Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Film pro všechny, kdo mají uši: Cate Blanchett ve snímku Tár ukazuje, že i ženy umějí zneužívat moc

Iva Růžičková
01. 05. 2023

Tár je název snímku s Cate Blanchett v hlavní roli a také příjmení hlavní hrdinky, špičkové dirigentky, kosmopolitní umělkyně a skladatelky, která připravuje orchestr po dlouhé týdny na koncert páté symfonie Gustava Mahlera. Přiznejme na rovinu, že nic z toho kromě hvězdného jména nezní lákavě pro diváky, kteří nejsou zrovna intelektuálně zaměření. 

To je ale také znamením, že Cate Blanchett nemá zapotřebí cílit svým talentem na všechny. Jde ale ve skutečnosti o film pro všechny, kdo mají uši, protože fascinuje zaměřením nejen na hudbu, ale na zvuky obecně. Navzdory netuctovému námětu strhne vyprávěním i diváka, pro kterého jsou jména Mahler, Schumann či Karajan jmény španělských vesnic (testováno za vás). Film aktuálně můžete zhlédnout v kinech a ve službě iTunes. 

Hodně Velké nic: Klusákův dokument hraje na city, dává prostor i dezinformátorce

Iva Růžičková / 14. 04. 2023

Cate jako predátorka

Tím pravým motivem totiž není takzvaná vážná hudba, ale toxické prostředí nejvyšších uměleckých kruhů, podobně jako sdělovala až masochisticky Černá labuť režiséra Darrena Aronofského. Na vrcholu potravního řetězce nacházíme panovačnou a necitelnou geniální umělkyni, která zneužívá své pozice k uplatnění vlastní moci, ale také ke svádění svých mladších a méně významných kolegyň. Dozvídáme se při sledování rozpadu kultu osobnosti, který kolem sebe dirigentka vystavěla, že sexuální zneužívání není o genderu, ale o moci. Tím pádem může být predátorkou velmi dobře i žena.

Cate Blanchett ve snímku Tár ukazuje ze svého talentu téměř vše

Nové trofeje na poličku 

Seznam ocenění, které film Tár a herecký výkon Cate Blanchett získaly, by zabíral příliš místa. Jmenujme proto alespoň Zlaté glóby pro nejlepší herečku v dramatické roli, nejlepší film a nejlepší scénář. Naopak na Oscarech vyšly favorizovaná herečka i film Tár naprázdno. Fiktivní příběh mocenského monstra činí dojem reálné autobiografie.

Spalující hlas

Režisér a scénárista filmu Tár, Todd Field, se již s Cate Blanchett při uměleckém působení nepřímo setkal. A to jako herec v posledním filmu Stanleyho Kubricka Spalující touha, kde hrál pianistu Nicka. Jestliže si z tohoto filmu nepamatujete Cate Blanchett, nemusíte zbytečně dolovat v paměti, objevuje se tam totiž jen její hlas. Dabuje narkomanku Mandy, která se na tajné černé mši rozhodne položit život za hlavního hrdinu. Herečka měla tělo, které Kubrickovi vyhovovalo, ale také cizí přízvuk, který už se nehodil, a proto nahá kráska s maskou hovoří sametovým hlasem Cate Blanchett. 

Sexuálním predátorem nemusí být vždy muž

Talent, krása, vkus

Cate Blanchett si svůj úspěch vyloženě užila a na červeném koberci při přebírání cen SAG jí to v černých šatech siluety štíhlé římské amfory s krajkovím místo náhrdelníku brutálně slušelo. Gratulujeme.  

Cate na cenách SAG zářila

Autorský článek
Zdroje fotografií: CinemArt a Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM