Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Filmová lahůdka Nobody: Všichni umírají, ale někteří dříve aneb Nevolejte 911, volejte Boba Odenkirka

Iva Růžičková
27. 01. 2023

Když se završil seriálový opus Perníkový táta (Breaking Bad) posledním dílem přirovnatelný k monumentům typu V pravé poledne, bylo jasné, že něco takového se opakovat nebude. Seriál Volejte Saulovi, který nás vzal do minulosti postavy Saula Goodmana, právníka ztvárněného Bobem Odenkirkem, se proto setkal s nedůvěrou. Později se během šesti sérií zapsal do historie seriálů s velkolepou grácií takzvaně na pána.

Letos 60letého herce Boba Odenkirka, který začínal jako dj, improvizátor a scénárista, lze od ledna obdivovat na Netflixu ve filmu Nobody z roku 2021.

The Last Of Us nadchne hráče i ty předlohou nepolíbené: Nadšená fanouškovská recenze seriálového hitu

Barbara Hacsi / 23. 01. 2023

Američtí hvězdní taťuldové

Nebojme se silných přirovnání: Podobné dojetí vykouzlil v minulosti svým civilním projevem drsňáka a současně táty od rodiny s šarmantním suchým humorem, který je schopen všeho, snad jen Bruce Willis ve Smrtonosné pasti z roku 1988. Nobody je návod, jak vyvraždit ruský gang. Film o tom, proč je potřeba mít sklep, baví plných 92 minut.

Dojetí nad obsazením

Všichni, kdo se ve snímku objeví, jsou sami důvodem, proč si ho pustit. Manželka hlavního hrdiny, ničeného každodenní rutinou amerického taťuldy, Connie Nielsen, si zahrála sestru císaře v Gladiátorovi a také královnu Hippolytu ve Wonder Woman. Šéfa ruské mafie hraje Alexej Serebrjakov, na kterého můžeme vzpomenout jako na postavu v depresivním ruském filmu Leviatan. Otce hlavního hrdiny, který dokáže rozhodně překvapit, zase hraje Christopher Lloyd, bez kterého by Přelet nad kukaččím hnízdem nebyl dost šílený a na jehož geniálně vyšinutém projevu stojí kouzlo Návratů do budoucnosti. Mimochodem pro tohoto 84letého herce rozhodně nešlo v tomto případě o žádnou labutí píseň a připisuje si v současnosti na své bohaté herecké konto další role.

Samostatný odstavec si zaslouží umělec známý jako RZA, občanským jménem Robert Diggs, zakladatel legendární hiphopové skupiny Wu-Tang Clan. V Nobody obstál jako mistr herectví akčního žánru, přestože si vyšetřil na natáčení pouhé čtyři dny. Pro něj jako znalce akčních filmů bylo hračkou zahrát si trochu toho kvalitního zabíjení. Všichni obdivujeme filmovou hudbu k filmu Kill Bill (2003), ale málokdo ví, že za ní stojí právě RZA, stejně jako za hudbou ke snovému Ghost Dog – Cesta samuraje.

Zleva RZA, Bob Odenkirk a Christopher Lloyd, jinak též doktor Brown z trilogie Návrat do budoucnosti nebo strýček Fester z filmové Addamsovy rodiny z 90. let

Jedním slovem balet

Akční žánr vyžaduje umění mistrovské choreografie stejně jako balet úrovně Labutího jezera. Režisér Ilya Naishuller si pro film Nobody vybral Daniela Bernhardta, který stejné dobro prokázal jako choreograf ve filmu John Wick. Ve scéně, kdy Odenkirkova postava v autobusu nemilosrdně rozseká partu záporáků, kteří se chystali obtěžovat cestující dívku, si Bernhardt nechá od hlavního hrdiny pořádně naložit.

Proč Hutch? Protože Stiller

Je více než možné, že táta a bývalý člen tajné služby, kterého opravdu nechcete vytočit, se jmenuje Hutch proto, aby příběh Nobody uctil památku krimikomedie Starsky a Hutch s Owenem Willsonem a Benem Stillerem, s kterým Bob Odenkirk spolupracoval jako herec a scénárista v The Ben Stiller Show. Snad proto umí tento Hutch protivníky ničit s určitou přísadou humoru.

Zvířátko nakonec

Nobody je brutalita, kde v jednom záběru Odenkirk hledí takřka děsivěji než od loňska slavný Jeffrey Dahmer, ale nakonec vytáhne z rukávu koťátko, mimo jiné, aby nás varoval: Občas se nevyplatí volat 911, raději volejte Hutche. 

Jedenáctá série American Horror Story sbírá vlažná hodnocení: Jsme až moc otrlí, nebo je to vážně nuda?

Iva Růžičková / 13. 01. 2023

Zdánlivě dokonalá matka, která si vybije frustraci na otravné sousedce: Jessica Biel exceluje v thrilleru Candy

Iva Růžičková / 20. 01. 2023

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM