Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Popcorn & deka: Je libo seriál o gangsterech, vesmírný animák, nebo dáte přednost kultovním Sedmikráskám?

Petr Šilha
24. 06. 2022

Je večer, přežili jste další den úmorného vedra. Nikam se nechystáte, protože neúnavné slunce vystřídala lomozící bouřka a slejvák obřích rozměrů. Co s načatým večerem? Netflix, nebo kino? Máme pro vás pár televizních tipů a k tomu jedno doporučení na film starý 56 let, který ovšem nezestárnul

Gangy z Birminghamu (Peaky Blinders)

Pokud vás stoupající ceny zboží a klesající ceny akcií znervózňují, podívejte se na seriál Gangy z Birminghamu. Zjistíte, že hůř už bylo. V příbězích plných napětí, násilí, lásky ale i chladné vypočítavosti sledujeme gangsterskou rodinu Shelbyových z Birminghamu v bouřlivém období mezi světovými válkami, kdy zkrachovala newyorská burza a válkou vyčerpanou Evropu obcházel přízrak komunismu a fašismu. Aktuálně běží epická závěrečná šestá série kriminálního dramatu. Nemusíte se tedy bát, že se zaháčkujete do nějakého skvělého seriálu a oni vám ho pak zruší.

  • Kde?  Netflix 
  • Kdo? Cillian Murphy, Paul Anderson, Sophie Rundle, Helen McCrory, Sam Neill a Tom Hardy

Starý, ale skvělý: Seriál The O. C. bavil miliony diváků, jeho zrušení nezabránila ani petice

Kristýna Ševčíková / 22. 06. 2022

Slavné filmové písně

Pavel Kučera / 08. 06. 2022

Rakeťák (Light Year)

Nahoďte tryskové batohy a vrhněte se do divokého vesmírného dobrodružství s Rakeťákem! Nečekejte ovšem nějaké pokračování nebo prequel Příběhu hraček (Toy Story), Rakeťák s prvním filmem studia Pixar má společné jen to jméno hlavního hrdiny. Zábavná podívaná o kosmickém dobrodruhovi a jeho návštěvě neprobádané planety nabízí skvělý a oddechový akční příběh. A jak jsme si už u Pixaru zvykli, můžeme se těšit na skvělou animaci. 

  • Kde?  Kino (a zhruba od půlky prázdnin na Disney+)
  • Kdo?  Chris Evans, Keke Palmer, Peter Sohn, James Brolin, Taika Waititi (v českém znění Petr Lněnička, Matouš Ruml, Ondřej Sokol, Martin Stránský, Igor Bareš)

Zakletý v čase (The Time Traveler’s Wife)

Příběh založený na stejnojmenném románu Audrey Niffenegger sleduje netradiční milostný osud Clare a Henryho, který trpí podivuhodnými záchvaty. Ty ho nečekaně přemisťují do jiného místa v čase, milostná dvojice tak musí čelit novým výzvám vznikajícím z toho, že jejich vztah neprobíhá striktně lineárním způsobem. Seriál píše Steven Moffat (Sherlock) který už jednou napsal skvělý příběh o lásce a cestování v čase jako hlavní scénárista Doctora Who. Hlavními protagonisty vztahu, pro který je výraz „je to komplikované“ naprosto nedostačující, jsou Rose Leslie (Ygritte, která sváděla Johna Sněha ve Hře o trůny) a Theo James (Divergence).

  • Kde?  HBO Max
  • Kdo?  Rose Leslie, Theo James, Desmin Borges, Natasha Lopez, Michael Park, Taylor Richardson, Peter Graham nebo Will Brill

Obi-wan Kenobi

Nové filmy a seriály ze světa Star Wars od Disney (které koupilo značku v roce 2012) jsou často pod palbou kritiky fanoušků původních šesti filmů (vyrobených studiem Lucasfilm). Zábavní gigant jejich nelibost odbývá slovy o „toxickém fanouškovství“ a vysvětluje nespokojenost údajným rasismem. 

Podle recenzí to vypadá, že i návrat klasické postavy Obi-wana Kenobiho bude podobně kontroverzní.  Příběh se odehrává mezi epizodami 3 (Pomsta Sithů) a 4 (Nová naděje), ve které sledujeme období pádu rytířů Jedi a vzestup Impéria. Titulní roli si zopakuje Ewan McGregor, v sérii hraje i Hayden Christensen coby Darth Vader. Minimálně stojí za to si příběh pustit a udělat si na věc vlastní názor. 

  • Kde?  Disney+
  • Kdo? Ewan McGregor, Hayden Christensen, James Earl Jones, Vivien Lyra Blair, Moses Ingram, Rupert Friend, Indira Varma, Sung Kang

Překvapte rodiče: Sedmikrásky 

Experimentální film Věry Chytilové byl nedávno digitálně zrestaurován a znovu uveden v kinech (a taky na festivalu v Cannes v rámci sekce Cannes Classics). Je tedy tak trochu i novinkou, přestože byl natočen již roce 1966. Film sám o sobě nemá ucelený a klasický děj, jak jsme zvyklí. Je filosofujícím uměleckým podobenstvím, a je třeba jej interpretovat podobně jako obraz visící v galerii. Pro některé je to feministický film, jiní vidí snímek o nabourávání tradičních pseudohodnot, další revoluční dekonstrukci zaběhnutého způsobu vyprávění příběhů v zábavním průmyslu.   

Film byl u nás komunisty zakázán, ale těší se celosvětové oblibě. Získal Velkou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Bergamu a v roce 2019 se umístil na 6. místě v anketě BBC 100 nejlepších filmů režírovaných ženami (hlasovalo v ní 398 filmových expertů)

  • Kde?  Kino, Aerovod.cz
  • Kdo? Jitka Cerhová, Ivana Karbanová, Julius Albert, Jan Klusák, Marie Češková, Marcela Březinová, Jiřina Myšková, Oldřich Hora, Václav Chochola, Jaromír Vomáčka

Filmové tipy nabízí i Filmex Veroniky Kolouškové

Další díly (263)
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM