Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Filmex: Česká kina rozezní tóny Josefa Myslivečka ve filmu, který bude usilovat o Oscara

Avatar photo Veronika Koloušková
19. 10. 2022

Ve čtvrtek nás čeká premiéra filmu, který tuzemská akademie vyslala do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Režisér a scenárista Petr Václav, který má na kontě Českým lvem i Cenou české filmové kritiky oceněný snímek Cesta ven nebo filmy Nikdy nejsme sami a Paralelní světy, natočil životopisné historické drama o „božském Čechovi“ Josefu Myslivečkovi. Toho ztvárnil Vojtěch Dyk. 

Film vznikl v koprodukci Česka, Itálie a Slovenska a v dalších rolích se v něm představí Barbara Ronchi, Lana Vlady, Lino Musella, Philippe Jaroussky, Cristiano Donati, Martina Babišová nebo režisérův objev Zdeněk Godla. 

Další díly (267)

Il Boemo

Scénárista a režisér Petr Václav nás díky precizně zpracovaným kostýmům a dobově věrným scénám pozve na cestu do doby, v níž nejslavnější český skladatel 18. století žil, komponoval, miloval i strádal. Vzepřel se vůli rodiny, odmítl život pražského mlynáře a rozhodl se stát se italským operním skladatelem. Získal téměř vše, za čím šel – hvězdnou kariéru, peníze i úspěch – a stal se také inspirací pro samotného Mozarta. Jakožto prestižní služebník vládnoucí vrstvy získává Mysliveček přístup do  nejvyšších společenských kruhů a neutuchající přízeň žen. Bohužel ne té, po které touží nejvíc. Bez možnosti žít se ženou, kterou miluje, si dopřává jiné požitky, a ty si vybírají svou daň. Mysliveček trpí postupující syfilidou, jeho podporovatelé se od něj odvracejí a on umírá chudý a zapomenutý ve čtyřiačtyřiceti letech.

Ve snímku, kvůli kterému se Vojtěch Dyk musel naučit italsky, prostoupeném strhující hudbou v podání českého tělesa Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse, vystoupí světové hvězdy operní scény, například francouzský kontratenorista čili specialista na kastrátské árie Philipe Jaroussky. 

Co Petra Václava lákalo na zfilmování Myslivečkova příběhu?  „Zajímalo mě téma člověka, který by mohl žít klidným životem pražského měšťana, zdědit mlýn, velmi pěkný dům v centru města, pole a vinici. Tyto jistoty ale opouští a odchází za svou touhou stát se operním skladatelem v Itálii, ve velmoci operní hudby. Jde do neznáma, nemá peníze ani vlivné přátele. Na Josefově osudu jsem chtěl pozorovat to, jak se dělá kariéra. A jak se o ni přichází. To je velmi zajímavé téma a již po staletí se na něm vlastně nic nemění,“ zmiňuje režisér.  

Souběžně s premiérou bude bude v nově zrekonstruovaném  barokním Clam-Gallasově paláci na Mariánském náměstí v Praze otevřena výstava, která návštevníky seznámí se skladatelovým životním příběhem a tvorbou. Její součástí budou také kostýmy a paruky ušité pro snímek Il Boemo. 

O natáčení filmu mluvil Vojtěch Dyk i v Ranním klubu na Expres FM

Další díly (1004)

Umí skvěle sociopaty, Hollywood ho zatím přehlíží: Kdo je Evan Peters, představitel kanibala Dahmera

Carlito Brigante / 18. 10. 2022

Teď si asi rvou vlasy: John Travolta odmítl hrát Forresta Gumpa, Gwyneth Paltrow mohla tančit s Leo DiCapriem na Titanicu

Kristýna Ševčíková / 14. 10. 2022

Úvodní foto: Pilot Film 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM