Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Filmex: Vzhůru do kina na návrat Johnnyho Deppa a čínské drama

Avatar photo Veronika Koloušková
31. 08. 2022

Poslední prázdninový den nabízí v českých kinech jen dvě premiéry. Mají společnou jednu věc: Asii. Drama, kterému na svět pomohl představitel hlavního hrdiny, Johnny Depp, se odehrává v Japonsku. 

Druhou premiérou je čínské drama, které v Česku putuje do úzké distribuce, přesto byste mu měli věnovat pozornost.  

Další díly (267)

Minamata

Ekologické drama natočené podle skutečných událostí, které na loňský filmový festival v Karlových Varech přijel představit Johnny Depp. Ten film jednak produkoval a také v něm ztvárnil hlavní roli charismatického reportážního fotografa, který v roce 1971 obětoval vše, aby pomocí svých snímků ukázal pravdu. William Eugene Smith se proslavil jako jeden z nejuznávanějších fotoreportérů druhé světové války. Na začátku sedmdesátých žije jako samotář, který rezignoval na svou kariéru. Pak jej redaktor časopisu Life vyšle do japonského rybářského města Minamata. Zdraví a život jeho obyvatel,  především pak dětí, je zde totiž po desetiletí ohrožováno jedovatou rtutí, kterou do moře vypouští chemická továrna. Smith se noří do místní komunity, dokumentuje její vášnivé tažení za uznáním viny a odškodněním, silou obrazu dává svým snímkům z toxické vesnice srdcervoucí lidský rozměr. Film o tom, že každý z nás má v sobě sílu něco změnit, režíroval Andrew Levitas, po boku Johnnyho Deppa se na plátně objeví Bill Nighy a japonská herečka Minami. 

Jedna sekunda

V druhé (a poslední) premiéře tohoto týdne se také vypravíme do Asie, tentokrát však Číny. Vynikající, byť cenzurované, čínské drama Jedna sekunda  je sladkou a dojemnou poctou  síle a kouzlu filmu. Putuje do úzké distribuce, ale vyplatí se ho v kinech najít. Film, který režíroval Zhang Yimou, nás zavede do roku 1975, kdy v Číně probíhala kulturní revoluce. Bezejmenný vězeň uteče z pracovního tábora, aby zhlédl film, v němž se na vteřinu objeví jeho dávno ztracená dcera. Narazí ale na osiřelou malou zlodějku, která ukradne filmový kotouč a následuje honička. 

Zvíře se zlobí: Mike Tyson se pustil do dalšího souboje, soupeřem je streamovací platforma, která natočila seriál bez jeho svolení

Carlito Brigante / 26. 08. 2022

Popcorn & deka: Večer u televize v zajetí draků a mimozemšťanů v jiných dimenzích

Petr Šilha / 25. 08. 2022

Foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM