Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Proč jsou filmové hity retro: Kina obsadili Super Mario Bros, chystá se tam i Barbie a Indiana Jones

Avatar photo Pierre Beneš
14. 04. 2023

Filmové ztvárnění počítačové hry Super Mario Bros za první víkend zbořilo rekordy návštěvnosti. Divácké recenze dávají filmu 96 procent, filmoví kritici ale film strhali. Hostem dnešní Stopáže je filmová publicistka Kristina Roháčková, od které se dozvíte, jak to doopravdy je s hodnocením filmů, proč se netočí nic originálního, kam zmizel celý Marvel nebo na co jít o víkendu do kina.

Kamkoliv do zahraničí se člověk podívá, New York Times, NY Post, Guardian, Washington Post, recenzenti nový snímek Super Mario Bros. ve filmu strhali. Nikde nedostal víc než 2 hvězdičky a všude se víceméně dočkal komentáře, že jde o nástroj na prodej upomínkových předmětů. Když se ale člověk podívá na divácké recenze na Rotten Tomatoes, zjistí, že diváci jsou nadšení a dávají filmu 96 %. Jak vzniká tenhle rozkol?
Velký dobrý ze strany diváků a velký špatný ze strany kritiků není nic nového. Je třeba taky zmínit, že zrovna Super Mario Bros byli nasazeni do kin před Velikonoci, a ti co na ně šli, je chtěli vidět. Zatímco kritici je viděli, protože je to jejich práce. Myslím, že se ten rozkol trochu srovná, až se do kin začnou trousit lidé, kteří nejsou skalními fanoušky. A proč se to děje? To je filozofická otázka, na kterou asi nenajdeme žádný jasný klíč. Fanoušci toho mnoho odpustí, kritici zase mají zkušenost například z ostatních herních adaptací, které jsou často velké průšvihy. Mají nějakou laťku toho, co očekávají od animovaných filmů. Dneska jsme v sále viděli trailer na nového Spidermana, jehož první díl dostal Oscara. To je animák, od kterého se čeká, že bude tento rok nejlepší. Není to příběh dvou kníratých instalatérů z Brooklynu.

A není to prostě tím, že jste hrozní snobi? 
Rozhodně! Nesnášíme humor, nesnášíme když nás film baví, nesnášíme když má film pod dvě hodiny. To prostě nefunguje, to je jasný.

Jaký teda z tvého pohledu byli Super Mario Bros. ve filmu?
Bylo to fajn! Je to takový průměrný film, nepřišlo mi, že by se sál nějak výrazně smál nebo viditelně bavil, ale taky mě to úplně neuráželo. Což je taková moje nízká laťka, kterou mám pro komediální žánr nastavenou. Dějově je ten film poskládaný jako různé reklamy na Super Mario hry. Že tam není nějaký zásadně silný příběh, vidí asi každý, ale je tam krásná animace, Jack Black ve filmu zpívá… Takže tam jsou určitě věci, které si člověk užije a zaplní jimi prázdnotu po nějakém hlubším a uspokojivějším ději. 

Poslechněte si zbytek rozhovoru v přehrávači v úvodu článku. Dozvíte se například, co máme očekávat od filmového zpracování Barbie, co budou největší hity letošního léta nebo proč filmová studia točí hlavně retro filmy.
Podcast Stopáž si můžete pustit i na platformě Podcasty.cz, v aplikaci Seznam.cz pro Apple i Android nebo ve vašem oblíbeném podcastovém přehrávači. 

Z lamače dívčích srdcí a akčního hrdiny odbarvenou oživlou hračkou: Ryan Gosling se pro roli Kena asi narodil

Karin Šnýdrová / 12. 11. 2022

Nahradí naší práci umělá inteligence? Lidé si vždycky najdou cestu, jak zůstat užiteční

Pierre Beneš / 17. 03. 2023

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM