Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Miroslav Krobot opět v roli nerudného dědka: Kriminálka Oktopus navazuje na skvělou tradici českých detektivek

Iva Růžičková
06. 11. 2023

Seriálem Oktopus pokračuje Jan Pachl v dobré tradici detektivního žánru, který mu jde od ruky: Po úspěšném Cirkusu Bukowski a Raplovi předkládá Česká televize na pondělní večer seriál Oktopus.

V něm tvoří dvojici vyšetřovatelů starší muž v podání Miroslava Krobota a mladší policistka zahraná Marikou Šoposkou, která dala vědět už ve filmech Poupata (2011) a Já, Olga (2016), že není typově jen princezna, ale svědčí jí složitější polohy. Kombinaci mladé ženy a staršího muže, kteří spolu řeší případ vraždy, jsme už viděli v minisérii Docent Jiřího Stracha. V seriálu Oktopus se Krobot opět vyskytuje ve své verzi nerudného dědka, i když dokáže mnohem víc, ale v tomto případě je nanejvýš správně zvolena.

Recenze odvážného filmu Úsvit: Proč stále nejsme dost moderní

Iva Růžičková / 26. 10. 2023

Obsazení na jedničku

Stavba každého dílu je založena na přehrání události v minulém čase, kde mohl Pachl předvést parádní retro, která vedla k vraždě, a kterou jako odložený spis řeší hlavní dvojice před datem skartace. Jejich nadřízeného hraje Kryštof Hádek, který se svým ztvárněním bezskrupulózního Standy v seriálu Volha definitivně přeskupil z rolí mladých sígrů. Jako státní zástupkyni můžeme na obrazovce po dlouhé odmlce konečně spatřit skvělou Pavlínu Mourkovou, někdejší dětskou herečku, která hrála i v odvážném snímku Karla Smyczka o českých hooligans Proč? (1987).

Ústřední trojice seriálu Oktopus

Kryštof Hádek o novém filmu: Proč se premiéra odsouvala, o strachu ze špionáže i smíchu nad scénářem

Miloš Pokorný / 24. 11. 2022

Dostihy, sázky a další

V seriálu nás každá epizoda zavádí do jiného prostředí, kterého se chápe se silnou realističností. Poznáváme svět dostihů, výtvarníků, karetních hráčů či nápravného zařízení pro mládež. Epizodami prochází nit společně budovaného vztahu vyšetřovatelů a jednoho stále nedořešeného případu, který stál za profesní degradací Krobotovy postavy. To přidává celku na hodnotě, poněvadž nás baví jednotlivé díly, ale současně zůstává mnoho nedořečeného o charakterech a motivacích zúčastněných.

V seriálu postupně sledujeme postupně budovaný vztah vyšetřovatelů

Jmenuji se Docent, Docent Stehlík: Nemíchat, netřepat a raději ani nekoukat

Iva Růžičková / 24. 02. 2023

Pachlova vysoká laťka

Oktopus je v žánru českých detektivek kvalitativně na stejně dobré úrovni, jako byly Devadesátky režiséra Petera Bebjaka. Na temnotě přidává hudba Michala Pavlíčka, který se hudebně vyřádil i na zmíněném seriálu Volha. Jan Pachl po úspěchu dvoudílného spektáklu Gangster Ka (2015) nemusí nikomu nic dokazovat, nicméně dobře udržuje laťku, kterou sám sobě nastavil.

Poslechněte si rozhovor Miloše Pokorného s Janem Pachlem

Další díly (1004)

Matematika zločinu odhaluje pokřivenost české justice: V seriálu podle skutečnosti je Jiří Bartoška za zlouna

Iva Růžičková / 12. 09. 2023

Arabela z Wishe: Nový seriál Vědma ukazuje pravou tvář Jaroslava Duška a vaří česko-slovenskou jazykovou kaši

Iva Růžičková / 05. 08. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM