Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Při Pádu domu Usherů občas upadáme v kvalitní hrůzu: Pro jednotlivé členy zvláštní rodiny si postupně chodí Smrt

Iva Růžičková
01. 12. 2023

Hlavní postava seriálu, magnát a zakladatel impéria Roderick Usher, retrospektivně při rozhovoru se státním zástupcem a vyšetřovatelem odkrývá svůj osobní vzestup a sérii tragédií, při nichž zakončili své životy jeho potomci. Současně čelí děsivým přeludům a jeho zdravý rozum, rodina i rodný dům se rozpadá před očima.

Pád domu Usherů tematicky pracuje s bohorovnými rodinami typu Sackerů, které zbohatly na prodeji léku z řady opioidů, ale i fiktivní rodiny znázorněné v seriálu Boj o moc, o kterém se hovoří jako o variaci Shakespearova Krále Leara. Na rozdíl od reálných dynastií Ruperta Murdocha a Donalda Trumpa si členy Usherovy rodiny postupně v rámci odplaty za bezohlednou honbu za úspěchem, penězi a mocí na úkor svých obětí bere mystická postava Smrti. Zásadní motivy z díla Edgara Allana Poea v reálné současnosti jsou použity nerušivě včetně citací dlouhých pasáží jeho veršů.

Díky Wintonovi se vyhnul transportu, bojoval v RAF, režíroval Meryl Streep: Zapomenutý příběh rodáka z Ostravy Karla Reisze

Václav Šilpoch / 30. 11. 2023

Poe stokrát jinak

Přestože by se zdálo, že Edgar Alan Poe není pro popkulturní umění pro svou tíživost vhodná inspirace, stojí minimálně v pozadí mnoha filmových děl. Tím nejméně podařeným nápadem bylo postavit tohoto básníka do hlavní pozice v kultu, který pro množství vražd vyšetřuje alkoholik a policista hraný Kevinem Baconem v seriálu Stoupenci zla, který se udržel po tři série. Kevin Bacon si svou reputaci dávno napravil a potěšil například ve Strážcích galaxie: Vánoční speciál, svůj nejlepší věk tráví spokojeně s manželkou na ranči mezi svými milovanými hospodářskými zvířaty, kterým hraje na kytaru a zpívá hezké bluesové písničky. Rozporuplný výkon však naopak podal jeho kolega Christian Bale ve filmu Bledě modré oko, kde jeho postava vyšetřuje rituální vraždu, v níž sám Edgar Alan Poe figuruje jako postava podezřelá ze zločinu. Ztvárnění básníka se naopak velmi povedlo ve sci-fi Půjčovna masa, kde se bystře i sarkasticky vyjadřuje jako hologram s profesí hoteliéra v hotelu Raven.

Jan Švankmajer mezi světovými tvůrci

Sám Pád domu Usherů byl zfilmován několikrát, poprvé už v roce 1928 Jeanem Epsteinem, za jednou z nejpovedenější verzí stál Jan Švankmajer, který do hlavní role obsadil v roce 1980 Petra Čepka. Ten se po své roli doktora Fausta v rovněž Švankmajerově režii Lekce Faust objevil již jen v Díky za každé nové ráno a v témže roce bohužel podlehl zhoubnému onemocnění. V podání režiséra Mika Flanagana dostupném na Netflixu sledujeme v každém dílu jiný mystický motiv z pera Edgara Alana Poea: Masku červené smrti, Vraždu v ulici Morgue, Černého kocoura i legendárního havrana. Flanagan je prověřený hororový tvůrce, bohužel se však tímto seriálem se streamovací platformou Netlflix loučí.

Jednu z hlavních postav ztvárnil Bruce Greenwood

Děsivě krásná smrt a Carla Gugino

Seriálu prospívá i využití nepříliš okoukaných herců, z nichž vyniká v roli záhadné ženy Carla Gugino. Ve svých 52 letech dokáže být s přehledem ženou vamp na stejné úrovni jako před osmnácti lety v legendárním Sin City. Představitel Rodericka Ushera, Bruce Greenwood, se před pár lety setkal s Carlem Lublym, hrajícím zde státního zástupce, při vzniku snímku Doktor Spánek od Stephena Kinga, který je volným a důstojným pokračováním slavného Shining.

Carla Gugino snad nestárne

Jen pro otrlé: Po zhlédnutí hororu Barbar si návštěvu sklepa raději rozmyslíte

Iva Růžičková / 18. 11. 2022

Dobrý horor bez vyhřezlých střev a litrů krve? Vyzkoušejte novinku od mistra Stephena Kinga

Iva Růžičková / 21. 10. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM