Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Baletka XXL, mořská víla snědé pleti i mužský polibek v Popelce: Pohádky, které boří stereotypy

Karin Šnýdrová
07. 11. 2022

Hrdinové pohádek jsou často prototypem zažitého ideálu krásy. Jistě jste si všimli, že „šťastně až do smrti“ se většinou týká pouze udatných princů a princezen s dokonalou postavou i dlouhými vlasy. Opravdu ale potřebuje každá dědička království ke spokojenosti muže? A co když se nepyšní mírami 90-60-90, blond hřívou ani alabastrovou pletí? Tyhle filmy se rozhodly zbořit stereotypy a kladné postavy vykreslily v netradičním světle.

Obecná představa o tom, jak by měli ústřední hrdinové pohádek vypadat, už v moderním světě nemá striktní pravidla. V norské Popelce se líbají dva muži, roli Malé mořské víly dostala herečka snědé pleti a nedávno se v krátkém animáku proslavila baculatá baletka. 

Mimořádně plodná rodina, pohřební mejdany, okusování bot i klik od dveří nebo falešní policisté: Nejbizarnější reality show světa

Carlito Brigante / 02. 11. 2022

Plus size baletka 

Autorkou krátkometrážního filmu s názvem Zrcadlení je režisérka Hillary Bradfield, která se divákům snažila připomenout, jak důležité je pozitivní vnímání těla. Příběh pojednává o tanečnici s kilogramy navíc. Přestože s vlastní postavou není vůbec spokojená a nechce se na sebe dívat, v baletní škole se zrcadlům nevyhne. Brzy si však uvědomí, že talent s váhou nesouvisí a začne se milovat taková, jaká je. Tato pohádka by se měla vysílat povinně všem dětem! Na animovaný počin z produkce Disney se můžete mrknout na streamovací platformě Disney+. 

Zrcadlení je součástí druhé řady Sbírky krátkých filmů (Walt Disney Animation Studios: Short Circuit Experimental Films) a zatím nejnovějším dílem této zajímavé série

Ariel s tmavou pletí 

Bouřlivé diskuze vzbudily i první snímky z chystaného filmu Malá mořská víla. Premiéra je v USA naplánovaná na 23. května příštího roku a protože nepůjde o animák, zahrají si v oblíbené disneyovské pohádce opravdoví herci. Hlavní hvězdou bude dvaadvacetiletá afroamerická herečka Halle Bailey. Po uvedení traileru zaplavily sociální sítě videa s reakcemi malých holčiček, které byly nadšené z Arieliny barvy pleti. Měla totiž stejný odstín jako ta jejich. Samozřejmě se vyrojili také hejtři, kteří pod hashtagem #notmyariel dávají najevo, že výběr herečky neschvalují a raději by na jejím místě viděli bělošku. 

Halle Bailey sice nevypadá jako její animovaná předloha, ale na kráse jí to ani v nejmenším neubírá

Gay polibek  

Legendární pohádka Tři oříšky pro Popelku (1973) je pro Česko něco jako národní poklad. A zamilovali se do ní i v zahraničí. Norové se filmu rozhodli vzdát hold a natočili remake přesně podle Vorlíčkovy předlohy. Úplně doslova ji Seveřani ovšem nepřevyprávěli, v závěru filmu totiž nechybí pokroková scéna s polibkem dvou mužů. Pro Nory není ničím výjimečná, ostatně loni představili vánoční reklamu, v níž se do chlapa zamiluje i Santa. Co by asi řeklo české konzervativní publikum na takovou, ve světě normální, záležitost.

Princezna feministka 

Rusovlasá Merida z disneyovské pohádky Rebelka má do typických princezen hodně daleko a možná proto je příjemným pohádkovým zpestřením pro každého diváka. Ke štěstí nepotřebuje žádného prince ani sympaťáka Honzu, vystačí si sama. Protože bojuje proti stereotypům a odmítá se přizpůsobit tradičním vzorcům, je právem označována za nejfeminističtější postavu animáků. Mimochodem, už se chystá i hraná verze. 

Zneužitá Růženka a Karkulka, která propagovala panenství. Opravdu jde o původní význam pohádek?

Karin Šnýdrová / 29. 06. 2022

Jak se skutečně jmenuje Minnie Mouse a která princezna má fialové oči? Zajímavosti ze světa Walt Disney

Eliana Moravcová / 26. 10. 2022

Zdroj fotografií: Disney a Profimedia 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM