MidnightDrip /
Celý playlist
Kultura

Neslavní slavní: Poznejte herce, kteří se převtělil do Gluma, Darth Vadera nebo Predátora

Avatar photo Carlito Brigante
22. 04. 2023

Dali hlas, tělo i život postavám, které už po generace hltáme. Přesto je (téměř) nikdo nezná. Kdo se skrývá pod maskou, kostýmem či digitální podobou slavných filmových postav, které zná každý z nás?

Byli nedílnou a zcela zásadní součástí filmů, které navždy vstoupily do dějin kinematografie, ale především našich srdcí. Jejich postavy zná celý svět, ale o jejich osudech se toho příliš neví. Jak se dostali ke svým rolím? Co jim přinesly? A jak jsou na tom neznámí známí hrdinové dnes?

Chtěl být knězem nebo vojákem, stal se hereckou hvězdou: James McAvoy si ženy i role pečlivě vybírá

Michaela Dočkalová / 21. 04. 2023

Avatar 

Pokračování trháku Avatar ovládlo světová kina, utržilo očekávané stamiliony a opět je u toho i ústřední dvojice Sam Worthington a Zoe Saldana. Duo, které by za jakýchkoliv jiných okolností těžko překonávalo kasovní rekordy a táhlo obdobně silnou sérii. James Cameron je ovšem věrný své vizi a nebojí se dělat těžká rozhodnutí. Hlavní představitel Sam Worthington byl pozván na konkurz v době existenční nejistoty. V té době byl nucen prodat svůj veškerý majetek a přespával v autě. Happy end je to o to působivější, že se na casting dostavil, aniž by věděl, že film bude režírovat legendární James Cameron a jde právě o Avatar. Zaujal a nakonec dostal roli před konkurencí v čele s Chrisem Evansem. Podobně zásadní roli bychom už v jeho rejstříku hledali těžko. O něco lépe je na tom jeho kolegyně Zoe Soldana, která se etablovala coby součást sérií jako Avengers nebo Piráti z Karibiku.

Zoe Saldana a Sam Worthington na akci k filmu Avatar: The Way Of Watter

Predátor

Na číslech záleží. V původních plánech režiséra John McTiernana čněl pro roli Predátora jistý Jean-Claude Van Damme. Vše bylo nachystáno, jenže došlo na kostýmní zkoušky a zjistilo se, že Van Dammovi chyběly potřebné centimetry. Příliš malý Belgičan se nemohl v kostýmu hýbat, a tak produkce zavolala 2,20 metru vysokému herci jménem Kevin Peter Hall. Ten byl v Hollywoodu díky své atypické postavě zapsán jako specialista na příšery, takže se šlo na jistotu. Hall se v mládí věnoval basketbalu, ale prioritu pro něj mělo herectví. Většinový divák ovšem doteď neví, jak vlastně vypadal, kupodivu to byl docela fešák. Pozornému diváctvu pak možná neuniklo, že se v Predátorovi objevil s vlastní tváří, když si zahrál cameo v závěrečné scéně, kde ztvárnil afroamerického pilota vrtulníku. Cestu ke slávě mu utnula vážná nehoda. Při operaci se mu transfuzí dostalo do těla HIV, necelý půlrok po operaci nadaný čahoun zemřel 10. dubna 1991 na AIDS.

Darth Vader

Víte, co mají společného otec prince Akeema z Cesty do Ameriky a Darth Vader ze Star Wars? Hlas. Seznamte se s Jamesem Earlem Jonesem. Oceňovaného charakterního herce katapultovala do role nejslavnějšího filmového záporáka jeho intonace a práce s hlasem. Tvůrce slavné série zaujal jako dabér, který mimo jiné namluvil znělky pro televizní stanici CNN. Jeho nejslavnějším zářezem ale navždy bude vládce temné strany síly. James Earl Jones se dodnes těší velkému respektu. Jako první herec tmavé pleti například ztvárnil amerického prezidenta ve filmu Člověk. V roce 2012 obdržel čestného Oscara a jeho nejslavnějším hereckým počinem jeho postava krále Zamundy v Cestě do Ameriky. James Earl Jones si zahrál sám sebe i v seriálu Teorie velkého třesku, který byl prošpikován odkazy na komiksové, fantasy a sci-fi filmy a seriály. 

Glum

Milášek milionů fanoušků po celém světě má překvapivě velmi slavného představitele. Ačkoliv byste to na první pohled asi neřekli. Gluma si vzal do parády britský herec a režisér Andy Serkis. Ten dostal nabídku původně jen pro nadabování, ale režiséra Peter Jacksona uhranul natolik, že jej do Gluma doslova převtělil. Inspirací mu prý bylo chování lidí závislých na heroinu. Serkis se na place těšil velkému respektu, a tak mu byla svěřena i režie druhého natáčecího štábu. Krom Gluma se v digitální podobě objevil také jako Caesar v trilogii Planeta opic nebo coby King Kong v roce 2005. Andy Serkis se momentálně těší vlastní úspěšné kariéře. Jako režisér natočil například marvelovku Venom 2: Carnage přichází nebo si zahrál výrazného záporáka v jedničce Black Panthera. Tentokrát v jeho přirozené lidské podobě.

Andy Serkis ve své civilní podobě

Velká očekávání, ještě větší zklamání: Proč se Michael Dudikoff nebo Carl Wheaters nestali hvězdami první velikosti

Carlito Brigante / 01. 04. 2023

Výsměch, ale dobře zaplacený: Dívka pohromy, kryptopes a další hvězdy meme, které vydělaly tisíce dolarů

Petr Šilha / 21. 09. 2022

Zdroj: movieweb.com, IMDb.com, theguardian.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM