Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Popcorn & deka: Nová dobrodružství Pána prstenů i korejská klasika

Petr Šilha
01. 09. 2022

Kamarád vám dal kazetu VHS a trochu nervózně vás přesvědčoval, že si jí prostě „musíte pustit“. Na půdě vyhrabete starý přehrávač těchto prehistorických nosičů po dědovi a pustíte si ho. Je to černobílé, je tam studna a vylézá z ní nějaká dívka s poruchou stravovacích návyků. Nuda. Mobil tiše zavibruje od příchozího hovoru, číslo neznámé, ale vy ho típnete a nažhavíte streamovací služby. Co zkouknout tentokrát?

Jako každý týden vám nabízíme to nejzajímavější ze nabídky streamovacích služeb, on-line videopůjčoven i kin. 

Popcorn a deka: Pusťte do svých obýváků temperamentní španělskou komedii, vězeňskou vyvražďovačku nebo likvidaci upírů

Petr Šilha / 19. 08. 2022

Pán Prstenů: Prsteny moci (Lord of the Rings: Rings of Power)

Od chvilky, kdy Amazon oznámil adaptaci příběhů ze světa Pána prstenů, odehrávajících se před hlavní trilogií, jsou fanoušci prací J. R. R. Tolkiena přinejlepším skeptičtí, zda nadnárodní korporát, který už léta drtí kamenná knihkupectví, dokáže správně zachytit ducha Tolkienových prací a zda nevsadí spíš na povrchní líbivost, která mu zajistí oblibu širokých mas. Na druhou stranu Neil Gaiman, sám dlouholetý fanoušek příběhů ze Středozemě, část seriálu viděl a prohlásil, že je to „prequel k Pánovi prstenů, který jsem vždycky chtěl, ale nikdy nedostal.“ O tom, jak dopadl seriál s nejdražší produkcí v historii, se můžeme přesvědčit již tento pátek. 

Kde? Amazon Prime
Kdo? Morfydd Clark, Nazanin Boniadi, Peter Mullan

Podezřelá (Heeojil gyeolsim)

V poslední době chrlí Jižní Korea filmové a seriálové pecky stejně, jako Severní Korea výhružky zničením kapitalistické USA, tedy závratným tempem. Po megahitu Netflixu Hra na oliheň a skvělé černé komedii Parazit, která dokonce vyhrála Oscara za nejlepší zahraniční film, je tu další unikátní počin, který už stihl získat cenu za nejlepší režii na festivalu v Cannes. Skvělý korejský tvůrce Park Chan-wook (který natočil famózního Old Boye, viz níže) rozehrává tajuplný kriminální thriller, kde detektiv Hae-joon vyšetřuje záhadné úmrtí muže, který se za nejasných okolností zřítil ze skály. A vdova po něm, která je zároveň hlavní podezřelou, se začíná s hlavním vyšetřovatelem nebezpečně romanticky zaplétat. 

Kde? Kino
Kdo? Hae-il Pak, Wei Tang, Jeong-Hyeon Lee

Old Boy (Oldeuboi)

Oh Dae-Su je jednoho dne unesen. Probouzí se v soukromém vězení a z televize, kterou zde má k dispozici, se dozvídá, že byla jeho žena zavražděna a on je hlavní podezřelý. Rozzuřený hrdina se chce dopátrat pravdy a začít se mstít, ale bez soudu nebo jiných obvinění stráví zavřený v tajemné inkarceraci dalších patnáct let, po kterých je stejně náhled propuštěn na svobodu. Hlavní hrdina začíná s pátráním na vlastní pěst. Proč musela zemřít jeho žena? Z jakého zvráceného důvodu ho jeho věznitelé drželi pod zámkem tak dlouhou dobu? Film má kromě brilantně vypointované mysteriózní zápletky také fantastické akční scény, skvěle řemeslně natočené, brutální, ale přehledné, bez roztřesené kamery a s minimem střihu. Tuto korejskou klasiku předělali také Američané (najdete na Apple TV+), kterým se podařilo dát dohromady velmi solidní casting, ovšem v jejich případě  film v závěru selhává. Určitě má smysl sehnat původní korejskou verzi. 

Kde: DVD a on-line video půjčovny
Kdo: Min-sik Choi, Ji-tae, Hye-jeong Kang

Šťastně až do smrti (Kærlighed for voksne)

Ze studeného severu k nám přichází dánské kriminální drama, stejně drsné a neúprosné jako zima bez ruského plynu. Láska dvou hlavních protagonistů je v něm zamrzlejší než hladina moře na severním pólu uprostřed doby ledové. Stačí pár podezřelých zpráv ve čtyři hodiny ráno, aby prolomila tenká hranice mezi láskou a nenávistí a roztočilo se kolo zvratů a zlovolných manipulací, ve kterých si dva lidé, kteří bývali dříve partnery, jdou po krku z odporně sobeckých důvodů. 

Kde? Netflix
Kdo? Dar Salim, Karoline Hamm, Lars Ranthe

Krotitelé duchů: Odkaz (Ghostbusters: Afterlife)

Seriál Stranger Things otevřel Pandořinu skříňku plnou nostalgie po filmech osmdesátých a devadesátých let. Filmová klasika Krotitelé duchů, jedna z nejvýraznějších ikon tehdejší filmové produkce, se dočkala dalšího svého pokračování. Po masivním neúspěchu je zcela ignorován reboot celé série s novým, čistě ženským obsazením a film tentokrát místo genderové korektnosti sází právě na osmdesátkovou nostalgii. V příběhu se totiž svobodná matka se dvěma dětmi přestěhuje na venkov, kde děti zjistí, že jejich dědeček byl jedním z původních Krotitelů duchů, který po sobě navíc zanechal tajuplné dědictví… 

Kde? HBO Max
Kdo? Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Logan Kim, Paul Rudd

PS: Úvodní odstavec odkazoval k hororové klasice Kruh (The Ring). Pokud neznáte a rádi se bojíte, najdete jej v on-line videopůjčovnách, jako je třeba Apple TV+ nebo Google Play.

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM