Starmix /
Celý playlist
Kultura

Seriál Sex O'Clock: Ambiciózní projekt se věnuje hlavně šikaně, dobrými radami šetří

Iva Růžičková
26. 05. 2023

Seriál Sex O’Clock by se klidně mohl jmenovat Šikana O’Clock. První sexuální zkušenosti teenagerů se v něm totiž řeší méně často než právě následky šikany. 

Vidíme záměr natáčet převlékající se studentky v dívčí šatně, šíření intimních materiálů, nápad strčit své vyvolené drogu do pití, a to jako by šlo o běžnou součást mezilidských vztahů, a nikoliv trestné činy. A také bodyshaming a ponižování slečny, která dostala menstruaci, jako by se nikdo nebál, že se z ní může stát Carrie a nechat celou školu a město spálit na popel.

Druhá série Ivety: Slavnou zpěvačku a její devadesátkové eskapády vykresluje s úctou, často ale plave mimo realitu

Iva Růžičková / 17. 05. 2023

Jak začít seriál? Třeba masturbací

Co seriál sděluje a pro koho je určen? Na oboje není lehká odpověď. Víme však, co se snaží sdělovat. Očividně jde o záměr, jaký se podařil naplnit v případě Sexuální výchovy neboli Sex Education. Škoda, že je to tak příliš očividné, že se nemůžeme dopočítat vykradených podobností! Příběh uvádí hlavního hrdinu Adama v prvních záběrech stejně jako Otise, kterak se snaží dosáhnout masturbací vyvrcholení a pak ho kamera doprovází do koupelny, kde Adam pomocí voiceoveru počastuje sžíravým komentářem plným znechucení svou matku.

Adama ztvárnil Maxmilián Kocek

Gayové rádi vaří

Mimo vztahy se spolužáky hlavního hrdinu nejvíc trápí otázka, jak se vyrovnat s tím, že jeho táta je gay. Kdyby se s výskytem gayů ve společnosti nejdříve vyrovnali autoři scénářů a pak teprve začali psát, bylo by to dobré. Pak by nedocházelo ke stereotypnímu zobrazování jako zde, kdy se dialog dvou homosexuálních partnerů odehrává nejčastěji rozhodně při vaření či se sklenkou vína na huňatých pokrývkách. Nový partner Adamova táty je tlačen do pocitů viny, že měl přece vyrozumět, že někde (v homofobním prostředí) není vítán a všichni zúčastnění potřebují čas (asi až jim předsudky odpadnou samy z hlavy). A jak už to je běžné, zatímco pár gayů v seriálu postavy nazývají homoklády, dívky, které se líbají na party, sklízejí potlesk.

Ani první, ani poslední, prostě máš smůlu

Sex O’Clock je doprovázen sérií skečů, které na jeho motivy odpovídají na nejrůznější otázky. Třeba jestli je masturbace normální, co dělat, když jsem těhotná, jak můžou být nebezpečné léky bez předpisu a jiné psychoaktivní látky nebo jak pomoci kamarádovi, který se ocitl v krizi, a odkazuje na web safezona.cz. Na něm lze najít množství relevantních odkazů, kde najít pomoc, a má fungovat jako prevence psychických potíží pro mladé. Obdobnou ale zevrubnější službu v oblasti sexuality poskytuje teenagerům seriál Na záchodcích na iVysílání České televize. Tím  provázejí dvě teenagerky, které se spolu baví o nejrůznějších věcech včetně toho, jaké to je mít první sex nebo jakou používat ochranu, kdežto ve skečích doprovázejících Sex O’Clock hovoří k mladým herečka, která teenagerku (i když zdatně) hraje. Veškeré odborníky, na které by se mohly obrátit postavy seriálu, zastupuje školní psycholožka, ke které jsou Adam se sestrou posláni, aby zvládli to, že jejich tatínek už nechce žít s maminkou, ani s žádnou jinou ženou, ale s mužem. Při žádném z dalších problémů, s kterými se následně Adam svěří, nemá tato psycholožka potřebu kontaktovat vedení školy, rodiče nebo policii. Kyberšikana by však neměla být odbytá slovy: Tvoje kamarádka není ani první, ani poslední, komu se to stalo.

Seriál u představitelů studentů vsadil na neokoukané tváře

Tancem proti šikaně

To už by Adamově kamarádce Kristýně, jejíž nahrávka pohlavního styku bude navěky kolovat vodami internetu, lépe poradili Otis s Maeve výše zmíněné Sexuální výchovy. Právě Maeve jako by byla předobrazem drsňačky Alice, která je naprosto „mimo Adamovu ligu“ a žije dospělý život bez přítomnosti rodičů. Seriálovou Kristýnu zachrání to, že se na netu objeví jiný virál, v němž tentokrát úžasně tancuje s Adamem. A to je bomba, když uvážíme, že většina teenagerů, jejichž intimní materiály někdo zneužije a zveřejní, potřebuje roky psychoterapie a změnu školy nebo dokonce bydliště. 

Sex O’Clock je proto spíše lehčí podívaná složená z velmi kvalitních hereckých výkonů, nad kterou není nutné příliš přemýšlet a která neurazí. Pokud ovšem nejste gerontka nebo homokláda.

Hlavní hrdiny seriálu si prohlédněte v galerii

Kontroverzní Banger, drogoví Zrádci i polozapomenutá buranská Postel aneb To nejodvážnější z tuzemské kinematografie

Carlito Brigante / 30. 09. 2022

THB, Skam, Euforie, Sexuální výchova: Nejlepší seriály pro generaci Z

Karin Šnýdrová / 06. 05. 2022

Autorský článek
Zdroj fotografií: TV Nova 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM