Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Pokračovatel slavného hereckého rodu je mužem mnoha talentů: Jakub Prachař slaví čtyřicetiny

Avatar photo Michal Plšek
30. 08. 2023

30. srpen je 242. den roku, do jehož konce zbývá 123 dní. Svátek slaví Vladěna a Inge. V roce 1940 spatřila světlo světa parta Rychlých šípů – v časopise Mladý hlasatel začal vycházet román Záhada hlavolamu Jaroslava Foglara.  

Co se stalo v hudebním světě? A kdo slavný se narodil?

Miley Cyrus rekapituluje svůj život: O dosud nevyřčené příběhy se podělí s fanoušky na TikToku

Kristýna Ševčíková / 29. 08. 2023

Narodili se

Bebe Rexha, americká hudebnice (1989)

Bleta Rexha se narodila v New Yorku, její rodina pochází z Makedonie a Albánie. Tamní slovo Bleta znamená v překladu včela, z anglickémho Bee pak pochází její přezdívka. Původně psala texty pro jiné umělce, jako zpěvačka se proslavila písněmi Me, Myself & I (s rapperem G-Eazym) In The Name Of Love (s Martinem Garrixem) nebo Hey Mama (s Davidem Guettou). Několik singlů se umístilo v žebříčku Billboard Hot 100.  Je jednou ze čtyř nejposlouchanějších umělkyň na Spotify a mezi deseti nejúspěšnějšími písněmi v historii této streamovací služby má hned dva záznamy. 

Jakub Prachař, český herec a hudebník (1983)

Pokračovatel slavného hereckého rodu má ve filmografii desítky rolí. Tu první ztvárnil v televizním filmu Ze života pubescentky, více prostoru dostal ve snímcích Padesátka, LOVEní, Buď chlap! nebo Vyšehrad: Fylm a seriálech Bazén, Horákovi, Ohnivý kuře, Vyšehrad, Pouť nebo Dvojka na zabití. Spolumoderoval televizní soutěž Česko Slovensko má talent, řadu let působí v pořadech Máme rádi Česko a Inkognito. Je zakládajícím členem již neexistující skupiny Nightwork, po jejímž rozpadu pokračuje s kolegy Vojtou Dykem a Janem Maxiánem v uskupení Tros Discotequos. 

Jakub Prachař: V Krkonošských pohádkách jsem fandil dědovi

Redakce / 11. 05. 2021

Cameron Diaz, americká herečka (1972)

Hlas Fiony v sérii Shrek, výrazné role ve filmech Maska, Něco na té Mary je, Svatba mého nejlepšího přítele nebo Charlieho andílci – to vše je už devět let minulostí. Cameron Diaz je teď matkou na plný úvazek. Dceru má se zpěvákem kapely Good Charlotte Benji Maddenem. 

Cameron Diaz se k hraní hned tak nevrátí: Mateřství je pro ni zázrak

Michaela Dočkalová / 28. 08. 2023

Paul Oakenfold, anglický hudebník (1963)

Producent, remixér a dj předskakoval U2, na kontě má remixy pro irskou čtveřici, Simply Red, M People, New Order nebo Stone Roses. V roce 2002, vydal své první řadové album Bunkka, kterého se prodalo přes milion kopií po celém světě. Vokály mu na něj přispěli vokalista Jane’s Addiction Perry Farrell, rapper Shifty Shellshock z Crazy Town, Tricky,  Nelly Furtado nebo Carla Werner. 

John Peel, anglický rádiový dj (1939)

Muž, který se narodil jako John Robert Parker Ravenscroft, je označován za nejvlivnějšího britského dje historie. Jako jeden z prvních rozhlasových djů hrál psychedelický a progresivní rock. Kapela, jejíž singl John Peel ve své relaci na BBC Radio 1 zahrál, měla cestu ke slávě umetenou. V jeho výběru nechyběly pop, reggae, indie rock, alternativní rock, punk, hardcore punk, grindcore, death metal, hip hop ani taneční hudba. John Peel zemřel v peruánském městě Cuzco na infarkt v roce 2004. Bylo mu 65 let.

Stalo se

2015

Rapper Kanye West oznámil záměr kandidovat na prezidenta Spojených států amerických v roce 2020. Využil k tomu galavečer udílení cen MTV Video Music Awards. Kandidatura úspěšná nebyla, více hlasů získal i Okurčák Dillon, maskot baseballistů z Portlandu. 

2014

Kate Bush vstoupila do historických tabulek jako první žena, která v jeden okamžik měla v britském žebříčku hned osm alb. Oživený zájem o zpěvaččinu tvorbu souvisel s jejími londýnskými koncerty, na nichž Kate poprvé živě vystoupila po dlouhých 35 letech. Lepší statistiky než Kate Bush mají jen Elvis Presley (12 alb v Top 40 po jeho smrti v roce 1977) a The Beatles (11 alb v roce 2009). 

Slaví Kate Bush i Metallica: Fenomén Stranger Things vrací do hitparád (polo)zapomenuté hity

Radek Honc / 12. 07. 2022

2008

Premiéru mělo drama Milionář z Chatrče (Slumdog Millionaire), které podle novely Q&A Vikase Swarupa režíroval Danny Boyle. V hlavních rolích zazářili herci, kteří později prorazili i v angloamerické kinematografii, Dev Patel a Freida Pinto. Film získal osm Oscarů včetně těch pro nejlepší film a nejlepšího režiséra. Dvě sošky si odnesl i hudebník A. R. Rahman za píseň Jai Ho a soundtrack. 

Král popu inspiruje dodnes: Michael Jackson by oslavil 65. narozeniny

Pavel Kučera / 29. 08. 2023

Kam na výlet: V Olomouckém kraji vás uvítá muzeum tvarůžků i kočárů, termály a krajské město nabité historií

Michal Plšek / 29. 08. 2023

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM