Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kalendář

Nejslavnější český zmatkař slaví osmdesátku

Avatar photo Radek Honc
27. 05. 2023

27. květen je 147. dnem letošního roku, do jehož konce zbývá 218 dní. Svátek slaví Valdemar a Vadim. Před 81 lety Jozef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšnou likvidaci Reinharda Heydricha. Jednalo se o operaci s krycím názvem Operace Anthropoid. Nacisté bezprostředně poté vyhlásili stanné právo a později provedli zastrašovací akce. 

Kdo dnes má narozeniny? A co se stalo v hudebním světě?   

Dívka s kolem, sokolové i montér: Nenápadní hrdinové, kteří přispěli k likvidaci Heydricha

Václav Šilpoch / 30. 05. 2022

Narodili se

André 3000, americký rapper (1975)

Polovička projektu Outkast, vlastním jménem André Lauren Benjamin, byla v roce 2015 magazínem Billboard zařazena do desítky nejlepších rapperů. Od roku 2007 je na sólové dráze, mimo jiné spolupracoval s Kelis, Beyoncé, Johnem Legendem, ale i někdejším kolegou z Outkast, Big Boiem. 

Lisa Lopes, americká zpěvačka a rapperka (1971)

Někdejší členka v USA komerčně nejúspěšnější dívčí skupiny TLC. Společně s nimi má Left Eye, jak zněla její přezdívka, na svém kontě hity Waterfalls, No Scrubs a Creep. Lisa zahynula při automobilové nehodě v Hondurasu v roce 2002, bylo jí 30 let. 

Siouxsie Sioux, anglická zpěvačka (1957)

Server All Music označil zpěvačku kapely Siouxsie and the Banshees, občanským jménem Susan Janet Ballion, za jednu z nejvlivnějších rockových zpěvaček.

Luděk Sobota, český herec (1943)

Svou první velkou rolí získal status prvotřídního komika a představitele lehce zmatených prosťáčků. Tím průlomovým filmem byla komedie Ladislava Smoljaka, Zdeňka Svěráka a Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje! Že umí i vážnější polohy, dokázal naposledy v jinak komediálním seriálu (a následném filmovém prequelu) Okresní přebor. 

Christopher Lee, anglický herec (1922)

Od šedesátých let byl hojně obsazován do rolí padouchů. Někdejší válečný zpravodajský důstojník a pozdější Saruman ze série Pán prstenů (s jejímž autorem J. R. R. Tolkienem se jako jediný z obsazených herců osobně setkal)  vydal v roce 2012, v den svých devadesátých narozenin, heavymetalový singl Let Legend Mark Me As The King.

STALO SE

2022

Jedna scéna seriálu Stranger Things vdechla nový život skladbě Running Up That Hill z roku 1985 zpěvačky Kate Bush. Nejenže se ve více jak 30 zemích dostala v žebříčcích daleko výše než v roce vzniku, ale díky přehrávání na streamovacích službách přispěla značnou částkou do rodinného rozpočtu mile překvapené zpěvačky.

Které další písně dostaly druhou šanci? Psali jsme zde

2014

V tento den se dostalo pocty rapperovi 50 Centovi. Šlo o slavnostní zahajovací nadhoz při utkání New York Mets.
Interpret singlu In Da Club a rodák z Queensu se rozpřáhl, vymrštil nohu do vzduchu a poslal baseballový míček nějakých osm metrů vedle pálkaře. Chybělo málo a trefil fotografa.

2012

Lady Gaga byla nucena zrušit svůj koncert v indonéské Jakartě. Místní islámští protestující oznámili, že naplánovanou show přeruší jakýmkoli způsobem. Vedlo je k tomu přesvědčení o morálním úpadku autorky hitu Poker Face.

1987

Při koncertu U2 v Římě byl zpuštěn alarm ohlašující zemětřesení. Důvodem nebyl geologický jev, ale pouze vysoká úroveň zvuku kapely

1977

Sex Pistols vydávají svůj kontroverzní a nejspíš nejslavnější singl God Save The Queen. V prvním týdnu se ho prodalo kolem 150 tisíc kusů navzdory tomu, že se na BBC hrál pouze v noci a některé hudební obchody ho odmítaly prodávat.

Seriál Sex O’Clock: Ambiciózní projekt se věnuje hlavně šikaně, dobrými radami šetří

Iva Růžičková / 26. 05. 2023

Líčení z minulosti, které je v kurzu i dnes: Neonové stíny, lesk na rty i červená rtěnka

Andrea Machajdíková / 26. 05. 2023

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com
Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM