Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Jak se skutečně jmenuje Minnie Mouse a která princezna má fialové oči? Zajímavosti ze světa Walt Disney

Avatar photo Eliana Moravcová
26. 10. 2022

Určitě každý z nás slyšel alespoň o jedné postavičce ze světa pohádek Walta Disneyho, ať už jde o Sněhurku (a sedm trpaslíků), Mickeyho Mouse nebo třeba Elsu z Ledového království. Někteří z nás s nimi možná i vyrůstali, považovali je za své hrdiny a prožívali s nimi jejich pohádková dobrodružství. Tento nádherný fiktivní svět však ukrývá i fakta, která moc lidí nezná. Přečtěte si některá z nich.

Americký zábavní gigant The Walt Disney Company za rok oslaví 100 let od chvíle, kdy jej založili bratři Walt a Roy Disneyovi (původní název byl Disney Brothers Studio). V současné době je Walt Disney největším hollywoodským studie, kromě Walt Disney Pictures pod společnost patří značky Pixar, Marvel, Lucasfilm a 20th Century Fox několik televizních stanic včetně ABC a ESPN.

Největší rebelky ze světa módy: Marie Antoinetta, Marlene Dietrich i disneyovská myška

Redakce / 13. 04. 2022

Skutečné jméno Minnie Mouse

Jednou z nejoblíbenějších postav světa Disney je malá roztomilá přítelkyně Mickey Mouse, která se poprvé objevila na televizních obrazovkách již v roce 1928. Tehdy nosila šaty a klobouky, dnes ji na obrazovkách můžete vídat s velkou mašlí v sukní a dokonce i kalhotách. Ačkoliv se této myšce běžně říká Minnie, ve skutečnosti jde jen o přezdívku. Celé jméno zní Minerva Mouse. Použito bylo v kresleném seriálu z roku 1942.

Vlastní hvězda na chodníku slávy

Mickey Mouse je ikonickou postavičkou ze světa Disney a stal se jedním z nejvýraznějších pohádkových symbolů. Není tak divu, že v roce 1978, kdy myšák slavil 50. narozeniny, dostal vlastní hvězdu na chodníku slávy na Hollywood Boulevard v americkém Los Angeles. Mickey Mouse se tak stal vůbec první animovanou postavičkou, která se připojila k tehdy 1.699 skutečným hvězdám na této prestižní adrese. 

Oscar a sedm trpaslíků

Sněhurka a sedm trpaslíků vyšla v roce 1937 a okamžitě se stala kasovním trhákem. V roce 1939 získal Walt Disney za tento film čestného Oscara. Nedostal však klasickou sošku „plešouna“. Byla totiž postavena na speciálním rozloženém podstavci a vedle sedm trpasličích Oscarů. Jedná se o jedno z nejunikátnějších ocenění, jaká kdy Akademie udělila.

Simba je lev 

Pokud vás někdy napadlo, jak vznikají jména postav, zkuste si je někdy napsat do překladače na internetu. Například jména z filmu Lví král pochází z africké svahilštiny. Simba znamená lev, Nala je dar a Pumba znamená blázen.

Princezna s fialovýma očima

Všechny princezny ze světa Disney mají velké a výrazné oči. Ty se stávají často inspirací pro ženy a dívky i ve skutečném světě, které se je pokouší napodobit pomocí líčidel. Princezny mají různě zbarvené oči, můžete vidět modré, zelené, hnědé nebo třeba oranžové. Pouze jedna princezna má však oči fialové, a tou je Aurora z filmu Sleeping Beauty, v českém překladu Jitřenka z pohádky Šípková Růženka.

Z princezny královnou 

Ve světě Disney existuje jen jedna princezna, která je ve filmu korunována a stane se královnou. Tou je princezna Elsa z filmu Ledové království (Frozen). Královnou se stane sice ještě princezna Kida ve filmu Atlantida: Tajemná říše, její korunovace však není ve filmu zobrazena.

Ninja korýš, jódlující pes a cvrček, co poslouchá kolenem: Zajímavosti ze zvířecí říše

Marie Binarová / 31. 08. 2022

Rukopis sežraný psem, papoušek nahrazený havranem i odmítaná J. K. Rowling: Sedm zajímavostí ze světa knih

Petr Šilha / 07. 09. 2022

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM