Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Ostatní

Silvestrovská nezbytnost: Kdo vynalezl chlebíček, jaké druhy patří dnes k těm nejoblíbenějším a co chutná mladé generaci

Karin Šnýdrová
27. 12. 2022

Historie takzvaných otevřených sendvičů sahá až do středověku, ale poctivý český chlebíček vznikl teprve v roce 1916. Jeho strůjcem není nikdo jiný, než slavný lahůdkář Jan Paukert, který jej servíroval i takovým zákazníkům jako Tomáš Garrigue Masaryk či Ema Destinnová. 

Přestože byl obložený krajíc veky oblíbeným pohoštěním v dobách první republiky, na své popularitě  neztrácí ani dnes. Chlebíčky jsou zkrátka nepostradatelnou součástí oslav, rautů i firemních párty. Jaké druhy patří mezi nejprodávanější a na které verze nedá dopustit mladá generace? 

To nejlepší ze street foodu: Currywurst, kebab i český chlebíček

Karin Šnýdrová / 10. 06. 2022

První chlebíček 

Za vynálezce dnešního chlebíčku je považován Jan Paukert, majitel vyhlášeného pražského lahůdkářství. Originální nápad mu vnuknul rodinný přítel, malíř Jan Skramlík. Toužil totiž po něčem k zakousnutí, ale ne jen tak ledajakém. Jednohubky mu připadaly malé, krajíc chleba byl zas velký až příliš. A tak se zrodily první obložené chlebíčky na kterých si český národ pochutnává ještě o sto let později. U Paukerta si je mimochodem objednávali Tomáš Garrigue Masaryk, Lída Baarová, Vlasta Burian, Ema Destinnová i Jaroslav Seifert. 

Tradiční chutě převládají 

V padesátých letech byl podnik vyhlášeného lahůdkáře znárodněn. Ačkoliv se zdálo, že chlebíčkům bude konec, stal se pravý opak. Češi si zkrátka poradili po svém. Drahé ingredience v podobě lanýžů, husích jater či humra nahradili laciným salámem, vajíčkem a pomazánkou a Paukertův výrobek začali připravovat ve svých kuchyních. Nesměly chybět na žádné oslavě a často se podávaly i během domácích návštěv. To jim zůstalo dodnes. Pokud se s jejich přípravou nechcete trápit, můžete si je objednat od profesionálů. „Mezi ty nejprodávanější se stále řadí klasické chlebíčky. Oblíbené jsou hermelínové, ale také kombinace šunky, vejce a bramborového salátu. Zákazníci nedají dopustit ani na pomazánku á la krab,“ říká Naďa Hájková z proslulé Cukrárny Hájek & Hájková. 

Chlebíčky nesmějí chybět na žádné oslavě. Dnes existuje nesčetně druhů, takže si každý může vybrat takový, který mu bude vyhovovat

Nové trendy

Momentální trendy v gastronomii ale nahrávají zdravému životnímu stylu i bezmasému stravování. A to se s majonézou nebo uzeninami neslučuje. Ani vyznavači podobných směrů si však chlebíčky nemusí odpírat. „Mladá generace je miluje také, jen sahá po modernějších či zdravějších verzích. Sází na chlebíčky s rajčaty a mozzarellou, se sušenými rajčaty, s kozím sýrem a červenou řepou a poptávka je rovněž po bezlepkových variantách. Z bezlepkové veky děláme čtyři druhy: Šunka a sýr, prosciutto s vejcem, rajče a mozzarella, Morava s křenovou pomazánkou,“ vyjmenovává Naďa Hájková. Protože Silvestr je už za rohem, budou hrát chlebíčky důležitou roli v mnoha českých domácnostech.

Jaké druhy máte nejraději vy? Podělte se s námi do komentářů. 

Hladovíte cestou z večírku? Na strávníky pod vlivem jsou připraveny nejen fast foody, ale i nonstop jídelna či italská restaurace

Karin Šnýdrová / 02. 12. 2022

Kam za kebabem: Máme pro vás tipy na nejlepší street food z celého Česka

Karin Šnýdrová / 09. 09. 2022

Zdroj fotografií: Shutterstock 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM