Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Vraždící hezoun počtvrté: Seriál Ty se přenesl přes oceán do Londýna

Iva Růžičková
07. 04. 2023

Seriál Ty (You) nese se ctí odkaz dříve velmi populárního seriálu Dexter. Čtvrtá série představuje Joe Goldberga v novém prostředí moderního Londýna, pod novým jménem a identitou.

Jakožto vysokoškolský profesor literatury se Joe alias Jonathan infiltruje mezi tu nejbohatší smetánku, aby její členy jednak neustále ironicky komentoval, ale taky se samozřejmě věnoval svému oblíbenému koníčku: Stalkingu. Právě fenomén sociálních sítí, které z každého z nás může v mžiku proměnit v amatérského detektiva, vystřelily seriál na vrchol popularity. Nelze pominout ani přitažlivý vzhled a charisma hlavního protagonisty, Penna Badgleyho.

Díky seriálovému hitu nejoblíbenější celebritou na světě: Pedro Pascal svou slávu využívá pro dobrou věc

Eliana Moravcová / 02. 04. 2023

Zabíjet, ale stylově

Je to tak, u televizních sériových vrahů je charisma nutnou podmínkou. Zatímco intelektuální brutálně elegantní Hannibal Bryana Fullera zabíjí v igelitovém obleku, aby si neznečistil oděv, Dexter si vytapetuje místnost určenou k vraždě igelitem, aby nijak nekontaminoval místo činu. Joe Goldberg si ve čtvrté sérii v jedné scéně nachystá prostou plachtu. Tato nejnovější série má wannabe sociální rozměr – Joe se snaží zastavit záhadného Požírače bohatých a utká se s tímto nebezpečně inteligentním protivníkem v souboji, o němž nelze nic dalšího prozrazovat. Tito bohatí jsou tak dokonale zkažení a přitroublí, že se člověku přestává chtít jakýmkoliv způsobem zbohatnout, jen aby nemusel vydržet tu nudu, kterou zažívá ošuntělý profesor Jonathan.

Ani v Londýně se Joe nevzdal svého hobby

Top ten žebříček vrahů

Co se týče kvalitních fiktivních sériových vrahů, vážným konkurentem Joea Goldberga je Paul Spector ze seriálu Pád (The Fall). Také Paul žije dvojím životem a osudným se mu stane souboj s policejní komisařkou Stellou, s níž navazuje takřka romantický vztah. Herecké obsazení a realističnost dodává seriálu punc mistrovského díla, jelikož sériového vraha hraje sličný a současně odporný Jamie Dornan a po krku mu jde v roli feministické komisařky Gillian Anderson.

K žehlení Dexter a ti druzí

Série, které se věnují sériovým vrahům, si získávají čím dál víc ženských divaček. Možná proto, že je mezi domácími pracemi a nekončící péčí o děti opravdu dobrým odreagováním podívat se na slušné krimi s pohledným zabijákem v hlavní roli, zvláště když jím byl takový Dexter, který vraždí z morálních důvodů všechny, na koho zákon nedosáhne. S hlavní postavou You se naše temnější já spíše identifikovat netouží. Dexter byl zkrátka jen jeden.

https://youtu.be/WjBOaoEbYtE

Seriál o kanibalu Dahmerovi fascinuje svět: Tvůrci mají na kontě mnohem více děsuplných projektů

Iva Růžičková / 05. 10. 2022

Šarmantní Lior Raz v boji s teroristy počtvrté: Seriál Fauda stírá rozdíl mezi dobrem a zlem

Iva Růžičková / 10. 02. 2023

Autorský článek 
Zdroj fotografií: Netflix 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM