředí, je majitelkou sítě fitness center a rozdává tipy jak zdravě stárnout ve své knize s názvem Recipes For Life (Recepty pro život).

Představitelka Krystle vypadá ve svých 80 letech pořád skvěle

Michael Nader (Dex Dexter)

Michael patří k těm hercům, kteří plnili bulvár více svými průšvihy než hereckými úspěchy. Jeho kariéra nebyla nějak obsáhlá. Nejvýznamnější rolí pro něj byl právě Dex Dexter v Dynastii a poté postava Dimitriho Maricka v nekonečném seriálu All My Children. Michael byl v minulosti závislý na drogách, dvakrát ho zatkla policie. Jednou za jízdu v opilosti, podruhé za pokus prodat policistovi v civilu kokain. Zemřel v roce 2021 na zákeřný typ rakoviny, která mu vzala život jen 10 dní poté, co mu byla diagnostikována.

Michael Nader plnil stránky bulváru, v roce 2021 bohužel vyšly jeho nekrology

Heather Locklear (Sammy Jo Carrington)

Heather je určitě ještě větší kvítko než výše zmiňovaný Michael. Víc než její role v Dynastie, ji proslavila postava zákeřné Amandy v seriálu Melrose Place, kterou milovali muži po celém světě. Určitě ale můžeme říct, že Dynastie byla pro ni odrazovým můstkem. Dnes byste Heather možná nepoznali. Závislost na alkoholu herečku změnila k nepoznání. O tom, že není žádný svatoušek, svědčí i fakt, že byla v roce 2018 zatčena za domácí násilí na svém partnerovi. Sice byla propuštěna na kauci, ale není to její jediný průšvih. V tom samém roce ještě čelila obvinění z napadení záchranářky, jejímž dětem dokonce přála smrt. Snad její krásná dcera Ava nepůjde v matčiných šlépějích.

Kdysi krásná, dnes kvůli alkoholu téměř k nepoznání

Geoffrey Scott (Mark Jennings)

Geoffrey hrál Marka Jenningse, prvního manžela Krystle. V seriálu strávil dva roky a objevil se v 45 epizodách, jeho postava nakonec zemřela a podezřelou z vraždy nebyl nikdo jiný než prohnaná Alexis. Jako herec se Geoffrey objevil v nespočtu seriálů. Veřejnosti byl ale známý hlavně z reklam, kterých natočil více než 100. Nejvíce ho proslavila ta na cigarety Marlboro a antiperspiranty Old Spice. V roce 2021 podlehl následkům Parkinsonovy choroby, s níž dlouhodobě bojoval. Stalo se tak jen několik hodin po jeho 79. narozeninách.

Geoffrey Scott se udržoval ve formě, bohužel jej dostihla Parkinsonova choroba

Kate O’Mara (Caress Morell)

Okouzlující Kate, jejíž postava mrchy Caress zvedala adrenalin v žílách nejednomu divákovi, byla profesionálka každým kouskem těla. Na obrazovkách zářila, v soukromí trpěla. Bylo to kvůli ztrátě jejích dvou synů. Christophera se po narození vzdala, což celý život těžce nesla, druhého syna Dicka stála život láska k drogám a alkoholu, ukončil svůj život sám v roce 2012. Kate trápily i vleklé zdravotní problémy, včetně rakoviny. Zemřela v roce 2014 opuštěná v domově s pečovatelskou službou. Bylo jí 74 let.

Kate O’Mara vlevo na snímku s jedním z hereckých kolegů, vpravo pak v roce 2012 na oslavě Diamantového jubilea královny Alžběty II. po boku velšské zpěvačky Shirley Bassey

Brian Dennehy (Jake Dunham)

Brian, který zemřel v roce 2020 ve věku 81 let, ztvárnil v Dynastii postavu prokurátora Dunhama. Jako herec měl za sebou víc než čtyřicetiletou kariéru u filmu a získal dvě ocenění Tony.  Zazářil třeba v seriálu Kojak, v legendárním filmu Zámotek nebo ve filmu Rambo: První krev, kde hrál šerifa. Z jeho pěti dětí je jistě nejznámější Elizabeth Dennehy, která se po otcově vzoru proslavila jako herečka.

Brian Dennehy jako šerif ve filmu Rambo: První krev z roku 1982 a na premiéře filmu v roce 2010

Dallas po 45 letech: Bobbyho postihly tragédie, Pamela je královnou kosmetiky a Sue Ellen vypráví historky na lodi

Denisa Grofová / 09. 01. 2023

Seriál Pohotovost: Výtah ke slávě pro George Clooneyho, Goran Višnjić chtěl být agentem 007, představitel doktora Greena získal Zlatý Glóbus 

Denisa Grofová / 19. 12. 2022

Zdroje: Profimedia, Wikipedia, imdb.com, hollywoodreporter.com
Zdroj fotografií: Profimedia a repro YouTube 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM