Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Popcorn & deka: Stvůry z viktoriánského hororu, kokainová jízda i nemocnice, ve které lékaři rozhodují o žití a nežití

Petr Šilha
29. 09. 2022

Léto je v pr… prachu. K tomu pořád jen ch… prší. Pryč je čas válení se na plovárnách a chození do přírody. Teď je tu doba polehávání u televize a sledování seriálů!

Pro ty, kteří by přeci jen chtěli z gauče vyskočit a vyrazit mezi lidi, máme i jeden kinotip. Navíc z českých luhů a hájů. 

Fenomén Love Island: Parta hezkých lidí u bazénu, ale nic víc

Andrea Machajdíková / 27. 09. 2022

Pět dní v nemocnici Memorial (Five Days at Memorial)

Nervydrásající osmidílné drama vás semele jako vichřice, unese s něžností přívalové vlny tsunami a vyplivne na svém konci ve stavu klinického šoku. Během hurikánu Katrina a záplav, které následovaly, musel personál nemocnice Memorial pět dní operovat v nemožných podmínkách. Bez elektřiny a odříznutý od jakékoliv pomoci. Doktoři v drastických podmínkách musí činit nemožná rozhodnutí o tom, kdo bude žít a kdo zemře. Když vše skončí, objeví vyšetřovatelé v nemocnici čtyřicet pět mrtvých. Zemřeli všichni vinnou katastrofických okolností, které znemožnily lékařům správnou péči? Nebo byli někteří z nich zabiti úmyslně? A pokud ano, je lepší nechat člověka zemřít samotného v bolestech, nebo mu jeho odchod ze světa usnadnit?

Kde? Apple TV+
Kdo?  Vera Farmiga, Darrin Baker, Adepero Oduye

Clara Sola

V odlehlém koutě světa, zapadlé vesnici obklopené divokou přírodou deštného pralesa kdesi v Kostarice, žije Clara, která se narodila s vrozenou deformací páteře. Její matka je přesvědčená, že se jedná o boží dar a léčbu zakáže. Místo toho vlastní dceru nabízí vesničanům, kterým tvrdí, že kdo na pokroucená záda přiloží ruce, toho Panna Marie skrze její dceru zázračně uzdraví. Clara si tak ve svých čtyřiceti letech uvědomuje, že jí nepatří její tělo a ani duše. To vše se však od základu změní, když se objeví mladší muž, do kterého se ztracená žena zamiluje. Láska k němu vede Claru k sebepoznání a k prohloubení vlastního mystického vztahu k přírodě a světu, který ji obklopuje. 

Kde? HBO Max
Kdo? Wendy Chinchilla Araya, Ana Julia Porras, Daniel Castañeda Rincón

Blondýnka (Blonde)

Historická fikce vás provede turbulentním životem slavné herečky Marilyn Monroe. Film v žádném případě není snahou podat přesnou rekonstrukci událostí v chaotickém životě sexbomby padesátých let, ale je svou vlastní interpretací kariéry ikony filmového průmyslu. Zatímco navenek sláva krásné ženy stoupá k nebesům, její duše je trnitou cestou k úspěchu v čistě mužském světě poznamenána tolika šrámy, že nachází své absolutní dno. V hlavní roli exceluje Ana de Armas, která jako kdyby slavné Marilyn z oka vypadla! 

Kde? Netflix
Kdo? Ana de Armas, Bobby Cannavale, Adrien Brody

Očekávaný film o Marilyn Monroe je tady: Blondýnka bude plná emocí, vášně a excelentních hereckých výkonů

Kristýna Ševčíková / 27. 09. 2022

BANGER.

V české verzi 8. míle sledujeme Alexe, který chce jednou provždy seknout s dealováním koksu a sní o kariéře hiphopového umělce. Dostane jednu možnost, doslova one chance, one oppurtunity, která by jeho hudební singl vystřelila do nebes popularity, a to je hostování rappera Barracudy (což je reálná osoba, pokud jste to netušili). Jenže na to musí sehnat pořádný balík a tak se rozjíždí zběsilá jízda, během které se Alex pokusí ještě jednou naposledy prodat co největší množství drog… Možná jste o šílených nočních party, hip hopu a kokainové scéně v Česku dosud nic nevěděli a pranic vás nezajímala, jenže mezitím o ní vznikl jeden z nejlepších českých filmů poslední doby, kde se mísí dobře vypointované hlášky, drsná společnost a aktuálnost s trochou toho moralizování.

Kde? Kino
Kdo? Adam Mišík, Marsell Bendig, Anna Fialová

Hvězda filmu Banger Marsell Bendig: Jako dítě jsem hrál tak dobře, že měl táta problémy s policií, naše komunita nás podporuje

Miloš Pokorný / 29. 08. 2022

Penny Dreadful 

V křivolakých uličkách viktoriánského Londýna číhají nekonečná nebezpečí, v podobě tajuplných kultů, zlovolných čarodějnic a démonů. Obyčejný člověk se snadno stává kořistí těchto nadpřirozených sil! Naštěstí dává dobrodruh Malcolm Murray dohromady nepravděpodobnou skupinu hrdinů, jako je americký vlkodlak, doktor Frankenstein, Dorian Gray nebo médium Vanessa Ives, která je odhodlána sledovat nitky zla a zastavit démonického hybatele chmurných událostí dříve, než vyjde jeho plán na zničení světa! Tři skvělé série uzavřeného seriálu a casting plný vynikajících herců v roli postav ze světa viktoriánského hororu jsou receptem na skvělý binge watching při stále se prodlužujících podzimních večerech. 

Kde? HBO Max
Kdo? Timothy Dalton, Eva Green, Josh Hartnett, Rory Kinnear, Helen McCrory, Billie Piper

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM