Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Kde se naučil Jan Koller vše špatné a co skrýval Zuřící býk aneb Nejlepší filmy o sportovcích 

Avatar photo Radek Honc
30. 08. 2022

Ať už ve vás dřímá typ sportovce aktivního, či pouze sportujete čistě na bázi pasivní, jistě máte v oblibě nějakou sportovní postavu, o které byl natočen film. Vzhledem k tomu, že nevíme, zda jste fanoušci spíše dokumentu, nebo raději dáváte přednost hrané formě, v následujících řádcích dostanou prostor obě formy zvěčnění vašich atletických ikon.

Při sledování těchto sportovních výkonů nedošlo k žádnému natažení svalu, potížím s dýcháním ani náznaku náběhu na infarkt myokardu.

Popcorn & deka: Večer u televize v zajetí draků a mimozemšťanů v jiných dimenzích

Petr Šilha / 25. 08. 2022

Jan Koller: Příběh obyčejného kluka

S kým začít je nasnadě. Říká si o to aktuální pohled do programu českých kin, kam můžete krom jiného zaskočit omrknout americký sen kluka ze Smetanovy Lhoty. „Nějaká životospráva, to se na vesnici nenosilo. Od starších kluků jsem se naučil všechno špatný,“ láká Jan Koller hned v úvodu svého portrétního medailonku. Jedná se spíše o pořádný medailon, jelikož stopáž blížící se dvěma hodinám sice dokáže zavalit diváka spoustou statistik a kariérních vrcholů i pádů, ale ke konci také trochu udusat neustálým omíláním, jak je životní příběh populárního Dina jedinečný. Film prostřednictvím jeho vyprávění i vzpomínek otce, kamarádů, spoluhráčů i protivníků prochází Kollerovým životem od dětství a dospívání, kdy kolohnát, který miloval fotbal přesto, že k němu neměl mnoho předpokladů, začínal a bezmála i skončil ve venkovském týmu Smetanovy Lhoty.

Jan Koller: Jsem rád, že můžu ještě vlézt na hřiště a zahrát si fotbal třeba i u nás na vesnici

Vladimír Pavlík / 23. 08. 2022

Zuřící býk (Raging Bull)

Portrét boxera Jakea LaMotty, šampiona ve střední váze, který byl pověstný svou výdrží a odolností v ringu, natočil v roce 1980 uznávaný režisér Martin Scorsese s Robertem DeNiro v hlavní roli a patří k jeho nejlepším dílům. Film sleduje boxerovy osudy během dvou dekád od začátků jeho boxerské kariéry ve 40. letech minulého století. LaMotta se proslavil agresivním stylem boje a nezlomnou zarputilostí, díky níž nejednou z posledních sil odolával ranám soupeřů. Jeho prchlivý a výbušný temperament mu vysloužil přezdívku Zuřící býk a dovedl ho nejen k boxerským výhrám, ale i k životním prohrám. Celý život ho spalovala žárlivost, kvůli níž ztratil milovanou ženu Vickie (Cahy Moriarty) i jediného přítele a spojence – bratra a zároveň manažera Joeyho (Joe Pesci). Po ukončení kariéry vedl bar, ale kvůli vztahu s neplnoletou dívkou se dostal do vězení a po propuštění skončil jako bavič v nočním podniku.

Diego Maradona

25. listopad bude už navěky černým dnem pro svět sportu. Do sportovního nebe odešla obrovská fotbalová ikona, kterou nejen v Argentině, zemi zaslíbené fotbalu, zbožně uctívaly milióny fanoušků po celém světě. Diego Armando Maradona byl zbožně milován především v Neapoli, přístavním městě na jihu Itálie, kde strávil své nejkrásnější fotbalové roky a kde má na náměstí vlastní sochu v životní velikosti. V době největší slávy musel daným náměstím procházet téměř dennodenně s početnou ochrankou v patách. Film Diego Maradona je bez zbytečného patosu příběhem jednoho člověka dvou tváří. Vykresluje život Diega, jednoho z nejtalentovanějších fotbalistů všech dob, který to z chudé favely města Lanús dotáhl až na hráče světové extratřídy. Na druhé straně poznáváme i stinnou a odvrácenou stranu jeho života plnou drog, alkoholu a bujarých večírků. Film nám dává možnost nahlédnout i do světa mafie Camorry, se kterou udržoval Maradona čilé vztahy. Domníváme se však, že milióny lidí ho budou adorovat už navěky. Descansa en paz, Diego!

Ali

Režisér Michael Mann natočil v roce 2001 strhující film o jedinečném muži – legendárním boxerovi Muhammadovi Alim. Hlavní úlohu v něm ztvárnil Will Smith a byl za ni nominovaný na Oscara. Snímek se zaměřuje na období mezi lety 1964 až 1974, a to nejen na Aliho sportovní kariéru, ale také na jeho soukromý život. Během této bouřlivé dekády vyhrál pod původním jménem Cassius Clay titul světového šampiona v těžké váze, když porazil v nezapomenutelném duelu Sonnyho Listona (ztvárnil ho bývalý boxer Michael Bentt), kromě toho konvertoval k islámu a stal se politickým symbolem, když odmítl narukovat do války ve Vietnamu, což vedlo ke ztrátě titulu mistra světa a tříletému zákazu boxování. Po jeho vypršení se vrátil v roce 1974 do ringu a pás pro šampiona si vyboxoval zpět v legendárním souboji s George Foremanem (Charles Shufford). Ve filmu samozřejmě nechybí ani brutální patnáctikolový maraton s Joe Frazierem (James Toney), který je označován jako „Souboj století.“

Poslední představení (The Last Dance) 

Na první zdání ve vás může název vyvolat dojem, že jde o taneční romantický film plný sentimentu ve stylu Hříšného tance. Nejde ale o příběh dvou lidí z různorodého prostředí, které osud přinutí podstoupit několik (i tanečních) zkoušek, ale o sérii sportovních dokumentů, kde se „tančí“ s basketbalovým míčem v ruce. Deset epizod reflektuje především život Michaela Jordana. Pro mnohé nejlepší basketbalista všech dob vypráví o svém životě a kariéře v ikonickém týmu devadesátých let, Chicago Bulls. Za velký přínos tohoto dokumentu hodnotíme to, že se nám pootevírají dveře i do soukromí jeho spoluhráčů, což nám umožňuje lépe pochopit, jak fungovala chemie tehdejšího „dream teamu“. V nezainteresovaném divákovi může The Last Dance vyvolat dilema, protože ve sportovní rovině se s Jordanem absolutně ztotožní, ale v lidské a přátelské tomu tak vždy být nemusí. Některé záběry jsou více než dvacet let staré, přesto jim nechybí kvalita. Určitě je potřeba vyzdvihnout také to, že celý dokument má dynamiku a spád, čemuž přispívá i hudba a střih.

Rivalové (Rush)

Nespoutaný bohém James Hunt a chladný pedant Niki Lauda sváděli dechberoucí souboje na tratích Velkých cen Formule 1 ve druhé polovině sedmdesátých let minulého století. Jejich rivalitu přenesl na plátno režisér Ron Howard a nesmírně se mu to povedlo. Snímek se zaměřuje především na rok 1976, kdy Hunt s Laudou válčili o titul mistra světa. Jejich nervy drásající souboj poznamenala vážná havárie, při níž rakouský pilot málem uhořel. Nakonec se po posledním závodě sezony radoval z titulu Brit Hunt. Film sice nezískal žádného Oscara, ale byl oceněn dvěma Zlatými glóby jako nejlepší dramatický snímek, představitel Laudy Daniel Brühl si odnesl ocenění pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Během dvouhodinového představení se na plátně objeví také několik faktických chyb, přesto však jde o jeden z nejlepších filmů z motoristického prostředí všech dob.

Konec se blíží (The End Is Near) 

Úžasný dokumentární film z roku 2020 zachycující fenomenální vzestup Lionela Messiho a Cristiana Ronalda musíte vidět. Ukazuje skromné ​​začátky obou špílmachrů až po jejich vzestup k superhvězdám. Uvidíte Messiho rané zápasy jako mladíka před podpisem smlouvy s Barcelonou, zatímco je zároveň kladen důraz na to, jak se Ronaldo předváděl v utkání Sportingu proti Manchesteru United, kam později přestoupil. K vidění jsou epické sestřihy Messiho a Ronalda, které předcházejí jejich vzájemnému setkání ve finále Ligy mistrů v roce 2009. Žádný dokument o Ronaldovi by samozřejmě nebyl úplný bez jeho kouzlení v Realu Madrid, kde v průběhu let v rámci španělské ligy nesčetněkrát bojoval bojoval s Messim. Což platí i obráceně. Od střetů v El Clásico až po vyvrcholení sezony a pózování se Zlatým míčem. Film Konec se blíží vykresluje dojemný obrázek uprostřed Messiho a Ronaldova mírného poklesu a zřejmého vyklízení pole dalším nejlepším hráčům světa.

Zvíře se zlobí: Mike Tyson se pustil do dalšího souboje, soupeřem je streamovací platforma, která natočila seriál bez jeho svolení

Carlito Brigante / 26. 08. 2022

Hudební dokumenty, které stojí za to vidět

Redakce / 20. 09. 2021

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM