Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Vánoce s transgender prostitutkou a Bruce Willis ve formě: Tipy na skvělé sváteční filmy pro všechny, které nebaví jen pohádky

Petr Šilha
22. 12. 2022

Jsou lidé, co v době vrcholící epidemie různých respiračních onemocnění musí pobíhat po obchoďácích, protože stále nemají dárky. Vy jste letos ale nebyli tak hloupí. Nakoupili jste všechno přes internet a teď v klidu relaxujete a ladíte vánoční náladu. 

Ne každý potřebuje na Vánoce sledovat pohádky, raději se podívá na normální filmy. Ale přeci jen chce trochu té vánoční atmosféry. Tyhle filmy vám ji určitě přinesou! 

Královna Vánoc, nebo Královna kýče? Sváteční hit Mariah Carey byl vyhlášen nejotravnější písní, pohled do hitparád hovoří o opaku

Karin Šnýdrová / 21. 12. 2022

Smrtonosná past (Die Hard)

Je těžké sledovat Smrtonosnou past a nebýt zaplaven vlnou nostalgie. Je to akční film, ale nevystupují v něm žádní superhrdinové. Teroristé, kteří napadnou vánoční večírek, nejsou Arabové, ale Němci. A Bruce Willis není nemocný, ale ve formě. Hraje policistu Johna McClanea, který se vrací na svátky domů, aby si užil vánoční pohodu se svou ženou. Jenže ouha, jeho milovaná se stane rukojmím zlovolných Němců na zmíněném večírku. John se jí vydává zachránit a postupně v uzavřené budově likviduje teroristy jednoho po druhém. 

Kde? Disney+ a Apple TV+

Život je krásný (It’s A Wonderful Life)

George Bailey je obchodník, který na tom není dobře. I když jsou Vánoce za rohem, utápí se v depresích a co hůře, zvažuje sebevraždu. Z nebe je seslán anděl Clarance, který má Baileyho z deprese dostat. A snaží se to udělat originálním způsobem: Ukáže mu, jak by vypadal svět, kdyby v něm George nebyl. Podaří se to nakonec? 

Kde? Apple TV+

Shazam!

Billy Batson je sirotek střídající jednu pěstounskou péči za druhou. Neúnavně totiž hledá svou ztracenou maminku. Je zrovna období Vánoc, když během svého pátrání objevuje čaroděje Shazama, který dá Billymu superschopnost: Řekne-li nahlas kouzelné slovo, stane se ze čtrnáctiletého chlapce dospělý superhrdina! Záhy ovšem Billy zjišťuje, že kromě skvělých dovedností získal i úhlavního nepřítele: Zlovolného Dr. Sivana! Vypořádá se Billy s novou výzvou? A podaří se mu nakonec najít svou maminku? 

Kde? HBO Max

Transdarinka (Tangerine)

Sin-dee, transgender prostitutka, je po 28 dnech ve vazbě propuštěna na svobodu a z vězení vychází v den Vánoc. Nešťastná duše se těší na jediné: Až se zase shledá se svým pasákem a milovaným přítelem v jedné osobě, Chesterem. Ke své hrůze ale zjišťuje, že si dotyčný mezitím za ten necelý měsíc našel novou holku. Naše hrdinka má sice zlomené srdce, ale je rozhodnutá najít toho drzého nevěrníka a konfrontovat ho! Tento velmi originální, trochu veselý a trochu smutný film plný odvržených lidí žijících na okraji společnosti přináší velmi dobrou studii jejich komplexních osobností a servíruje dramatický příběh o hledání lásky a spravedlnosti. Celý byl navíc natočen na iPhone 5S!

Kde? Online videopůjčovny

Sám doma (Home Alone)

Tuhle klasiku všichni znáte a nejspíš jí není třeba popisovat. Ale pro případ, že jste náhodou posledních třicet let leželi v kómatu: Obří rodina McCallisterů se na svátky chystá na dovolenou do Paříže. Během hektického balení ovšem zapomenou na Kevina, nejmladšího člena, který zůstává… mrk, mrk… Sám doma. A jako by toho nebylo dost, dům McCallisterů si vyhlédne dvojice lupičů, nechvalně známých Mokrých banditů, kteří během svátků vybírají opuštěné nemovitosti. Tentokrát to nebudou mít jednoduché, protože malý Kevin jim připravil celou řadu nejrůznějších nástrah a pastí. Podaří se mu odradit zločince od loupeživého řádění? 

Kde? Disney+ a Apple TV+

Láska nebeská (Love Actualy)

Chlápek se snaží sbalit manželku svého nejlepšího kamaráda. Malý chlapec, jemuž nedávno zemřela maminka, se zamiluje do své spolužačky, protože „se podobá mámě“. Jeho otec tím není nijak nepokojený; coby čerstvý vdovec sní o kopulaci s topmodelkou. Jiný tatínek, od krásné, velké a milující rodiny, kupuje náhrdelník své sexy sekretářce. Dělá si naděje, že když dá něco on jí, dá zase ona jemu. A jindy se film zaměřuje na premiéra Velké Británie, stalkujícího svou sekretářku na Štědrý den. Možná byste si řekli, že se jedná o jakousi dramatickou sondu do temné duše současné západní společnosti, ale opak je pravdou: Z nějakého důvodu se jedná o velmi půvabnou a všemi oblíbenou romantickou komedii, při které se přihlouple uculujeme a na konci nás zaplavují příjemné pocity. 

Kde? Apple TV+, online půjčovny a TV Nova (24. prosince večer, 28. prosince po obědě) 

Skvělé vánoční pohádky, které zaženou chmury dnešní doby

Petr Šilha / 17. 12. 2022

Jak dobře znáte novodobou vánoční klasiku? Vyzkoušejte své znalosti kultovní Lásky nebeské

Michal Plšek / 01. 12. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM