Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Jen pro otrlé: Po zhlédnutí hororu Barbar si návštěvu sklepa raději rozmyslíte

Iva Růžičková
18. 11. 2022

Zdálo by se, že v žánru hororu je nemožné přinést něco nového. Důkaz o opaku můžete najít mezi novinkami na Disney+ pod názvem Barbar (Barbarian) režiséra Zacha Creggera. 

Problém je, že po zhlédnutí 102minutového Barbara člověk jaksi nemá slov, ale ptá se, co to sakra bylo. Zvraty a peklo, do něhož se linka příběhu propadá stále o level níž a níž, nastupují s pomalou nenápadností na základně drobné nepříjemnosti: Zkuste si představit, že se chcete ubytovat v domku pronajatém přes AirBnB, jenže jakýmsi nedopatřením je zde už ubytován někdo jiný.

Rozvody, skandály kolem Diany i požár. Nová královna bude řešit nejhorší období svého života

Karin Šnýdrová / 09. 11. 2022

Být doma nemusí znamenat bezpečí

Další podrobnosti nelze pochopitelně sdílet. To, co je zdrojem veškeré hrůzy, však je z traileru jasné dost – jde o to, jaké skrývá onen na první pohled triviální dům tajemství. Motiv strašidelného domu má svou letitou dobrou tradici (a zabírá). V těchto týdnech boduje na tomto poli na Netflixu seriál Vidím vás (The Watcher) tvůrců Ryana Murphyho a Iana Brennena. Děsivý dům za děsivou dardu peněz rozloží své nové majitele spolehlivě jako kyselina. Seriál však nedá jednoznačné odpovědi na záhadu, která se stala v New Jersey v roce 2015 a stala se jeho předlohou. Zde je vidět kvalitní casting: Například Naomi Watts už si dříve zahrála matku rodiny, která se ve vlastním domě dostane do hnusných potíží, a to ve Funny Games USA Michaela Haneke z roku 2007. Partnerem je jí Bobby Cannanvale a mezi švihlými sousedy příjemně potěší znova vidět hrát před kamerou Miu Farrow. Po mnoha letech, kdy se hvězda z filmu Rosemary má děťátko (a zase ten děsivý dům!) odmlčela, vystupovala jen v dokumentární sérii Allen vs. Farrow popisující případ sexuálního zneužívání její adoptivní dcery Dylan Woodym Allenem.

American Horror Story a její začátky

Ještě k Ryanu Murphymu: Dobrou praxi v tématu domu, který požírá své obyvatele, můžeme dodnes obdivovat v zahajovací sérii American Horror Story (podtitul Murder House, 2011), kde schválně využívá všechna klišé, která nás spolehlivě dostanou: Opuštěná skřípající houpačka, míček, který se sám vrací zpátky a tak dále. A zejména děsivý temný sklep. Pozor, letošní rok přináší 11. sérii AHS s podtitulem New York City!

Barbar nabízí neklasické lekačky

To, co ničí většinu současné hororové produkce, totiž předvídatelnost, se v Barbarovi naopak nevyskytuje ani jedinou chvíli. Snímek je dokonce odvážně rozdělen na dvě zpočátku nesouvisející části, a tak se k ženské hrdince (Georgina Campbell, držitelka ceny BAFTA za roli ve snímku Murdered By My Boyfriend), později přidá druhý protagonista ztvárněný Justinem Longem (ano, tím, který sekundoval Brucovi Willisovi ve Smrtonosné pasti 4.0). Zach Cregger je mimochodem dobrým přítelem Jordana Peelea, který podobně v roce 2017 vdechl do světa hororových zážitků nový vítr filmem Uteč. Také v něm nejsou původně přátelský dům a hostitelé tím, čím se zdají být, a postupně odkrývají svou pravou tvář. Má navíc protirasistické poselství a ukazuje svět z jiné perspektivy, než je ta majoritní.

Dejte si prosím v Detroitu pozor

V psychoanalýze znamená dům naši mysl a sklep je pak naším podvědomím. Z poznání, že to nejhorší se skrývá ve skutečnosti u nás doma, šlehá spolehlivá hrůza. Spousta hororů je založena na tajemstvích, o kterých nemáme tušení, dokud se jim naivně nevydáme v chřtán. Barbar umí do tohoto masa říznout s chirurgickou přesností. Takže až se budete chtít ubytovat v Detroitu, zjistěte si laskavě nejdřív, co je to za čtvrť.

Dobrý horor bez vyhřezlých střev a litrů krve? Vyzkoušejte novinku od mistra Stephena Kinga

Iva Růžičková / 21. 10. 2022

Seriál o kanibalu Dahmerovi fascinuje svět: Tvůrci mají na kontě mnohem více děsuplných projektů

Iva Růžičková / 05. 10. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM