Expres Drive /
Celý playlist
Aktuálně

To nejlepší ze street foodu: Currywurst, kebab i český chlebíček

Karin Šnýdrová
Přestože rychlému občerstvení dnes vládnou řetězce jako McDonald’s, KFC či Burger King, občerstvení ze stánku má mnohem větší kouzlo. Nenechte si ujít tradiční streetfoodové pokrmy v Belgii, Německu či Anglii a ochutnejte originální recepty přímo na ulici!
10. 06. 2022

Každá země má jídlo, které je chloubou její gastronomie. A pochutnat si na něm leckdy nemůžete v luxusní restauraci, prodává se totiž v lacinějším podniku. Víte, odkud pochází currywurst a kdo vymyslel obložený chlebíček?

Čtěte také: Instafriendly kavárny v Praze: Kam vyrazit na rande a kde napsat bakalářku?

Berlín: Currywurst

Má vlastní muzeum, pamětní desku i svůj den. Čtvrtého září nebylo vybráno náhodou. Právě v toto datum roku 1949 představila Herta Heuwer (†89) Berlínu první currywurst. Protože chtěla zpestřit poválečný jídelníček, osmažila klobásu, přidala kečup s čerstvou paprikou a porci posypala kari kořením. Zdali se recept skutečně zrodil v hlavě restauratérky, je ovšem nejisté. Někdo tvrdí, že si na currywurstu pochutnával o několik let dříve v Hamburku, a dělají si na něj nárok i obyvatelé Porúří. Jenže byla to Herta Heuwer, která si nápad nechala patentovat. Přestože přesný postup nikomu neprozradila a pravý currywurst zemřel v roce 1999 spolu s ní, smaženou pochoutku seženete v dnešních ulicích Německa téměř na každém kroku. Podává se samotná, či s hranolky a klobása je buď vcelku, nebo nakrájená na kousky.

profimedia-0441820216.jpg

Oblíbenou přílohou ke currywurstu jsou hranolky

Velká Británie: Fish & Chips

Ani historie Fish & Chips není tak jasná, jak by se mohlo zdát. Podle některých pramenů otevřel první obchůdek v Anglii s touto specialitou v roce 1860 židovský imigrant Joseph Malin, jiné hovoří o podnikateli Johnu Leesovi, který ji nabízel z dřevěné budky na tržišti v hrabství Lancashire až o tři roky později. Pojmem Fish & Chips se označuje smažená ryba v těstíčku a klasické hranolky. Obojí se tradičně zakápne octem a posolí. Protože se jednalo o levný pokrm, sklízel zprvu úspěch u dělnické třídy, dnes už ho hrdě konzumuje i královna Alžběta (96). Zajímavostí je, že během světových válek patřil k jedněm z mála potravin, které nebyly na příděl, a až do osmdesátých let minulého století balili prodejci Fish & Chips do starého novinového papíru. To aby nemuseli zdražovat.

profimedia-0102256387.jpg

Fish & Chips se prodávají jak u stánku, tak v restauracích

Belgie: Hranolky

Gastronomická pře o původu hranolků probíhá už dlouhá léta mezi Francií a Belgií. V roce 1789 se prodávaly na pařížském mostě Pont Nuef, Belgičané ovšem oponují, že je konzumují už od roku 1680. Když v tuhých zimách zamrzly řeky, smažili na pánvích místo ryb nakrájené brambory. Každopádně dnes jsou hranolky chloubou tamní kuchyně. Aby také ne, vždyť se jedí takřka ke všemu. Křupavé pomfrity jsou k dostání i v luxusních restauracích, ale pokud toužíte po pravé street food úpravě, kupte si porci ve stánku. Belgické hranolky se nejčastěji připravují z odrůdy brambor Bintje, krájí se na větší a širší kousky a smaží se v živočišném tuku, ideálně nadvakrát. Dostanete je v papírovém kornoutu spolu s majonézou nebo jiným druhém omáčky.

profimedia-0145532110.jpg

Belgické hranolky v kornoutu můžete konzumovat rovnou za pochodu

Turecko: Kebab

Zatímco výše zmiňované originální pochoutky byste v Česku potkali jen ve specializovaných podnicích, turecký kebab vám připraví snad v každém tuzemském městečku. A nejinak je tomu i jiných zemích. Jeho obliba se zkrátka rozšířila do celého světa. Některé zdroje považují za kolébku kebabu Irák. Turecký spis Kyssa-i Yusuf však odkazuje na rok 1377, z něhož pochází nejstarší dochovaná zmínka o této grilované masové delikatese. Existuje mnoho způsobů, jak ji připravit. Mezi ty nejznámější patří döner kebab, který se servíruje s rýží na talíři nebo v pita chlebu. Jeho vynálezcem je Mahmut Aygün, který se v šestnácti letech přistěhoval do Německa a marinované jehněčí začal v nové domovině zákazníkům nabízet s jogurtovou omáčkou rovnou v pečivu. Populární verzí je také dürüm kebab, neboli turecký wrap. Uvnitř rolky se skrývá maso (nejčastěji jehněcí či hovězí) se zeleninou a omáčkou.

profimedia-0391003176.jpg

Jestliže do sebe potřebujete rychle něco hodit, dürüm kebab se vám bude skvěle jíst po cestě a bez příboru

Česko: Chlebíček

Hitem českého street foodu je pokrm ze studené kuchyně. Obložený chlebíček vymyslel pražský lahůdkář Jan Paukert začátkem dvacátého století. Staly se konkurencí malých jednohubek, větší chlebíčky slibovaly mlsným jazýčkům o něco lepší gurmánský zážitek na dvě až tři kousnutí. Staly se nejen rychlým občerstvením, ale také součástí každé správné oslavy. Zanedlouho existovalo na 100 druhů obložených chlebíčků s nejrůznějšími typy pomazánek. V lahůdkářstvích je seženete dodnes, avšak jejich příprava není náročná ani pro nekuchaře.

profimedia-0156248867.jpg

Kdo by nemiloval pravé české chlebíčky?

Kam dál? Finové pěstují jídlo ze vzduchu, na dva týdny vám bude stačit 160 korun

Zdroj fotografie: Profimedia



Diskuze



Vstoupit do diskuze

Sdílejte





Další na Expres FM